Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 138 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kladdkaka eli tahmakakku valmistetaan mantelijauheesta, joten se on gluteeniton. Tarjoa intensiivisen makean kakun kanssa jotain raikasta, kuten vaikkapa vadelmia.

Makean tahmea, aavistuksen raikas ja mausteinen tahmakakku on helppoa reseptiä etsivän joululeipurin unelma.

Valkosuklaasta tehtyä mutakakkua muistuttava ruotsalainen kladdkaka tehdään mantelijauheeseen ja se saa makunsa joulumausteena suositusta sahramista sekä appelsiininkuoresta.

Suklaa ja voi sulatetaan, mausteainekset sekoitetaan joukkoon ja loput ainekset yhdistetään kulhossa. Kakku paistetaan leivinpaperilla suojatussa irtopohjavuoassa ja jätetään aavistuksen raa’aksi keskeltä, jotta tahmeus säilyy. Makea kakku maistuu tuoreiden marjojen tai vaikka granaattiomenansiementen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruotsalainen sahramikladdkaka

Ainekset

100
g
valkosuklaata
100
g
voita
½
ps (0,25 g)
sahramia
1
rkl
appelsiininkuorta raastettuna
2
kananmunaa
dl
sokeria
160
g (n. 4 dl)
mantelijauhetta

Työvaiheet

  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan ( (Ø 20 cm).

  2. Rouhi valkosuklaa. Sulata voi. Ota kattila liedeltä ja lisää rouhittu valkosuklaa, sahrami ja appelsiininkuori voin joukkoon. Sekoittele, kunnes suklaa sulaa.

  3. Vatkaa kananmunien rakenne rikki pallovatkaimella. Lisää joukkoon sokeri ja mantelijauhe. Kääntele voi-suklaaseokseen.

  4.  Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä tahmeaksi. Tarjoa kakku kermavaahdon tai vaniljajäätelön sekä hapokkaiden marjojen, kuten vadelmien kanssa. Halutessasi koristele kakku kuivatuilla marjoilla.

Kommentit (5)

Vierailija

Kuulostaa herkulliselta vaihtoehdolta usein leipomalleni suklaatahmakakulle..(Ihana että ette kutsu kladdkakaa mutakakuksi.) Ennen kuin alan leivontahommiin kysyn kuitenkin että tarkoitetaanko manetelijauheella (kaupasta ostettavaa).mantelijauhoa.

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

kaupoissa myydään sekä mantelijauhetta että mantelijauhoa. Mantelijauhe, jota tässä käytetään, on hieman karkeampaa ja rasvaisempaa kuin mantelijauho.

Vierailija

Kladdkaka ON suomeksi mutakakku, se ei vain "muistuta mutakakkua" kuten IS esittelyssä kerrottiin. Se on kladdkaka riippumatta suklaan väristä (valkoinen tai  ruskea) tai jauhojen (vehnä, manteli, gluteeniton) laadusta.

Vai väittävätkö suomalaiset ruokatoimittajat, että ruotsinkielinen wikipedia, ruotsalainen ICA, www.recepten.se, tai ruotsalainen Arla kaikki ovat väärässä?

Naminami
Seuraa 
Liittynyt17.2.2015

Esimerkiksi ruotsalaisessa Wikipediassa mainitaan, ettö kladdkaka muistuttaa brownieta. Mutakakkua/mudcake ei mainittu. Jostain lähteestä kävi ilmi että "tahmakakun" toi Ruotsiin Ranskasta ruotsalainen ruokatoimittaja 1970-luvulla ihastuttuaan ranskalaiseen tahmeaksi jätettävään suklaakakkuun.

Vierailija

Saat kauniimman värin kakkuun,kun liotat sahramin pikkuriikkiseen määrään vettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.