Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Näiden tähtipikkuleipien herkullisuuden salaisuus on itse valmistettu täyte. Puolet kekseistä täytetään puolukka-kanelimarmeladilla ja puolet rosmariinisuklaalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20-30 kpl
Valmistusaika
noin 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt pikkuleivät

Ainekset

Pikkuleipätaikina
200
g
voita
1
dl
sokeria
1
kananmuna
1
appelsiininkuoren oranssi osa hienona raasteena
4
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
Rosmariini-suklaatäyte
150
g
tummaa suklaata
dl
kuohukermaa
1
oksa tuoretta rosmariinia
Puolukka-kanelimarmeladi
200
g
pakastepuolukoita
3
rkl
vettä
1
dl
hillo-marmeladisokeria
1
tl
kanelia
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Aloita pikkuleipätaikinan valmistaminen vaahdottamalla voi ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna joukkoon ja sekoita, kunnes massa on taas tasaista.
  2. Lisää joukkoon hyvin pestyn appelsiinin kuori, joka on raastettu hienoksi raasteeksi. Sekoita.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne massan joukkoon. Sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista.
  4. Kauli taikina tasaiseksi, noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi kahden leivinpaperin välissä ja anna sen asettua kylmässä noin tunnin verran. Voit myös valmistaa taikinan etukäteen ja säilyttää sen joko seuraavaan päivään jääkaapissa tai pidemmän aikaa pakastimessa. Taikina on helpompi kaulita, kun se on pehmeää ja se pysyy paistettaessa paremmin muodossaan, kun sitä ei kaulita juuri ennen paistoa vaan jäähdytetään ensin.
  5. Kun taikina on kylmää, irrota leivinpaperit varovasti molemmin puolin.
  6. Ota taikinasta muotilla pikkuleipiä ja asettele ne pellille. Voit halutessasi vielä tehdä pienemmällä muotilla tai esimerkiksi pursotintyllan avulla pikkuleipien keskelle pienen reiän tai kuvion. Tee tämä vain pikkuleipien kansiin eli puoleen taikinapaloista.
  7. Paista pikkuleipiä 175-asteisessa uunissa 7–10 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet vain vähän väriä reunoille.

  8. Anna pikkuleipien jäähtyä kunnolla.

  9. Tee rosmariini-suklaatäyte. Rouhi suklaa ja laita se kulhoon. Kiehauta kerma rosmariininoksan kanssa kattilassa. Nosta oksa pois ja kaada kerma suklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.

  10. Puolukkatäytettä varten laita kaikki aineet kattilaan. Aloita keittäminen miedolla lämmöllä samalla sekoittaen, kunnes puolukat ovat sulaneet ja seos höyryää. Nosta lämpöä ja kiehuta seosta viitisen minuuttia samalla sekoittaen.

  11. Nosta puolukkamarmeladi pois liedeltä, soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella ja anna jäähtyä.

  12. Täytä pikkuleivät joko lusikoimalla tai pursottamalla täytettä pikkuleivän pohjalle. Nosta toinen pikkuleipä kanneksi. Koristele halutessasi tomusokerilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Keskikesän kasvispiirakka muistuttaa vanhan ajan kasvion sivua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka

Ainekset

250
g
voita tai leivontamargariinia
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
ruisjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
1
tl
luomusitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
3–4
nippuporkkanaa
5–6
retiisiä
6
sokeriherneenpalkoa
2
kesäsipulia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Nypi voi, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Kauli taikina leivinpaperin päälle vajaan pellin kokoiseksi levyksi. Nostele reunat koholle, jotta täyte ei karkaa.
  2. Valmista täyte. Sekoita smetana, tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä suola ja pippuri. Levitä täyte taikinalle.
  3. Leikkaa pestyt porkkanat pitkittäin, viipaloi retiisit ja puolita herneenpalot veitsellä. Pätki sipuleista osa varresta pois ja puolita sipulit. Levitä kasvikset täytteen päälle. Sivele ne öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä, sillä uunituore piiras on murenevaa.