Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 180 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Piia Arnould

Kunnolla kuorrutusta! Kimpale porkkanakakkua voittaa monet muut leivokset mennen tullen. Inkiväärillä ja sitruunankuorella maustettuna se on vielä entistäkin herkumpi.

Tällä ohjeella porkkanapiirakkaa tulee iso pellillinen. Koska pohjataikinan rasvana on suolaton öljy, joukkoon tarvitaan myös suolaa, joka tekee mausta tasapainoisen.

Jos pidät inkiväärin mausta, voit hyvin lisätä sen määrää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
36 palaa
Valmistusaika
40 min + 30 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-inkivääripiirakka

Ainekset

4–5
porkkanaa (eli noin 8 dl hienoa raastetta)
2
rkl
tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
1
rkl
luomusitruunan kuorta hienoksi raastettuna
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
3
tl
kanelia
1
tl
suolaa
5
munaa (M-koko)
4
dl
sokeria
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2
rkl
sitruunamehua
Kuorrutus
150
g
voita
300
g
maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
3–4
dl (200 g)
tomusokeria
Pinnalle
porkkanasuikaleita, sitruunankuorisuikaleita ja/tai sokeroituja inkivääripaloja

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta porkkanat ja inkivääri. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori. Sekoita raasteet keskenään.
  2. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, kaneli ja suola keskenään.
  3. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon porkkanaraasteseos. Lisää sitten kuivat aineet, öljy ja sitruunamehu. Sekoita iso taikina vatkaimen pienimmällä teholla nopeasti tasaiseksi. Vältä turhaa vatkaamista, jotta taikina ei sitkisty.
  4. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 175-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, pohja on sopivan kypsä. Paistoaikaan vaikuttaa porkkanaraasteen kosteus. Anna jäähtyä.
  5. Valmista kuorrutus. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi seokseksi. Levitä kuorrutus pohjan päälle.
  6. Viimeistele porkkana- ja sitruunankuorisuikaleilla ja/tai sokeroiduilla inkivääripaloilla.

Vinkki! Lisää sokeroidut inkivääripalat koristeeksi juuri ennen tarjoilua, sillä ne kostuvat kuorrutuksen päällä.

Kommentit (2)

Tiistaitiina

Ilman inkivääriäkin todella herkullinen

Kkuo

Kuorrutteeksi valkosuklaata ja appelsiinituorejuustoa lisäksi mantelirouhetta. Sulata suklaa ja lisää tuorejuusto ja mantelirouhe ei välttämätön maistuu ilmankin mantelia. Meillä ainakin maistuu tällä kuorrutteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2603 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Mantelicrumblea ja marjakompotin pilkuttamaa kuohkeaa fetajuustovaahtoa samassa lusikallisessa! Tämän ihanan jälkiruoan idea on lainattu lontoolaiselta ruokagurulta Yotam Ottolenghiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Fetamousse ja vatukkakompotti

Ainekset

Fetamousse
dl
täyteläistä kuohukermaa
100
g
fetajuustoa
300
g
maustamatonta tuorejuustoa
½
dl
sokeria
1
sitruunan kuori
Mantelicrumble
100
g
kuorittuja manteleita
50
g
kylmää voita
dl
(täysjyvä)vehnäjauhoja
¾
dl
fariinisokeria
1
rkl
mustia seesaminsiemeniä
Vadelmakompotti
1
appelsiinin kuori
600
g
vadelmia tai karhunvatukoita
dl
sokeria
4
kokonaista tähtianista
(4
rkl
appelsiinilikööriä)
Lisäksi
100
g
vadelmia tai karhunvatukoita
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Vaahdota kerma kulhossa. Murustele feta toiseen kulhoon. Lisää tuorejuusto ja sokeri fetan joukkoon. Pese sitruuna, raasta kuoren keltainen osa juustoseokseen ja vatkaa seos sähkövatkaimella tasaiseksi. Kääntele kermavaahto juustoseokseen. Peitä kelmulla ja anna makujen tasaantua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

  2. Kuumenna uuni 180-asteiseksi ja tee crumble. Rouhi mantelit. Kuutioi voi. Nypi mantelit, voi ja jauhot murumaiseksi. Lisää sokeri ja siemenet. Levitä seos leivinpaperille pellille. Paista uunissa kullanruskeaksi, noin 12 minuuttia. Vahdi paahtumista, ettei crumble pala. Anna jäähtyä.

