
Tanskassa leivotaan joulun aikaan tätä ihanaa taatelipullaa. Viinerimäisen pullataikinan kierteissä maistuu appelsiinilla maustettu taatelitäyte.
Tanskalainen taateli-appelsiinipulla
Ainekset
Työvaiheet
- Nypi voi ja jauhot murumaiseksi. Lisää sokeri. Murenna hiiva kylmään maitoon, sekoita huolella ja lisää jauhoseoksen joukkoon.
- Lisää kananmunat ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Vaahdota täytteen voi ja tomusokeri. Pese appelsiini huolella ja raasta kuori (vain keltainen osa, valkoinen on kitkerää). Hienonna taatelit.
- Lisää vanilja, appelsiininkuori, hillottu appelsiininkuori sekä hienonnettu taateli voi-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi.
- Kauli kohottamaton taikina ohueksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä täyte. Täytettä on taikinaan nähden niukalti, mutta se riittää maustamaan pullat.
- Kierrä levy tiukalle rullalle. Leikkaa noin kolmen sentin viipaleita ja nostele ne paperivuokiin. Peitä pullat leivinliinalla ja anna kohota huoneenlämmössä reilu tunti.
- Sekoita voitelua varten kananmuna ja ripaus suolaa. Voitele pullat ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.
Moi 🙋♀️
Toimiiko tässä kuivahiiva kuinka? Sitä on nimittäin aina kaapissa, en ole varmaan kymmeneen vuoteen käyttänyt tuorehiivaa.
Lämmitänkö nestettä vai lisäänkö vain nostatusaikaa? Ainakin raski lähtee käymään sillä, vaikka neste ei olekaan kuumaan.
Kiitos kysymyksestä. Tässä ohjeessa ei kannata lämmittää maitoa, koska taikina perustuu kylmänä käytettyyn, nypittyyn voihin. Kuivahiiva toimii yleensä kylmässäkin nesteessä, jos kohoamiseen varaa vain riittävästi aikaa. Silti en ole varma, riittääkö tämän taikinan tavallista pienempi nestemäärä (¾ dl) kuivahiivan aktivoitumiseen.
Jos innostut kokeilemaan, kerro kuinka onnistui!