
Murea pohja, lempeää vaniljakiisseliä ja kirpeää raparperia. Tämän ihanan kesäpiirakan tekeminen vie aikaa, mutta maku palkitsee.
Raparperi-vaniljapiirakka
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää vehnä- ja mantelijauhot sekä sokeri. Sekoita koneella tai käsin murumaiseksi seokseksi. Erottele keltuainen ja lisää taikinaan. Lisää 1 rkl vettä ja sekoita, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Lisää vettä tarvittaessa. Muotoile taikina kiekoksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan.
-
Riko kiisseliin tulevat kananmunat kulhoon ja erottele keltuaiset joukkoon. Siivilöi maissitärkkelys ja sokeri munaseokseen ja sekoita.
-
Laita kerma ja vaniljasokeri pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna kiehumispisteeseen. Valuta kuuma kerma koko ajan sekoittaen munaseokseen. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna sekoittaen matalalla lämmöllä, kunnes kiisseli paksuuntuu. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa välillä sekoittaen, jotta kiisseliin ei muodostu kuorta.
-
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa raparperi 4 cm:n paloiksi ja laita uunivuokaan. Ripottele sokeri ja vaniljasokeri raparpereille. Paahda uunissa 10–15 minuuttia. Valuta raparperit siivilässä ja anna jäähtyä.
-
Pingota leivinpaperi irtopohjaiseen piirakkavuokaan (Ø 20 cm) ja voitele reunat. Kauli taikina hieman vuokaa suuremmaksi ja asettele vuokaan. Tasoita reunat. Pistele pohjaa haarukalla ja peitä leivinpaperilla. Kaada painoksi riisiä tai kuivattuja herneitä.
-
Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia, poista paino ja paperi ja jatka esipaistamista vielä 5 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
-
Levitä kiisseli piirakkapohjalle. Asettele ¾ raparpereista kiisselin päälle, jätä loput koristeluun.
-
Paista piirakkaa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes täyte alkaa hyytyä. Se saa jäädä keskeltä aavistuksen hyllyväksi. Jäähdytä piirakka huoneenlämpöiseksi.
-
Laita loput raparperit piirakan pinnalle ja koristele halutessasi pistaasipähkinöillä.
Vinkki Kypsennä raparperit ja esipaista pohja yhtä aikaa 180-asteisessa uunissa kiertoilmatoiminnolla.