
Bostonkakussa on runebergintortuista tuttua vadelmahilloa ja sokerikuorrutetta. Laskiaispullasta muistuttavat mehevä taikina ja kermavaahto.
Runebergin laskiaisboston
Ainekset
Työvaiheet
- Nosta voi ja munat huoneenlämpöön. Sulata taikinaan tuleva voi. Lämmitä maito kättä lämpöisemmäksi. Liota joukkoon hiiva. Mittaa joukkoon sokeri ja kardemumma. Lisää munat.
- Lisää jauhoja samalla sekoittaen. Lisää puolet sulasta voista ja suola. Vaivaa taikinaa käsin, kunnes kimmoisa mutta löysähkö taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeiseksi loppu voi. Kohota taikinaa liinan alla runsaat puoli tuntia.
- Valmista täyte. Sekoita pehmeä voi, fariinisokeri, mantelijauho ja mausteet. Erota massasta kolmannes kulhoon kuorrutusta varten. Sulata sitä hetki mikrossa. Murenna kanelikeksit hienoksi muruksi ja sekoita sulan massan joukkoon. Jätä odottamaan.
- Kauli kohonnut taikina 65 cm x 25 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä päälle pehmeä täytemassa.
- Kääri taikina pitkäksi rullaksi. Leikkaa rulla yhdeksään osaan. Asettele palat leikkuupinta ylöspäin leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (ø 20 cm).
- Voitele pullien sivut ja välit kananmunalla. Ripottele päälle kuorrute. Paista kakkua 200 asteessa 30–35 minuuttia, kunnes pulla on kypsää. Anna jäähtyä.
- Paahda mantelilastut kuumalla, kuivalla pannulla kauniin värisiksi.
- Vatkaa kermavaahto kiinteäksi vaahdoksi. Lisää sokeri.
- Vatkaa tomusokeri ja sitruunamehu kuorrutteeksi. Valuta tomusokerikuorrutetta kakun päälle.
- Puolita jäähtynyt bostonkakku. Levitä väliin reilusti vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Erottele bostonin kansi pullapaloiksi. Asettele palat kermavaahdon päälle.
- Koristele mantelilastuilla ja hillonokareilla.