Kodin Kuvalehti on lisännyt 687 reseptiä.
Linkitetty 151 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Piia Arnould

Kunnolla kuorrutusta! Kimpale porkkanakakkua voittaa monet muut leivokset mennen tullen. Inkiväärillä ja sitruunankuorella maustettuna se on vielä entistäkin herkumpi.

Tällä ohjeella porkkanapiirakkaa tulee iso pellillinen. Koska pohjataikinan rasvana on suolaton öljy, joukkoon tarvitaan myös suolaa, joka tekee mausta tasapainoisen.

Jos pidät inkiväärin mausta, voit hyvin lisätä sen määrää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
36 palaa
Valmistusaika
40 min + 30 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-inkivääripiirakka

Ainekset

4–5
porkkanaa (eli noin 8 dl hienoa raastetta)
2
rkl
tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
1
rkl
luomusitruunan kuorta hienoksi raastettuna
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
3
tl
kanelia
1
tl
suolaa
5
munaa (M-koko)
4
dl
sokeria
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2
rkl
sitruunamehua
Kuorrutus
150
g
voita
300
g
maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
3–4
dl (200 g)
tomusokeria
Pinnalle
porkkanasuikaleita, sitruunankuorisuikaleita ja/tai sokeroituja inkivääripaloja

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta porkkanat ja inkivääri. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori. Sekoita raasteet keskenään.
  2. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, kaneli ja suola keskenään.
  3. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon porkkanaraasteseos. Lisää sitten kuivat aineet, öljy ja sitruunamehu. Sekoita iso taikina vatkaimen pienimmällä teholla nopeasti tasaiseksi. Vältä turhaa vatkaamista, jotta taikina ei sitkisty.
  4. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 175-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, pohja on sopivan kypsä. Paistoaikaan vaikuttaa porkkanaraasteen kosteus. Anna jäähtyä.
  5. Valmista kuorrutus. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi seokseksi. Levitä kuorrutus pohjan päälle.
  6. Viimeistele porkkana- ja sitruunankuorisuikaleilla ja/tai sokeroiduilla inkivääripaloilla.

Vinkki! Lisää sokeroidut inkivääripalat koristeeksi juuri ennen tarjoilua, sillä ne kostuvat kuorrutuksen päällä.

Kommentit (2)

Tiistaitiina

Ilman inkivääriäkin todella herkullinen

Kkuo

Kuorrutteeksi valkosuklaata ja appelsiinituorejuustoa lisäksi mantelirouhetta. Sulata suklaa ja lisää tuorejuusto ja mantelirouhe ei välttämätön maistuu ilmankin mantelia. Meillä ainakin maistuu tällä kuorrutteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Tällä reseptillä valmistat vehnä- tai ruisjuuren. Juuren valmistaminen kestää viikon verran, mutta vaivannäkö palkitsee takuulla!

Juuren valmistaminen kestää noin viikon verran, aktiivista aikaa kuluu päivittäin kymmenisen minuuttia.

Luomulaatuiset vehnäjauhot toimivat juurileivonnassa parhaiten, sillä ne sisältävät enemmän juurileivonnassa tarvittavia mineraaleja ja luontaisia hiivaitiöitä kuin tavalliset...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min päivittäin noin viikon ajan
Vaikeustaso
Helppo

Taikinajuuri juurileivän leipomiseen

Ainekset

dl (160 g)
luomulaatuisia täyjyvävehnäjauhoja
dl (160 g)
luomulaatuisia leivontakarkeita vehnäjauhoja
5
dl (500 g)
vettä
1
tl (5 g)
luomuhunajaa

Työvaiheet

  • 1. päivä: Sekoita puhtaassa, litran vetoisessa lasipurkissa tai kulhossa 1 dl (65 g) luomujauhoja ja 1 dl (100 g) haaleaa vettä sekä 1 tl (5 g) luomuhunajaa. Hunaja vauhdittaa juuren käynnistymistä. Sulje astia kevyesti tai peitä se muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
  • 2. ja 3. päivä: Lisää purkkiin ½ dl (30 g) luomujauhoja sekä ½ dl (50 g) haaleaa vettä. Jätä huoneenlämpöön.
  •  4., 5. ja 6. päivä: Neljäntenä päivänä seoksen pitäisi kuplia kevyesti. Seoksessa alkaa olla jo sen verran mikro-organismeja, että sitä voi vahvistaa suuremmalla määrällä jauhoja ja vettä. Jätä ½ dl (50 g) kuplivasta seoksesta purkkiin (heitä loput pois) ja sekoita siihen 1 dl (100 g) haaleaa vettä sekä 1 dl (65 g) luomujauhoja ja jätä huoneenlämpöön. Osa kuplivasta seoksesta heitetään pois, ettei juuren määrä kasva kohtuuttomasti. Toisaalta juuri tarvitsee volyymiä, liian pienellä määrällä aloitettuna se lähtee käymään huonommin.
  • Toista sama vielä viidentenä ja kuudentena päivänä.
  • Kuudentena päivänä seoksen pitäisi olla raikkaan tuoksuista ja kuplia selvästi. Juuri on nyt valmista käytettäväksi.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Pikapasha valmistuu parissakymmenessä minuutissa. Kokoa kaunis herkku laseihin tai lasipurkkeihin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pasha

