
Sitruunaisen keväinen kakku säilyy kostean mehevänä muutamankin päivän. Rakenteen salaisuus on turkkilaisessa jogurtissa sekä polentaryyneissä.
Erityisesti Italiassa käytetty polenta on varsin monipuolinen raaka-aine. Se valmistetaan perinteisesti maissijauhoista ja sitä voidaan hyödyntää niin suolaisissa ruuissa kuin leivonnassakin. Suomalaisten suuhun se saattaa muistuttaa koostumukseltaan hieman mannaryynejä.
Sitruunakakun valmistus aloitetaan vatkaamalla kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Herkullista hapokkuutta ja täyteläisyyttä kakkuun tuo turkkilainen jogurtti, joka sekoitetaan voisulan kanssa.
Jotta kakusta saadaan mahdollisimman sitruunainen, käytetään sitruunasta sen keltainen kuori ja mehu. Muista pestä sitruunat huolellisesti ennen kuoren raastamista!
Polentaryynit lisätään taikinaan muiden kuivien aineiden kanssa. Älä hämäänny, jos taikina tuntuu vielä tässä vaiheessa löysältä. Kypsyessään polenta turpoaa reilusti, jolloin kakusta tulee sopivan kiinteä. Se saa kuitenkin jäädä koostumukseltaan hieman kosteaksi.
Sitruunainen jogurtti-polentakakku
Ainekset
Työvaiheet
- Aloita kakun valmistus vatkaamalla kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
- Sulata voi kattilassa. Anna jäähtyä hetki.
- Lisää voin joukkoon turkkilainen jogurtti, hyvin pestyjen sitruunoiden kuori hienona raasteena ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Lisää jogurttiseos kananmunavaahtoon hellävaraisesti nuolijan avulla sekoittaen.
-
Lisää lopuksi kuivat aineet, vähän kerrallaan nuolijalla samalla sekoittaen.
-
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun, halkaisijaltaan 20–22 cm:n kakkuvuokaan. Taikina voi tässä vaiheessa tuntua löysähköltä, mutta polenta turpoaa kypsyessään reilusti.
-
Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Kakku saa jäädä rakenteeltaan hieman kosteaksi.
-
Anna kakun jäähtyä hyvin ennen vuoasta irrottamista.
Pitääkö tähän olla pikapolentaa vai käykö kauemmin keitettävä Bramate-polenta kun sitä on pari kg kaapissa?
Testasin tämän herkun!todella hyvää!pääsiäisenä tehtävä ehdottomasti!