Me Naiset on lisännyt 1587 reseptiä.
Linkitetty 722 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Vaatimattomalta näyttävä sitruunapaistos on varsinainen yllättäjä, sillä paistettaessa pinnalle muodostuu kakkumainen taikina ja pohjalle keittyy veden kielelle herauttava sitruunatahna.

Sitruunapaistoksen ideana on kohokasmainen taikina, joka paistuu uunissa kuohkeaksi ja lusikoitavan pehmeäksi herkuksi. Samalla vuoan pohjalle muodostuu kerros sitruunatahnaa.

Sitruunapaistos kannattaa valmistaa korkeareunaiseen neliskanttiseen tai pyöreään, halkaisijaltaan noin 24-senttiseen uunivuokaan. Korkeiden reunojen ansiosta vuoan voi nostaa vesihauteeseen, jossa paistos kypsyy tasaisesti. Kun vuoka ei ole kovin laakea, paistoksen erilaiset kerrokset pääsevät myös paremmin muodostumaan.

Uunituoreen, kullankeltaisen paistoksen koristeeksi riittää ripaus tomusokeria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapaistos

Ainekset

50
g
huoneenlämpöistä voita
dl
ruokosokeria
3
keskikokoista (luomu)sitruunaa
3
kananmunaa (M-koko)
¾
dl
vehnäjauhoja
½
tl
vaniljasokeria
dl
täysmaitoa
Pinnalle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele uunivuoka (koko noin 20 cm x 26 cm tai korkealaitainen pyöreä vuoka, joka on halkaisijaltaan noin 24 cm). Laita vesi kiehumaan vedenkeittimeen tai kattilaan, tarvitset kuumaa vettä vesihaudetta varten.

  2. Pese ja raasta yhden sitruunan keltainen kuoriosa. Purista sitruunoista mehu. Mehua tulisi olla yhteensä 1 dl.

  3. Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella keskenään pehmeä voi, sokeri ja kuoriraaste, kunnes seos on tasaista ja väri on vaalentunut, noin 5 minuuttia.

  4. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset voiseokseen yksitellen hyvin vatkaten.

  5. Lisää jauhot, maito ja sitruunamehu. Sekoita, kunnes saat tasaisen taikinan.

  6. Vaahdota valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja nostele vaahto varovasti taikinan joukkoon. Taikina on löysää, lähes nestemäistä.

  7. Kaada taikina uunivuokaan. Laita vuoka uunipannulle (eli syvälle, korkealaitaiselle uunipellille) ja nosta se uuniin. Lisää uunipannulle kiehuvaa vettä niin, että se yltää puoleen väliin vuokaa.

  8. Paista sitruunapaistosta 175-asteisessa uunissa vesihauteessa 25–30 minuuttia. Tarkoitus on, että paistos olisi pohjasta kosteaa ja tahnamaista, joten tarkkaile kypsymistä.

  9. Nosta uunipannu varovasti pois uunista ja siirrä vuoka jäähtymään. Ripottele hieman jäähtyneen paistoksen pinnalle tomusokeria. Tarjoa halutessasi lisäksi vaniljajäätelöä.

Kommentit (12)

Acca

Entäs, jos ei ole vedenkeitintä? Voiko veden keittää kattilassa tai mikrossa?

Vierailija

Mikä on uunipannu??

Voi elämä

" 3keskikokoista (luomu)sitruunaa, 3kananmunaa (M-koko Lisää jauhot, maito ja sitruunamehu"

Kolme sitruunaa 3 munaan on aika paljon. Olen tehnyt paljon sitruuna tahnaa ja laita 2munaan 1sirt.mehun.

"Entäs, jos ei ole vedenkeitintä? Voiko veden keittää kattilassa tai mikrossa?" ??

Vierailija

Voiko ruokosokerin asemesta käyttää esim. kidesokeria ja jos näin, miten se vaikuttaa makuun?

Vierailija

Missä asteessa paistetaan?

Vierailija

175 astetta lukee heti alussa.

Vierailija

Koostumus muistutti lanttulaatikkoa, maku itä ok jos tykkää sitruunasta.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista.

Uunipannu tarkoittaa syvää uunipeltiä. Lisään tiedon ohjeeseen. 

Ruokokidesokerin tilalla voi hyvin käyttää tavallista sokeria. Ruokosokerin antaa makuun ehkä hieman enemmän paahteisuutta, mutta tavallinen sokeri toimii yhtä lailla.

