
Rapeakuorinen pataleipä jouluasussa! Yön yli kohotettu leipätaikina saa makua ja väriä sahramista Lucia-pullan tavoin.
Vuonna 2020 monissa kodeissa paistettiin pataleipää sen erilaisina versioina. Helppo, herkullinen ja takuuvarmasti onnistuva leipä ilahdutti kotoilevia suomalaisia.
Nyt lempileivän voi tuunata jouluiseksi maustamalla taikinan ripauksella sahramia. Kuten joulupullassa, maustetta riittää hyvin pieni määrä: jo puoli grammaa riittää värjäämään taikinan kultaiseksi ja antamaan sille jouluisen maun.
Taikinan teko muistuttaa pullataikinan valmistusta, mutta sokeria tarvitaan vain ripaus. Taikina saa kohota jääkaapissa yön yli, minkä jälkeen se muotoillaan pataan, kohotetaan ja paistetaan.
Padassa jouluinen leipä kypsyy tuttuun tapaan kauniin pyöreäksi ja ihanan kuohkeaksi.
Sahramipataleipä
Ainekset
Työvaiheet
-
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva, sahrami, sokeri ja suola maitoon. Lisää munat ja noin puolet jauhoista. Alusta voi ja loput jauhot taikinaan. Vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa jauhoja. Peitä kulho kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin tekeytymään.
-
Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile isoksi pyöreäksi leiväksi.
-
Voitele valurautapata kevyesti öljyllä ja siirrä leipä pataan. Anna kohota liinan alla noin tunti.
-
Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Voitele leipä kananmunalla ja kypsennä noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen padasta irrottamista.
Vinkki Jos haluat nopeuttaa kohoamista, lämmitä tyhjää pataa hetki uunissa ennen öljyämistä.