
Tuttu omenainen keikauspiiras tarte tatin saa ihanan makunsa karamellisoiduista omenoista. Tässä versiossa makua tasapainottaa ripaus suolaa. Kanelilla maustettu, pehmeäksi vatkattu ranskankerma on tarte tatinille täydellistä seuraa.
Suolakaramelli tarte tatin
Ainekset
Työvaiheet
-
Ota taikinalevy sulamaan noin puoli tuntia ennen leipomista. Kuori omenat, puolita ne ja poista siemenkodat.
-
Laita sokeri valurautapannuun (Ø noin 22 cm). Sulata sokeri miedohkolla lämmöllä. Älä sekoita sulamisen aikana. Kun sokeri on sulanut, nosta lämpöä. Anna sokerin kuplia noin 5 minuuttia, kunnes se on tummahkon, kultaisen karamellin väristä. Tarkkaile paistumista, sillä liian tummaksi paahtunut sokeri maistuu kitkerältä. Liian vaalea karamelli jää taas valuvaksi paiston jälkeen.
-
Ota pannu pois liedeltä. Kuutioi voi pieneksi ja lisää varovasti joukkoon. Mausta suolalla.
-
Asettele omenat pannulle tiiviisti vieretysten leikkauspinta ylöspäin. Tee lopuista omenoista lohkoja ja täytä niillä kolot siten, että koko pannun pinta on omenoiden peitossa. Laita pannu takaisin liedelle ja kypsennä noin 5 minuuttia miedolla lämmöllä.
-
Kauli taikina ohuemmaksi levyksi. Pistele siihen reikiä. Nosta taikina pannuun. Siisti reunat ja työnnä niitä hieman omenoiden alle.
-
Paista piirakkaa 225-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes taikina on kypsää. Kumoa piiras varovasti. Tarjoa sellaisenaan tai kanelilla maustetun, vatkatun ranskankerman kanssa. Viimeistele halutessasi rouhimalla pinnalle pekaanipähkinöitä.