Paistoksen kuuluu olla maultaan kunnolla sitruunainen. Tästä syystä sitruunaa on taikinassa reilusti. Luomusitruunat ovat usein kooltaan pienempiä kuin tavanomaisesti tuotetut, siksi niitä tarvitaan noin 3 kappaletta desiin mehua.

Sitrusfani

Hei,
voiko täysmaidon sijaan käyttää kasvimaitoa, esim kaurabaristaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, todennäköisesti juuri riittävän rasvainen kauramaito sopii tähän yhtä hyvin ja kestää sitruunan happamuuden juoksettumatta.

Kirsikka_5
Seuraa 
Liittynyt3.2.2016

Hei, tein paistoksen,mutta en saanut siihen noita kerroksia.

Nostele vaahto varovasti taikinan joukkoon ? Sehän jää kokkareiksi silloin, minä sekoitin niin että taikinasta tuli tasaista. Teinkö tässä väärin ?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Se sekoittaminen on varmaan vaikuttanut tähän, jos valkuaisvaahto on päässyt laskemaan. Pienet kokkareet eivät haittaa, ne vain kohottavat massaa. Toivottavasti oli silti hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3182 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kokki Joël Robuchonin perunamuusi ei ole mikä tahansa arkimuusi. Siihen tulee uskomaton määrä voita, joka tekee koostumuksesta ja mausta ainutlaatuisen. Myös valmistusprosessi eroaa tavallisesta muusista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Joël Robuchonin voinen perunamuusi

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
2
l
kylmää vettä
1
rkl
karkeaa merisuolaa
250
g
kylmää voita
dl
täysmaitoa
¼
tl
mustapippuria
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti. Laita kokonaiset perunat, vesi ja suola isoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, laske lieden lämpöä ja peitä kannella. Keitä noin 25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kokeiltaessa kypsiä.

  2. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja laita se jääkaappiin odottamaan.

  3. Valuta ja kuori perunat kuumina. Purista perunat perunaprässin läpi isoon pinnoitettuun kattilaan tai kasariin. Voit myös soseuttaa perunat monitoimikoneessa pienintä raastinterää käyttäen.

  4. Laita kattila keskilämmölle ja sekoita lastalla reippaasti käännellen noin 5 minuuttia, jotta sose hieman kuivuu.

  5. Kuumenna samaan aikaan maito pienessä kattilassa tai mikroaaltouunissa.

  6. Laske lieden lämpöä. Lisää kylmä voi muusiin pienissä erissä voimakkaasti vatkaten. Lisää kuuma maito nauhana, edelleen sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes maito on imeytynyt. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla.

Vinkki Jos haluat soseesta vieläkin silkkisempää, siivilöi se ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3182 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ajankohtaisimmat croissantit ovat nyt raidallisia. Voitaikinan ja tumman suklaan liitto keikkuu makean ja suolaisen rajamaastossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
20 min + sulattaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Minisuklaacroissantit

Ainekset

1
pkt (500 g)
esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa (pakaste)
50
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
kaakaojauhetta
100
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus vähintään 70 %)

Työvaiheet

  1. Ota voitaikina huoneenlämpöön sulamaan noin tuntia ennen leipomista.

  2. Sekoita pehmeä voi ja kaakaojauhe.

  3. Kauli voitaikina noin puolta ohuemmaksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä voi-kaakaojauheseos ohueksi kerrokseksi levylle. Leikkaa levy pitkittäin puoliksi taikinapyörällä. Leikkaa puolikkaat pieniksi kolmioiksi. Yhdestä puolikkaasta levystä tulee 9 kolmiota.

  4. Laita jokaisen kolmion leveään päähän pieni pala suklaata. Rullaa kolmiot sarviksi. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3182 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Ilmavan ja kevyen gnocchitaikinan niksit ovat mahdollisimman vähän kosteutta sisältävät perunat. Siksi ne kannattaa keittämisen sijaan paahtaa tai höyryttää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5–6
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Perunagnocchit ja salviavoi

Ainekset

500
g
puikulaperunoita
½
tl
suolaa
1
iso kananmuna (L-koko)
n. 1½
dl
vehnäjauhoja
SALVIAVOI
100
g
voita
20
salvian lehteä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Kuumenna kattilassa vettä ja laita perunat siivilään tai kattilan höyryosaan kiehuvan veden päälle. Höyrytä ne kannen alla kypsiksi, 18–25 minuuttia.

