Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 99 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Täydellinen syysbrownie! Tahmea ja täyteläinen suklaaleivonnainen saa puolukoista sopivasti kirpeyttä ja tahinista ihanan paahteisen maun.

Pirteän kirpeät puolukat kuuluvat syksyyn. Jos niiden happamuus on liikaa sellaisenaan syötäväksi liikaa, kokeile käyttää marjoja leivonnassa, esimerkiksi tässä herkullisessa browniessa.

Browniet sopivat hyvin hieman kokemattomammallekin leipojalle, sillä taikina on yksinkertainen valmistaa. Suklaa ja voi sulatetaan ja sekoitetaan kananmunista ja sokerista vatkattuun kovaan vaahtoon. Sen jälkeen joukkoon käännellään kuivat aineet. Taikinaa ei tässä vaiheessa enää sekoiteta voimakkaasti, jotta kuohkeus ei katoa. Lopuksi lisätään puolukat.

Taikina kaadetaan uunivuokaan ja sen pinnalle tehdään vielä tahinista kauniit vaaleat kuviot lusikan avulla. Brownien paistaminen ei ole minuutista kiinni. Mieluummin se kannattaa ottaa uunista hieman liian aikaisin kuin myöhään pois, sillä rakenne saa olla keskeltä tahmea ja vielä vähän raaka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tahini-puolukkabrownie

Ainekset

150
g
voita
150
g
tummaa suklaata
2
kananmunaa
2
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
2
dl
tuoreita tai sulatettuja puolukoita
1
dl
vaaleaa tahinia
2
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Paloittele voi ja suklaa kulhoon ja sulata mikrossa 20–40 sekuntia kerrallaan, sekoita kuumennuskertojen välissä. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.

  2. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vuoraa vuoka (noin 22 cm x 24 cm) leivinpaperilla.

  3. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kovaksi vaaleaksi vaahdoksi.

  4. Lisää jäähtynyt suklaaseos vaahtoon ja sekoita tasaiseksi, älä vatkaa.

  5. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne taikinaan muutamassa erässä nuolijalla varovasti nostellen, jottei kuohkeus katoa. Kääntele puolukat taikinaan. Kaada vuokaan.

  6. Laita tahini ja hunaja kulhoon ja notkista sekoittamalla. Lusikoi seos sinne tänne taikinan pinnalle. Vedä lusikan kuperalla puolella kuvioita taikinan pintaan.

  7. Kypsennä brownieta 18–20 minuuttia, kunnes pinta on paistunut. Keskeltä leivonnainen saa jäädä raa’an pehmeäksi. Anna brownien jäähtyä vuoassa.

Reseptiä editoitu 26.10 klo 12.20: Tarkennettu ainesosalistaa puolukoiden sulattamisesta.

Kommentit (3)

Vierailija

Tein ohjeen mukaan jäisillä puolukoilla (eli en sulattanut pakastepuolukoita) ja itsellä jäi ainakin ihan lusikoitavan löysäksi pidemmästä (varmaan +10 min lisää ohjeeseen) paistoajasta huolimatta. Eli ei voi leikata paloiksi, kuten kuvassa. Jäisillä puolukoilla kuviointia ei saanut tehtyä kauniisti, kun brownietaikina jäätyi isoiksi klönteiksi puolukoiden lisäämisen jälkeen. Tasoittui kyllä uunissa. Lisäksi puolukoista huolimatta ylimakea. Kannattaa tehdä ihan tavallisia brownieita, niin ei mene raaka-aineet hukkaan. Tämä resepti ei mene jatkoon.

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

harmi kuulla, että browniet eivät onnistuneet odotusten mukaisesti. Ainesosalistaan on nyt tarkennettu, että puolukat on hyvä sulattaa.

tekemällä oppinut

"Tein ohjeen mukaan jäisillä puolukoilla"

Niimpä, niistä, kun tulee nestettä, kun sulavat ja 2dl;ssä on aika paljon nestettä...

Ja tuota sokerinmäärää itsekkin ihmettelin?  Vähennän melkein joka ohjeesta sokeria.

Hyviä ohjeita on harvassa nykyään.. Vanhat hyviksi havaitut on  parhaita ja aina voi itse  "säveltää"  makuaineita ym.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Pretzel-leipästen keitinveteen lisätään reilusti soodaa, joka antaa niille ominaisen maun ja rakenteen. Ripottele pinnalle ennen paistoa esimerkiksi parmesaaniaja mustapippuria, siemeniä tai rosmariinia ja sormisuolaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen ja paistaminen 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmopretzelit

Ainekset

2
tl
kuivahiivaa
3
dl
lämmintä vettä (42-asteista)
1
rkl
voita
1
tl
sokeria
7–8
dl
vehnäjauhoja
KEITINVESI
2
l
vettä
dl
ruokasoodaa
LISÄKSI
1
kananmuna
siemeniä, sormisuolaa ja/tai parmesaania

