Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Tuhatlehtiset saavat täytteekseen chai-teellä maustettua kreemiä ja vadelmahilloa. Tarjoa rapeat leivonnaiset heti täyttämisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
valmistusaika 3 tuntia + voitaikinan tekeytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tuhatlehtinen eli Mille feuille

Ainekset

Voitaikina
200
g
kylmää voita pieninä paloina
5
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
1⅓
dl
kylmää vettä
Chai-kreemi
dl
täysmaitoa
2
ps
chai-teetä
½
dl
sokeria
2
kananmunan keltuaista
3
rkl
maissitärkkelystä
25
g
voita pieninä paloina
1
dl
vispikermaa
Lisäksi
½
dl
vadelmamarmeladia
Kuorrute
dl
tomusokeria
2–3
rkl
sitruunamehua
Koristeluun
strösseleitä

Työvaiheet

  1. Valmista voitaikina sekoittamalla voi, vehnäjauhot, suola ja vesi nopeasti keskenään. Voi saa jäädä taikinaan selvästi näkyviksi paloiksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
  2. Kauli taikina noin 20 cm x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Taita taikinan sivut keskelle ja taita taikina vielä puoliksi. Laita jääkaappiin lepäämään taas puoleksi tunniksi. Toista tämä vielä kaksi kertaa ja anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen käyttöä.

  3. Kauli levännyt voitaikina noin 24 cm x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Leikkaa levy leveyssuunnassa puoliksi, jotta saat 12 cm x 40 cm:n kokoiset taikinapalat. Siisti reunat ja leikkaa molemmat levyt kymmeneen 4 cm:n levyiseen palaan.

  4. Aseta palat leivinpaperin päälle pellille. Pistele ne haarukalla. Tasaisimman paistotuloksen saat kylmällä voitaikinalla eli laita pelti noin 10 minuutin ajaksi kylmään. Nosta toinen leivinpaperi palojen päälle ja leivinpaperin päälle painoksi tasapohjainen astia, esimerkiksi uunipelti tai suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka.

  5. Paista paloja painon kanssa 225-asteisessa uunissa noin 14 minuuttia. Nosta paino ja päällimmäinen leivinpaperi pois ja paista vielä muutama minuutti, kunnes palat ovat kullanruskeita ja täysin kypsiä sisältä. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Siisti reunat halutessasi terävällä veitsellä.

  6. Valmista täyte. Kiehauta maito kattilassa. Lisää teepussit ja anna maustua puolisen tuntia. Purista teepusseista maito pois ja nosta pussit pois kattilasta.

  7. Sekoita sokeri ja keltuaiset kulhossa vaahdoksi. Lisää maissitärkkelys ja sekoita hyvin.

  8. Kuumenna maito uudelleen kattilassa. Sekoita noin puolet kuumasta maidosta keltuaisseoksen joukkoon koko ajan vatkaten ja kaada seos lopun maidon joukkoon kattilaan.

  9. Kuumenna seosta samalla koko ajan sekoittaen, kunnes siitä tulee paksua. Nosta pois lämmöltä ja lisää paloiteltu voi samalla koko ajan sekoittaen. Siivilöi. Peitä kelmulla ja jäähdytä.

  10. Sekoita jäähtyneen tee-kreemin rakenne tasaiseksi vispilällä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja nostele se nuolijan avulla tee-kreemin joukkoon.

  11. Valmista kuorrute sekoittamalla tomusokeri ja sitruunamehu tasaiseksi tahnaksi. Lisää sitruunamehua vähän kerrallaan. Laita kuorrute pursotinpussiin.

  12. Koristele 10 palaa kuorrutteella pursottamalla sitä ohuesti paistettujen levyjen päälle. Koristele strösseleillä.

  13. Täytä toiset 10 palaa levittämällä tai pursottamalla teellä maustettua täytettä levyjen päälle. Nostele pienellä lusikalla tai pursota vadelmamarmeladia nokareiksi täytteen joukkoon. Nosta koristellut levyt kanneksi ja tarjoile heti.

Vinkki! Jos haluat oikaista, voit käyttää myös valmiita voitaikinalevyjä, tarvitset niitä 5 kappaletta.

Kommentit (1)

Naminami
Seuraa 
Liittynyt17.2.2015

Kysyn taikinan taittelemisesta. Ensin taitetaan keskelle. Se on selvä. Sitten puoliksi mutta kumpaan suuntaan? Pituussuuntaan niin että taikina lyhenee?Vaiko sitä keskiviivaa myöten joka on taikinan keskellä ja johon taikinan reunat tulivat ensimmäisen taittamisen jälkeen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.