Ainekset

50
g
voita
250
g
maitorahkaa
1
dl
tomusokeria
1
rkl
sitruunamehua
1
appelsiinin raastettu kuori
1
dl
rusinoita
150
g
ranskankermaa
1
dl
vispikermaa
½
dl
tomusokeria
1
sitruunan raastettu kuori
2
appelsiinia tai veriappelsiinia
½
dl
mantelilastuja
noin ½
dl
valmista lemoncurd-tahnaa

Työvaiheet

  1. Aloita pashan valmistaminen sulattamalla voi.
  2. Sekoita rahka ja tomusokeri keskenään kulhossa. Lisää voisula voimakkaasti vatkaten.
  3. Lisää sitruunamehu, appelsiininkuori ja rusinat.
  4. Vatkaa toisessa kulhossa ranskankerma, kerma, tomusokeri ja sitruunankuori vaahdoksi.
  5. Kuori ja pilko appelsiinit. Paahda mantelilastut kuivalla paistinpannulla kullanruskeaksi.
  6. Kokoa pasha laittamalla purkkien tai lasien pohjalle ensin appelsiininpaloja ja lusikallinen lemoncurdia eli sitruunatahnaa. Lisää päälle rahka-rusinatäytettä, sen jälkeen appelsiinipaloja. Laita purkkiin seuraavaksi ranskankerma-täytettä.
  7. Lisää purkin pinnalle vielä appelsiininpaloja sekä mantelilastuja.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2161 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Pääsiäisjäätelön tekemiseen ei tarvita jäätelökonetta. Koska herkkuun laitetaan kondensoitua maitoa, jäätelöä ei tarvitse edes sekoittaa jäätymisen aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 l
Valmistusaika
15 min + jäätyminen 5 h
Vaikeustaso
Helppo

Pääsiäisjäätelö

Ainekset

1
prk (397g)
kondensoitua maitoa
2
dl
kuohukermaa
1
dl
maitorahkaa
1 1/2
dl
passiohedelmän hedelmälihaa (5–6 hedelmää)
1
rkl
limettimehua
Koristeluun
passionhedelmiä
syötäviä kukkia (esim. ruukkuorvokki)

Työvaiheet

  1. Vatkaa kondensoitua maitoa ja kermaa sähkövatkaimella kulhossa muutama minuutti tai kunnes seos on paksuhkoa. Kääntele maitorahka, passiohedelmä ja limettimehu joukkoon.
  2. Kaada seos pakastuksenkestävään astiaan (vetoisuus n. 1 l). Peitä kelmulla. Jäädytä noin 5 tuntia. Koska jäätelössä on käytetty kondensoitua maitoa, sitä ei tarvitse sekoitella jäätymisen välillä.
  3. Ota jäätelö pakastimesta noin 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele esimerkiksi passiohedelmällä ja syötävillä kukilla tai ripottele pinnalle kookoshiutaleita, murusteltua marenkia tai pääsiäiskarkkeja.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 - 8
Valmistusaika
30 - 60 min
Vaikeustaso
Helppo

Jauheliha-ananas-tomaatti-pizza

Ainekset

Pohja:
2
dl
vettä
11
g
kuivahiivaa
0,5
tl
suolaa
0,5
tl
sokeria
1
rkl
öljyä
5
dl
vehnäjauhoja
Täyte:
ketsuppia sopivasti pizzapohjan päälle
rasvaa paistamiseen
600
g
jauhelihaa
0,5
tl
suolaa
0,5
tl
maustepippuria
0,5
tl
valkopippuria
0,5
tl
basilikaa
0,5
tl
jauhelihamaustetta
2
kpl
tomaatteja
1
pieni prk
ananasta renkaina (käytetään 3 rengasta)
n. 200
g
pizzajuustoa tai muuta

Työvaiheet

Lämmitä vettä mikrossa 40 s, lisää kuivahiiva, suola ja sokeri, sekoita ja lisää osa jauhoista ja öljy, alusta loput jauhot käsin ja vaivaa taikina hyvin.

Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa sen aikaa ja pidä pyyhe tai leivinpaperi kulhon päällä, kun paistat jauhelihan. Mausta jauheliha.

Kauli taikina alustan päällä sopivan ohueksi vehnäjauhoja apuna käyttäen, muuten tällä reseptillä se onnistuu hyvin, niin että kestää nostaa taittettuna, levitä se leivinpaperin päälle pelille. Voit tehdä myös kaksi pizzaa tai puolittaa resepti.

Levitä sopivasti ketsuppia pintaan, lisää maustettu paistettu jauheliha ja laita päälle 3 ananasrengasta pieneksi paloiksi laitettuna sopivin välein ja tomaatin siivun puolikkaat sopivin välein, liikaa ei saa sellaista laittaa päälle, mikä kosteuttaa pizzaa, viimeiseksi ripottele päälle juustoraaste, mutta ei liikaa jotta kosteus pääsee haihtumaan.

Vinkki, jos sinulla ei ole juustoraastetta niin vedä juustosta siivuja ja revi niistä paloja pizzan päälle, mutta ei liian tiiviisti. Paista uunin alatasolla (2 kannatin alhaalta) 225 asteessa n. 15 min

Kommentit (0)