Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Voileipäkakku kannattaa tehdä tarjoilua edeltävän päivänä, jotta se ehtii kunnolla mehevöityä. Tässä herkussa on täytteenä tsatsikia ja savulammasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15
Valmistusaika
90 min
Vaikeustaso
Helppo

Keväänvihreä voileipäkakku

Ainekset

20
palaa tummaa paahtoleipää (noin 500 g:n paketti)
KOSTUTUKSEEN
1
dl
maitoa tai kasvislientä
TSATSIKITÄYTE
1
iso tai 2 pientä kurkkua
2
tl
punaviinietikkaa
3
tl
suolaa
2
tl
mustapippuria
300
g
paksua turkkilaista jogurttia
1
nippu
tuoretta minttua hienonnettuna
1
nippu
tilliä hienonnettuna
1
sitruunan kuori hienoksi raastettuna
1
valkosipulinkynsi raasteena
SAVULAMMASTÄYTE
1
punasipuli
1
sitruunan mehu
2
tl
sokeria
400
g
kylmäsavulammasta hienonnettuna
120
g
smetanaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
tl
oreganoa
1
tl
sitruunapippuria
1–2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
KORISTELUUN
2
dl
vispikermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
tl
oreganoa
2
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
2
pkt
sokeriherneenpalkoja

Työvaiheet

  1. Aloita voileipäkakun valmistaminen leikkaamalla leipien reunat ohuelti pois.
  2. Valmista tsatsikitäyte raastamalla kurkku. Laita kurkkuraaste valumaan kulhon päälle siivilään ja lisää kurkun joukkoon jo tässä vaiheessa viinietikka, suola ja pippuri. Sekoita ja laita kevyt paino (esimerkiksi kulho) päälle.
  3. Kun kurkkuraaste ei enää tunnu vetiseltä, laita raaste puhtaaseen kulhoon ja sekoita joukkoon jogurtti, minttu, tilli, sitruunankuoriraaste ja valkosipuli. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.
  4. Aloita lammastäytteen tekeminen hienontamalla punasipuli kulhoon. Purista päälle sitruunamehua. Sekoita joukkoon sokeri. Jätä odottamaan.
  5. Hienonna kylmäsavulammas pieniksi paloiksi.
  6. Vatkaa smetana ja tuorejuusto toisessa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi vispilällä. Lisää lammas ja mausteet.
  7. Kaada sipuleista neste pois ja lisää sipulit lammastäytteen joukkoon. Sekoita, tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita.
  8. Aloita kakun täyttäminen asettamalla 4 paahtoleipäsiivua suorakaiteenmuotoiseen leipävuokaan, jonka olet vuorannut kelmulla. (Kakun voi koota myös ilman vuokaa tekemällä kelmusta sille napakan kääreen.)
  9. Lisää ensimmäiseen väliin puolet tsatsikitäytteestä. Tsatsikikerrosta ei tarvitse kostuttaa, sillä kurkusta irtoaa vielä nestettä. Lado täytteen päälle kerros paahtoleipää. Kostuta kevyesti maidolla tai kasvisliemellä pullasutia apuna käyttäen ja laita päälle puolet lammastäytteestä. Jatka täyttämistä siten, että seuraavaan kerrokseen laitat tsatsikitäytettä ja viimeiseen kerrokseen lammastäytettä. Laita viimeisen kerroksen päälle vielä leipäsiivuja ja kostuta kevyesti.
  10. Laita voileipäkakun pinnalle kerros kelmua ja nosta kakku jääkaappiin vetäytymään yöksi.
  11. Kumoa kakku seuraavana päivänä vuoasta tarjoiluastialle ja poista kelmu pinnalta. Voit tarvittaessa siistiä reunat veitsellä.
  12. Valmista kuorrute vatkaamalla kerma, tuorejuusto ja mausteet vaahdoksi. Levitä kuorrutetta kakun pinnalle ja sivuille.
  13. Leikkaa sokeriherneet pitkittäin viipaleiksi ja laita kakun pinnalle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Keskikesän kasvispiirakka muistuttaa vanhan ajan kasvion sivua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka

Ainekset

250
g
voita tai leivontamargariinia
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
ruisjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
1
tl
luomusitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
3–4
nippuporkkanaa
5–6
retiisiä
6
sokeriherneenpalkoa
2
kesäsipulia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Nypi voi, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Kauli taikina leivinpaperin päälle vajaan pellin kokoiseksi levyksi. Nostele reunat koholle, jotta täyte ei karkaa.
  2. Valmista täyte. Sekoita smetana, tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä suola ja pippuri. Levitä täyte taikinalle.
  3. Leikkaa pestyt porkkanat pitkittäin, viipaloi retiisit ja puolita herneenpalot veitsellä. Pätki sipuleista osa varresta pois ja puolita sipulit. Levitä kasvikset täytteen päälle. Sivele ne öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä, sillä uunituore piiras on murenevaa.