Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Joululeipä leivotaan nyt tähden muotoon. Maustetahna tuo siihen tutun maun.

Kaunis tähdenmuotoinen joululeipä sopii viemisiksi, syötäväksi lahjaksi tai tarjolle sellaisenaan joulun suolaisten kalojen tai juustojen seuraan.

Oheisen reseptin kananmunalla rikastettu taikina muistuttaa hieman pullataikinaa. Sokerin sijaan käytetään kuitenkin siirappia, ja sitäkin maltillisesti. Tärkeää on vaivata taikina huolellisesti, jotta siihen muodostuu kunnon sitko.

Täyte valmistuu taikinan kohotessa mämmimaltaista, mausteista ja siirapista sekoittamalla.

Tähden muotoilu on helpompaa kuin uskoisikaan. Taikina kaulitaan neljäksi pyöreäksi levyksi, jotka nostellaan täytettyinä päällekkäin. Levyyn leikataan sakarat, jotka kiepautetaan kierteelle ja nipistellään yhteen. Siirappivesisively antaa tähtileivälle uunissa kauniin kiillon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
noin 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Tähtileipä

Ainekset

Taikina
3
dl
vettä
1
kananmuna
½
dl
tummaa siirappia
1
ps
kuivahiivaa TAI 25 g tuorehiivaa
1
dl
spelttijauhoja
noin 9
dl
vehnäjauhoja
2
tl
suolaa
25
g
pehmeää voita
Täyte
½
dl
mämmimaltaita
¼
dl
vettä
1
rkl
siirappia
50
g
voita
1
rkl
kuminansiemeniä
1
rkl
fenkolinsiemeniä
1
tl
jauhettua pomeranssia
Voiteluun
½
dl
siirappia
½
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Aloita leivän valmistaminen taikinasta. Sekoita haalea vesi, kananmuna, siirappi ja hiiva kulhossa. 

  2. Lisää jauhot ja suola ja aloita taikinan vaivaaminen. Lisää myös voi ja vaivaa taikina kimmoisaksi joko käsin tai yleiskoneessa. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja, taikina ei saa olla löysää, sillä muutoin muotoilu ei onnistu. Anna taikinan levätä kulhossa puolisen tuntia liinalla peitettynä.

  3. Valmista tällä välin täyte sekoittamalla ensin mallas ja vesi keskenään. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

  4. Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan ja pyöräytä palat palloiksi.

  5. Kauli kevyesti jauhotetulla pöydällä jokaisesta pallosta noin 25–30 cm:n kokoinen ympyrä.

  6. Nosta yksi taikinaympyröistä leivinpaperin päälle ja levitä ⅓ täytteestä sen päälle. Nosta toinen taikinaympyrä päälle, paina se kevyesti kiinni ja levitä taas ⅓ täytteestä päälle. Toista vielä kerran ja nosta neljäs taikinaympyrä kanneksi.

  7. Ennen leikkaamista, aseta juomalasi tai muu ympyrän mallinen muotti taikinan keskelle merkiksi. Leikkaa tämän jälkeen taikinaympyrä 16 osaan siten, että taikinan keskelle jää ympyrän mallinen leikkaamaton pala. Leikkaaminen onnistuu helpoimmin, kun ensin leikkaat ympyrän neljään osaan ja tämän jälkeen jaat jokaisen neljänneksen vielä neljään.

  8. Muotoile tähti ottamalla kiinni kahdesta vierekkäisestä taikinapalasta. Kieritä niitä ulospäin toisiinsa nähden ja nipistä päät toisiinsa kiinni. Toista, kunnes sinulla on kahdeksansakarainen tähti. Nosta tähti pellille kohoamaan.

  9. Anna tähden kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa puolesta tunnista tuntiin.

  10. Valmista tällä välin voiteluun tarvittava siirappi kiehauttamalla vesi ja siirappi kattilassa.

  11. Paista tähteä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Voitele se kauttaaltaan siirappivedellä. Nosta takaisin uuniin ja paista vielä 5 minuuttia. Voitele lopuksi siirappivedellä.

Kommentit (3)

Vierailija

Mitä reseptin tekijä suosittelee, jos haluaisin jättää speltin pois - laittaisinko vastaavan määrän vehnä- vai ruisjauhoja? Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Spelttijauhot voi hyvin vaihtaa tavallisiin vehnäjauhoihin. Niitä on taikinassa hirmu vähän, eli muutos ei juuri vaikuta lopputulokseen.

Vierailija

Kiitos Emilia vastauksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Löytyykö kaapistasi kuivattuja aprikooseja? Hienonna ne teeleipätaikinaan! Makeansuolaiset teeleivät maistuvat uunilämpiminä sellaisenaan voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-teeleivät

Ainekset

2
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
1
dl
auringonkukansiemeniä
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Hienonna aprikoosit veitsellä ja laita kulhoon.

  2. Lisää jauhot, leseet, siemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon maito.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.