  2. Kuori ja halkaise kuumat perunat. Laita ne perunaprässiin ja paina perunalumi kevyesti jauhotetulle työtasolle. Levitä keko varovasti haarukalla tasaiseksi kerrokseksi. Anna jäähtyä noin 5 minuuttia.

  3. Ripottele päälle suola. Riko muna lasiin, vatkaa sen rakenne rikki haarukalla ja valuta perunalumelle. Siivilöi päälle ½ dl jauhoja. Sekoita leipurinlastalla käännellen, kunnes kananmuna imeytyy perunoihin. Lisää jauhoja muutamassa erässä ja vaivaa muotoiltavan kiinteäksi taikinaksi. Vältä liikaa vaivaamista ettei taikina sitkisty. Myös liika jauho tekee gnoccheista raskaita.

  4. Anna taikinan levätä muutama minuutti. Leikkaa se neljään osaan. Rullaa taikinapalat kämmenillä työtasoa vasten pitkiksi tangoiksi (n. 37 cm). Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina tarttuu työtasoon kiinni.

  5. Leikkaa tangot 1½–2 cm:n paloiksi. Ripottele hiukan jauhoja palojen väliin.

  6. Pyöritä taikinapala halutessasi soikeaksi ja pyöräytä se gnocchilautaa tai haaru- kan koveraa puolta vasten. Laita gnocchit odottamaan jauhotetulle tarjottimelle.

  7. Laita vettä kuumenemaan isoon kattilaan. Mausta suolalla (1 tl suolaa/1 l vettä).

  8. Sulata voi isossa pannussa. Voi saa hieman kuohahtaa ja ruskistua. Nypi salviasta lehdet pannulle. Ota pannu pois liedeltä.

  9. Laita gnocchit veteen ja pyöräytä vettä reikäkauhalla, jotta gnocchit eivät tartu toisiinsa. Kun gnocchit kohoavat veden pinnalle, odota vielä noin 25 sekuntia ja nosta ne reikäkauhalla suoraan pannulle.

  10. Paista gnoccheja salviavoissa noin minuutti. Heiluttele pannua, jotta voi peittää gnocchit kauttaaltaan. Rouhi päälle pippuria. Tarjoa lisäksi raastettua parmesaania.

Vinkki Valmista gnocchit heti, sillä taikina ei kestä pitkää säilyttämistä. Kypsentämättömät gnocchit voi pakastaa leivinpaperin päällä leikkuulaudalla. Siirrä jäätyneet gnocchit varovasti pakastusrasiaan. Keitä ne jäisinä kiehuvassa vedessä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3182 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Pariisilaiskahviloissa sitruunatortut tehdään nyt huikean korkeiksi. Sitruunan tilalla täytteessä toimii myös kotimainen kirpakka tyrni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tyrni-marenkitorttu

Ainekset

100
g
voita huoneenlämpöisenä
½
dl
sokeria
2
keltuaista
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
3
keltuaista
2
dl
sokeroimatonta tyrnimehua
1
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
½
dl
sitruunamehua
25
g
voita
MARENKI
5
valkuaista
2
dl
tomusokeria
LISÄKSI
voita vuokaan

Työvaiheet

  1. Aloita täytteestä. Erottele keltuaiset kattilaan (säästä valkuaiset marenkia varten). Lisää kattilaan tyrnimehu, sokeri ja perunajauhot. Purista joukkoon sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voi. Anna jäähtyä taikinan valmistuksen ajan.

  2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele keltuaiset valkuaisista. Lisää keltuaiset voi-sokerivaahtoon yksitellen koko ajan vatkaten. Laita valkuaiset muiden valkuaisten joukkoon. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

  3. Voitele piirasvuoka (Ø noin 22–25 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Ota vuoka uunista ja levitä täyte pohjalle. Jatka paistamista noin 15 minuuttia.

  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Lusikoi marenki korkeaksi pyramidiksi piirakan päälle. Ruskista marengin pinta kauttaaltaan joko keittiökäyttöön tarkoitetulla kaasupolttimella eli tohottimella tai käyttämällä piirakkaa noin minuutin ajan uunin grillivastusten alla.

Kommentit (0)