Työvaiheet

  1. Sekoita hiiva vispilällä reilusti kädenlämpöiseen veteen. Anna hiivalle pari minuuttia aikaa liueta ennen muiden ainesten lisäämistä. Sulata voi. Sekoita hiiva-vesiseokseen suola, sokeri ja voisula. Alusta jauhot joukkoon joko käsin tai koneella. Lisää jauhoja sen verran, että taikina irtoaa kulhon reunoista ja tuntuu käsissä kimmoisalta. Anna levätä liinan alla 10 minuuttia. 
  2. Jaa taikina 12 palaan. Pyöritä palat noin 25 cm:n tangoiksi. Kiepauta tangon päät yhteen ja käännä alaspäin pretzeliksi. 
  3. Kiehauta vesi ja sooda kattilassa kiehuvaksi. Pudota 2–3 pretzeliä kerrallaan veteen ja anna kypsyä 20–30 sekuntia. Nosta pretzelit reikäkauhalla leivinpaperin päälle pellille (6 kpl/pelti).
  4. Riko muna kulhoon ja vispaa tasaiseksi. Sivele prezelit munalla. Ripottele pinnalle haluamasi päälliset. Paista pretzeleitä 200-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Japanilaisten maitosämpylöiden pumpulinpehmeä rakenne syntyy esitaikinalla, yudanella, joka valmistetaan keittämällä. Yudane sitoo vettä taikinaan ja pitää sämpylät kosteina päiviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
25 min + kohottaminen ja paistaminen 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Maitosämpylät valkosipulivoilla

Ainekset

ESITAIKINA ELI YUDANE
1
dl
vehnäjauhoja
¼
dl
vettä
TAIKINA
dl
vehnäjauhoja
rkl
sokeria
2
tl
kuivahiivaa
tl
suolaa
dl
maitoa
1
rkl
voita huoneenlämpöisenä
LISÄKSI
1
kananmuna
3
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
150
g
voita huoneenlämpöisenä

Työvaiheet

  1. Laita esitaikinan jauhot kuumuutta kestävään kulhoon. Kiehauta vesi pienessä kattilassa. Kaada vesi koko ajan lusikalla sekoittaen jauhojen joukkoon. Kääri syntynyt taikina kelmuun ja anna sen tekeytyä kylmässä vähintään 1 tunti. 

  2. Sekoita jauhoihin sokeri, hiiva ja suola. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita kuivat aineet, maito, esitaikina ja pehmeä voi keskenään tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia. Lisää tarvittaessa jauhoja sen verran, että taikina ei tartu enää käsiin tai koneella tehtäessä taikinakulhon reunoihin. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Tähän menee noin tunti.

  3. Kaada taikina leivinalustalle ja jaa 8 palaan. Pyörittele palat sileiksi sämpylöiksi. Nosta ne leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille. Anna sämpylöiden kohota liinan alla 30–40 minuuttia.

  4. Voitele sämpylät kananmunalla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä puolisen tuntia ennen täyttämistä.

  5. Hienonna valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita ne pehmeän voin joukkoon. Leikkaa sämpylöihin syvät viillot niin, että yhteen sämpylään muodostuu 6 lohkoa. Jaa noin puolet voista sämpylöiden sisälle joko kahdella pikkulusikalla tai pursottamalla. Paahda sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 5–7 minuuttia.

  6. Sulata loppu valkosipuli-persiljavoi. Kasta kuumat sämpylät voisulaan yläpuoli edellä heti paahtamisen jälkeen. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kokki Joël Robuchonin perunamuusi ei ole mikä tahansa arkimuusi. Siihen tulee uskomaton määrä voita, joka tekee koostumuksesta ja mausta ainutlaatuisen. Myös valmistusprosessi eroaa tavallisesta muusista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Joël Robuchonin voinen perunamuusi

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
2
l
kylmää vettä
1
rkl
karkeaa merisuolaa
250
g
kylmää voita
dl
täysmaitoa
¼
tl
mustapippuria
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti. Laita kokonaiset perunat, vesi ja suola isoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, laske lieden lämpöä ja peitä kannella. Keitä noin 25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kokeiltaessa kypsiä.

  2. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja laita se jääkaappiin odottamaan.

  3. Valuta ja kuori perunat kuumina. Purista perunat perunaprässin läpi isoon pinnoitettuun kattilaan tai kasariin. Voit myös soseuttaa perunat monitoimikoneessa pienintä raastinterää käyttäen.

  4. Laita kattila keskilämmölle ja sekoita lastalla reippaasti käännellen noin 5 minuuttia, jotta sose hieman kuivuu.

  5. Kuumenna samaan aikaan maito pienessä kattilassa tai mikroaaltouunissa.

  6. Laske lieden lämpöä. Lisää kylmä voi muusiin pienissä erissä voimakkaasti vatkaten. Lisää kuuma maito nauhana, edelleen sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes maito on imeytynyt. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla.

Vinkki Jos haluat soseesta vieläkin silkkisempää, siivilöi se ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ajankohtaisimmat croissantit ovat nyt raidallisia. Voitaikinan ja tumman suklaan liitto keikkuu makean ja suolaisen rajamaastossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
20 min + sulattaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Minisuklaacroissantit

Ainekset

1
pkt (500 g)
esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa (pakaste)
50
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
kaakaojauhetta
100
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus vähintään 70 %)

Työvaiheet

  1. Ota voitaikina huoneenlämpöön sulamaan noin tuntia ennen leipomista.

  2. Sekoita pehmeä voi ja kaakaojauhe.

  3. Kauli voitaikina noin puolta ohuemmaksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä voi-kaakaojauheseos ohueksi kerrokseksi levylle. Leikkaa levy pitkittäin puoliksi taikinapyörällä. Leikkaa puolikkaat pieniksi kolmioiksi. Yhdestä puolikkaasta levystä tulee 9 kolmiota.

  4. Laita jokaisen kolmion leveään päähän pieni pala suklaata. Rullaa kolmiot sarviksi. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)