  3. Keitä kompotti. Pese appelsiini ja vuole kuoren oranssi kerros kuorimaveitsellä isoiksi suikaleiksi. Laita kuorisuikaleet, marjat, sokeri ja anikset kattilaan. Kiehauta ja anna porista miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes seos hieman paksuuntuu. Lisää halutessasi likööri ja jatka hauduttamista 2 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna kompotin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  4. Lusikoi fetamousse tarjoiluastioihin. Lisää kompotti ja ripottele crumble annoksiin. Viimeistele marjoilla ja oliiviöljyllä.

Vinkki Täyteläinen kuohukerma tunnetaan englanniksi nimellä double cream. Se tekee jälkiruuasta superkuohkean. Ohjeeseen käy myös tavallinen kuohu- tai vispikerma.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 237 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Tämän juhlavan jäätelökakun pohja tehdään valmiista keksitaikinasta. Täytteeksi tulee keksitaikinajäätelöä, koristeeksi kermavaahtoa ja strösseleitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 8
Valmistusaika
1 h + jäätyminen vähintään 3 h
Vaikeustaso
Helppo

Keksitaikinajäätelökakku

Ainekset

Pohja
380
g
valmista keksitaikinaa
Täyte
1
litra
keksitaikinajäätelöä
Koristeluun:
3
dl
vispikermaa
1
rkl
tomusokeria
strösseleitä

Työvaiheet

  1. Aloita kakun valmistus paistamalla keksitaikinasta kaksi halkaisijaltaan noin 20 cm:n keksiä. Sulata aluksi taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kaulitse taikinasta 3–5 mm:n paksuinen levy ja leikkaa siitä kaksi pyöreää keksiä, joiden halkaisija on 20 cm. Käytä apuna irtopohjavuokaa (johon myöhemmin kokoat kakun). Keksi voi olla hivenen pohjaa pienempi, sillä se laajenee vähän pais­tuessaan. Paista keksit leivinpaperin päällä pakkauksen ohjeen mukaan. Voit myös käyttää murotaikinaa. Anna keksien jäähtyä.
  2. Ota jäätelö pehmenemään noin 15 minuuttia ennen kakun kokoamista.
  3. Vuoraa irtopohjavuoka tuorekelmulla tai leivinpaperilla.
  4. Kokoa kakku asettamalla toinen keksipohjista irtopohjavuoan pohjalle. Lusikoi päälle puolet jäätelöstä ja tasoita. Lisää toinen keksipohja jäätelön päälle ja lusikoi loput jäätelöstä keksin päälle. Tasoita pinta.
  5. Peitä kakku kelmulla ja laita pakastimeen vähintään kolmeksi tunniksi.
  6. Kun kakku on jäätynyt, voit koristella sen. Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla.
  7. Ota kakku pakastimesta ja irrota se vuoasta.
  8. Koristele kakku levittämällä sen pinnalle kermavaahtoa. Pursota osa kermasta pinnalle ruusukkeiksi. Koristele lopuksi strösseleillä.
  9. Kakun voi pakastaa kermalla koristeltuna odottamaan tarjoilua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2603 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Bostonkakussa maistuu nyt kahvi. Täytteeksi tuleva voikreemi paistuu kuohahtaen ja tekee leivonnaisen pinnasta lähes toffeisen rapean. Viimeisen silauksen herkku saa kahvikuorrutuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
40 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kahvikehräboston

Ainekset

150
g
voita
6
dl
vehnäjauhoja
25
g
hiivaa
¾
dl
kylmää maitoa
2
kananmunaa
2
rkl
sokeria
TÄYTE
125
g
pehmeää voita
3
rkl
pikakahvijauhetta
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria
VOITELUUN
1
kananmuna
KAHVIKUORRUTUS
2
rkl
vettä
1
rkl
pikakahvijauhetta
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24–26 cm) pohjan ja reunojen väliin.

