
Vaatimattomalta näyttävä sitruunapaistos on varsinainen yllättäjä, sillä paistettaessa pinnalle muodostuu kakkumainen taikina ja pohjalle keittyy veden kielelle herauttava sitruunatahna.
Sitruunapaistoksen ideana on kohokasmainen taikina, joka paistuu uunissa kuohkeaksi ja lusikoitavan pehmeäksi herkuksi. Samalla vuoan pohjalle muodostuu kerros sitruunatahnaa.
Sitruunapaistos kannattaa valmistaa korkeareunaiseen neliskanttiseen tai pyöreään, halkaisijaltaan noin 24-senttiseen uunivuokaan. Korkeiden reunojen ansiosta vuoan voi nostaa vesihauteeseen, jossa paistos kypsyy tasaisesti. Kun vuoka ei ole kovin laakea, paistoksen erilaiset kerrokset pääsevät myös paremmin muodostumaan.
Uunituoreen, kullankeltaisen paistoksen koristeeksi riittää ripaus tomusokeria.
Sitruunapaistos
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele uunivuoka (koko noin 20 cm x 26 cm tai korkealaitainen pyöreä vuoka, joka on halkaisijaltaan noin 24 cm). Laita vesi kiehumaan vedenkeittimeen tai kattilaan, tarvitset kuumaa vettä vesihaudetta varten.
-
Pese ja raasta yhden sitruunan keltainen kuoriosa. Purista sitruunoista mehu. Mehua tulisi olla yhteensä 1 dl.
-
Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella keskenään pehmeä voi, sokeri ja kuoriraaste, kunnes seos on tasaista ja väri on vaalentunut, noin 5 minuuttia.
-
Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset voiseokseen yksitellen hyvin vatkaten.
-
Lisää jauhot, maito ja sitruunamehu. Sekoita, kunnes saat tasaisen taikinan.
-
Vaahdota valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja nostele vaahto varovasti taikinan joukkoon. Taikina on löysää, lähes nestemäistä.
-
Kaada taikina uunivuokaan. Laita vuoka uunipannulle (eli syvälle, korkealaitaiselle uunipellille) ja nosta se uuniin. Lisää uunipannulle kiehuvaa vettä niin, että se yltää puoleen väliin vuokaa.
-
Paista sitruunapaistosta 175-asteisessa uunissa vesihauteessa 25–30 minuuttia. Tarkoitus on, että paistos olisi pohjasta kosteaa ja tahnamaista, joten tarkkaile kypsymistä.
-
Nosta uunipannu varovasti pois uunista ja siirrä vuoka jäähtymään. Ripottele hieman jäähtyneen paistoksen pinnalle tomusokeria. Tarjoa halutessasi lisäksi vaniljajäätelöä.
Entäs, jos ei ole vedenkeitintä? Voiko veden keittää kattilassa tai mikrossa?
Mikä on uunipannu??
" 3keskikokoista (luomu)sitruunaa, 3kananmunaa (M-koko Lisää jauhot, maito ja sitruunamehu"
Kolme sitruunaa 3 munaan on aika paljon. Olen tehnyt paljon sitruuna tahnaa ja laita 2munaan 1sirt.mehun.
"Entäs, jos ei ole vedenkeitintä? Voiko veden keittää kattilassa tai mikrossa?" ??
Voiko ruokosokerin asemesta käyttää esim. kidesokeria ja jos näin, miten se vaikuttaa makuun?
Missä asteessa paistetaan?
175 astetta lukee heti alussa.
Koostumus muistutti lanttulaatikkoa, maku itä ok jos tykkää sitruunasta.
Kiitos kommenteista.
Uunipannu tarkoittaa syvää uunipeltiä. Lisään tiedon ohjeeseen.
Ruokokidesokerin tilalla voi hyvin käyttää tavallista sokeria. Ruokosokerin antaa makuun ehkä hieman enemmän paahteisuutta, mutta tavallinen sokeri toimii yhtä lailla.
Paistoksen kuuluu olla maultaan kunnolla sitruunainen. Tästä syystä sitruunaa on taikinassa reilusti. Luomusitruunat ovat usein kooltaan pienempiä kuin tavanomaisesti tuotetut, siksi niitä tarvitaan noin 3 kappaletta desiin mehua.
Hei,
voiko täysmaidon sijaan käyttää kasvimaitoa, esim kaurabaristaa?
Kiitos kysymyksestä, todennäköisesti juuri riittävän rasvainen kauramaito sopii tähän yhtä hyvin ja kestää sitruunan happamuuden juoksettumatta.
Hei, tein paistoksen,mutta en saanut siihen noita kerroksia.
Nostele vaahto varovasti taikinan joukkoon ? Sehän jää kokkareiksi silloin, minä sekoitin niin että taikinasta tuli tasaista. Teinkö tässä väärin ?
-
Se sekoittaminen on varmaan vaikuttanut tähän, jos valkuaisvaahto on päässyt laskemaan. Pienet kokkareet eivät haittaa, ne vain kohottavat massaa. Toivottavasti oli silti hyvää!