Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 203 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Cheddarilla mehevöitetty skonssi- leipä on ihanaa sellaisenaan teen kanssa tai keiton kaverina. Kuohukerma tekee taikinasta pehmeän ja maukkaan.

Juustoinen ja yrttinen leipä, joka on todella pehmeä. Tätä leipää ei tarvitse vaivata eikä kohottaa, ja siitä on kiittäminen leivinjauhetta.

Leipätaikina muistuttaa englantilaisten teeleipien eli skonssien taikinaa. Siihen tulee reilusti kermaa, joka pehmentää taikinaa ja antaa sille makua. Kermaa käytetään myös voiteluun. Lisäksi taikinaan lisätään kananmuna ja leivinjauhetta niinkin reilusti kuin kokonainen ruokalusikallinen.

Taikina sekoitetaan juuri ja juuri tasaiseksi, muotoillaan levyksi ja leikataan paloiksi. Palat sivellään kermalla ja kuorrutetaan juustoraasteella ja salvialla. Leipävuokaan pinottuna ne muodostavat leivän, joka täynnä ihania juusto-yrttikerroksia. Leipä paistetaan ja herkutellaan mieluiten saman päivän aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Salvia-cheddarskonssileipä

Ainekset

100
g
voita
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
kuohukermaa
1
kananmuna
VOITELUUN
½
dl
kuohukermaa
VÄLIIN
150
g
cheddarjuustoa
24
keskikokoista salvianlehteä
PINNALLE
cheddaria
salvianlehtiä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele leipävuoka (25 cm x 11 cm).

  2. Kuutioi kylmä voi moni- toimikoneen kulhoon. Lisää jauhot, leivinjauhe, suola ja pippuri. Käytä konetta muutaman kerran sykäyksittäin, jotta voi sekoittuu jauhoihin. Voi saa jäädä pieniksi nokareiksi. (Jos et omista monitoimikonetta, voit nyppiä ainekset muruiksi sormin.)

  3. Siirrä voi-jauhoseos kulhoon. Sekoita joukkoon kerma ja muna. Kääntele seos pehmeäksi taikinaksi. Vältä vaivaamasta taikinaa, se saa olla juuri ja juuri sekoittunut.

  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se käsin 15 cm x 35 cm:n levyksi. Leikkaa levy ensin pituussuunnassa puoliksi ja sitten pystysuunnassa kuuteen osaan. Taikinapaloja tulisi olla yhteensä 12.

  5. Sivele palat kermalla. Raasta pinnalle juusto ja painele päälle salvianlehtiä.

  6. Kokoa skonssileipä. Paina kaksi taikinapalaa vastakkain ja laita pala vuokaan pitkä sivu ylöspäin. Toista sama lopulla taikinalla. Sivele leivän pinta kermalla ja ripottele päälle juustoa sekä salvianlehtiä.

  7. Paista uunissa 40–45 minuuttia. Peitä leivän pinta leivinpaperilla, jos se tummuu liikaa.

  8. Leikkaa hieman jäähtyneenä viipaleiksi. Leipä on parasta valmistuspäivänä.

Kommentit (6)

Vierailija

Mitäköhän tarkoittaa pitkä sivu ylöspäin?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

Taikinasta kaulitaan levy, josta leikataan suorakulmion mallisia paloja. Niissä toinen toiset sivut ovat pidemmät kuin toiset. Kaksi tällaista laitetaan täyttämisen jälkeen vastakkain ja laitetaan vuokaan niin, että "sauma" osoittaa ylöspäin.

Vierailija

Jos laitan kaksi palaa yhteen, tulee kaksi pitkä sivuista saumaa. Sen sijaan, jos taitan yhden suorakaiteen pitkiltä sivuilta yhteen, tulee yksi sauma, jonka voin panna ylöspäin. Olen leipomassa ja ajattelin tehdä näin.

Vierailija

3 3/4 dl jauhoja, siitähän tuli velliä, lisäsin melkein 3 dl, sitten vasta siitä tuli taikina !

Pyttan

Mielestäni tämä ei ole ainakaan ruokaleipää vaan eräänlainen suolainen kakku tms. Kermat, munat ja iso rasvamäärä eivät kuulu leipään.

Vierailija

Ohjeen nesteen ja jauhon suhde ei voi pitää paikkaansa, ei ole kaulittavissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.