  2. Nypi voi ja jauhot kulhossa. Liuota hiiva kylmään maitoon ja lisää se jauhoseokseen. Vatkaa munat ja sokeri keske- nään ja sekoita ne taikinaan.

  3. Valmista täyte. Vatkaa voi ja pikakahvijauhe sähkövatkaimella sileäksi ja sekoita joukkoon tomusokeri sekä vaniljasokeri.

  4. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (25x45 cm). Levitä täyte levylle ja kääri taikina tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla 14 palaan. Laita 10 pullapalaa vuokaan reunoille ja 4 keskelle.

  5. Kohota bostonia leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa 30 minuuttia. Voitele bostonin pinta munalla.

  6. Paista bostonia uunin alatasolla 15–20 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä se leivinpaperilla.

  7. Sekoita vesi ja pikakahvijauhe kulhossa. Lisää tomusokeri kierrevatkaimella sekoittaen. Valuta kahvikuorrutus jäähtyneen bostonin pinnalle.

Kommentit (1)

Vierailija

En tahdo kahvin makua. Sopiiko täytteeseen mausteeksi kaneli?

Me Naiset on lisännyt 1311 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tomaatti-oliivikastike antiboise on täydellinen pari paistetulle kalalle. Kahta eri öljyä ja ruskistettua voita sisältävä herkkukastike on niin hyvää, että sitä voisi kauhoa kattilasta sellaisenaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistettua siikaa ja antiboise-kastiketta

Ainekset

600
g
ruodottomia nahallisia siikafileitä
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
PAISTAMISEEN
Voita ja öljyä
ANTIBOISE-KASTIKE
4
kypsää tomaattia
1
dl
kivettömiä mustia oliiveja
1
banaanisalottisipuli
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
tomaattipyreetä
½
dl
oliiviöljyä
½
dl
rypsiöljyä
LISÄKSI
50
g
voita
1
ruukku basilikaa hienonnettuna
1
sitruunan mehu
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
½
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuutioi tomaatit hyvin pieneksi. Hienonna oliivit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy kattilassa tai kasarissa ja kuullota sipulia ja valkosipulia noin 5 minuuttia. Lisää rypsiöljy ja tomaattipyree. Keitä välillä sekoitellen 5 minuuttia. Lisää oliivit ja jätä liedelle miedolle lämmölle.

  2. Sulata sillä aikaa voi pienessä kattilassa. Anna ruskistua keskilämmöllä, varo, ettei voi pääse palamaan. Voi on valmista, kun kuohahtaa, on kullanruskeaa ja alkaa tuoksua pähkinäiseltä.

  3. Lisää ruskistettu voi öljy-oliivikastikkeeseen. Lisää tomaatit kastikkeeseen. Hienonna myös basilika joukkoon. Purista sitruunan mehu sekaan ja mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Älä sekoita liikaa, jotta tomaatit eivät mene muhjuksi.

  4. Mausta siikafileet suolalla ja pippurilla. Paista sen jälkeen kalat nahkapuoli alaspäin kuumalla lämmöllä. Laita kalojen päälle leivinpaperi ja painoksi esimerkiksi toinen pannu. Näin saat nahasta rapean eikä se käpristy paistettaessa.

  5. Käännä fileet paistamisen loppuvaiheessa. Paista vielä hetki, jotta fileet kypsyvät. Tarjoa antiboise- kastikkeen ja varhaisperunan, krossatun perunan tai perunamuusin kanssa.

Kommentit (0)