Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 63 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Tummaa, umamista metsäsienikreemiä kätkettynä itse tehtyyn pastaan. Ruskistettua voita ja parmesaania. Superherkulliset sieniraviolot tuovat veden kielelle.

Vinkki! Pastataikinaan voi laminoida tuoreita yrttejä tai kuivattuja syötäviä kukkia. Sienisesongin ulkopuolella voit käyttää esimerkiksi pakastettuja metsäsieniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
65 min + pastan vetäytyminen 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Metsäsieniraviolot

Ainekset

150
g
voita
Metsäsienitäyte
5
dl
pannuvalmiita metsäsieniä, esimerkiksi suppilovahveroita, orakkaita ja tatteja
1
valkosipulinkynsi
1
sipuli
100
g
parmesaania
3–4
oksaa
timjamia
½
dl
ruskistettua voita
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
kananmuna
100
g
ricottajuustoa
Rapeat salvianlehdet
4
rkl
rypsiöljyä
12
salvianlehteä
Pastataikina
n. 4
dl (300 g)
00-jauhoja
4
luomukananmunaa (M-koko)
Lisäksi
8
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Kuutioi voi ja kuumenna pienessä kattilassa keskilämmöllä, kunnes se sulaa ja alkaa ruskistua, 6–8 minuuttia. Jäähdytä.

  2. Puhdista sienet ja paloittele ne. Kuori ja hienonna sipulit. Raasta parmesaani ja hienonna timjami.

  3. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää pannuun ruskistettu voi ja sipulit. Kuullota pehmeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja kaada seos kulhoon.

  4. Erottele kulhoon kananmunasta keltuainen. Lisää ricotta, parmesaani ja timjami. Soseuta sauvasekoittimella tahnaksi ja tarkista maku. Laita pursotuspussiin ja jääkaappiin odottamaan vähintään tunniksi.

  5. Kuumenna öljy pannulla. Ripottele salvian lehdet öljyyn ja paista noin minuutin ajan, kunnes lehdet rapeutuvat. Nosta talouspaperin päälle lautaselle.

  6. Valmista pastataikina. Laita jauhot kulhoon ja riko joukkoon munat. Sekoita jauhoja munien joukkoon vähän kerrallaan. Kumoa jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa sileäksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä ½ tuntia huoneenlämmössä.

  7. Jaa pastataikina kahtia ja jätä toinen puolikas kelmun alle odottamaan. Kauli pastataikinaa käsin ohuemmaksi, jauhota ja rullaa sitten pastakoneen läpi isoimmasta välistä pienempään asti. Levitä pöydälle hieman jauhoja ja laita pastalevy jauhojen päälle. Kauli jäljelle jäänyt pasta samoin.

  8. Paina kevyesti muotilla tai mukilla (n. 11 cm) toiseen pastalevyyn kahdeksan painaumaa. Pursota metsäsienikreemistä korkea ympyrä kunkin renkaan sisälle jättäen noin 2,5 cm tyhjää reunoille. Paina sormella kreemiin kuoppa ja erottele keltuaiset kuoppiin varovasti. Voitele pastalevyn reunat vedellä ja nosta sitten toinen pastalevy päälle, painele kevyesti reunoja ja varo, ettei keskelle jää ilmakuoppaa. Paina sitten muotilla raviolo irti taikinalevystä ja käy reunat vielä painellen läpi. Laita raviolot jauhotetulle pöydälle tai pellille.

  9. Keitä isossa kattilassa vesi kiehuvaksi ja lisää suola (2 tl suolaa/1 l vettä). Kypsennä raviolot kevyesti poreilevassa vedessä 3 minuuttia. Nosta raviolot reikäkauhalla vedestä ja laita lautaselle. Lusikoi päälle lämmintä ruskistettua voita, raasta hieman parmesaania ja koristele rapeilla salvianlehdillä.

Kommentit (2)

Sienestäjä

Ohjeessa oli virheitä/epäselvyyksiä, jonka takia ruoan tekeminen oli haastavampaa ja tuli virheitä. Jos lukija tekee tällä reseptillä, suosittelen korjaamaan vaikka kynällä seuraavat kohdat:
AINEKSET:
- Metsäsienitäytteen 1 kananmunan voisi korjata jo suoraan että 1 keltuainen
- Pastataikinan jauhomäärä on erittäin alakanttiin. Siihen tulee huomattavasti enemmän jauhoja, vaivaus, sekä muotoiluvaiheessa. Aloita vain jos on ylimäärin jauhoja
- Lopussa mainittu "Lisäksi 8 kananmunaa", tarkoittaa siis ennen raviolin kasausta tulevia keltauisia täytteen keskelle. Näitä en kokenut välttämättömänä, kuten mainitsin kohdassa "työvaihe 8"
- Hanki parmesaania ylimäärin, jos haluat ripotella ohjeen mukaan vielä päälle. Reseptissä kaikki käytetään jo täytteessä

TYÖVAIHE 3: Lisää ruskistetusta voista 1/2dl sienten joukkoon (jos luet ohjetta ja kaadat kaiken, pannusta tulee voikeitto ja säätöä)
TYÖVAIHE 8: Allekirjoittanut koki helpommaksi irroittaa ensin kaikki pyöreät pastalevyt irti, sitten täyte, sitten yhdistys. Keltuaisen lisääminen tässä vaiheessa ei ole välttämätöntä, sillä se ei maistu juuri miltään, ei ehdi kypsyä, ja syödessä keltuaisneste vain leviää keitoksi lautaselle.
TYÖVAIHE 9: Parmesaani on jo käytetty aiemmin reseptissä, ei ole mitään mitä ripotella päälle, ellet ole ostanutkin ylimäärin

VINKKEJÄ:
- Pakastesieniä, jotka on valmiiksi pilkottuja ja paistettuja, voi käyttää n. 1/3 reseptin tilavuudesta, tuntui ihan hyvältä määrältä
- Orakas-herkkutatti-suppilovahvero-seos sienissä maistui hyvältä

- Täyte maistui erittäin hyvältä myös ilman sipulia, jos jonkun vatsa ei kestä
- Jos ei ole pastakonetta, onnistuu myös kaulitsemalla, mutta siihen menee todella paljon aikaa ja vaivaa, eikä homma ole lainkaan helppo.
- Reseptistä tulee 8 kpl isoja ravioleja. Kappalemäärän ei kannata antaa hämätä ja tehdä tripla-annosta, sillä 2kpl todella täytti monen ihmisen vatsan
- Varaa aikaa paljon enemmän tämän tekoon, varsinkin jos raviolit ovat uusi juttu. Tripla-annoksella, mutta yli 4 hlö kokatessa tähän meni jopa 4h

Sienestäjä

Kannattaa harkita jälkiruoaksi marenkeja, sillä yhdestä reseptistä jää yli 9 kananmunan valkuaiset, jos käyttää kananmunia reseptin mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.