Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 129 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Lastaa ratatouillesta tutut maut piirakan päälle. Näyttää hyvältä ja maistuu vielä paremmalta.

Kasvispiirakka sopii niin pihakahveille kuin grilli-iltaan, kun ensi nälkään tarvitaan jotakin suolaista tarjottavaa. Mutta entä jos unohtaisi piirakasta muna-kermaseokset ja tuhdit juustokerrokset?

Tällä kertaa piirakassa pääosan saavat kasvikset. Ratatouille-kasvispadasta tutut ainekset, munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika, esipaahdetaan uunissa ennen latomista piirakan päälle. Näin niistä haihtuu enin kosteus, jolloin piirakan pohja säilyy rapeana mehevistä täytteistään huolimatta.

Juusto-kermaseoksen sijaan pohjan päälle levitetään ohut kerros vuohentuorejuustoa, joka riittää kiinnittämään kasvikset paikalleen.

Viinisuositus: Ratatouillepiirakan pariksi sopii The Butcher Cuvée White 2019, 13,99 e. Miellyttävä itävaltalainen valkoviini on kolmen rypäleen eli Grüner Veltlinerin, Welschrieslingin ja Sauvignon Blancin yhdistelmä. Viinissä on ihanan monipuolinen makumaailma, ja yrttisyytensä ansiosta se sopii etenkin kasvispiirakan seuraan. Jos valitset punaviinin, maanläheinen ja kepeä Pinot Noir Joseph Drouhin Rully Rouge 2016, 20,90 e, on oiva vaihtoehto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Ratatouillepiirakka

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
75
g
kylmää voita
1
kananmunankeltuainen
1
rkl
kylmää vettä
Täyte
1
pieni munakoiso
1
pieni kesäkurpitsa
1
paprika
3
rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
kuivattua oreganoa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
sokeria
1
tomaatti
3–4
kirsikkatomaattia
1
prk (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)
1
sitruuna
20
g
parmesaania
3–4
oreganon- tai basilikanoksaa

Työvaiheet

  1. Valmista täytteen kasvikset. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika pieniksi paloiksi tai viipaleiksi ja levitä leivinpaperille uunipellille. Valuta 3 rkl öljyä päälle. Mausta kasvikset suolalla, oreganolla, pippurilla ja sokerilla. Paahda kasviksia uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat napakan kypsiä.

  2. Tee pohja. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin 15 minuutiksi.

  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 24 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita päälle leivinpaperi ja painoksi esimerkiksi kuivia herneitä. Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Ota paperi painoineen pois pohjan päältä.

  4. Viipaloi tomaatit ja puolita kirsikkatomaatit.

  5. Levitä vuohenjuusto piirakkapohjalle. Asettele päälle paahdetut kasvikset ja tomaatit. Valuta 1 rkl öljyä pinnalle. Paista piirakkaa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä.

  6. Raasta sitruunankuori ja parmesaani, hienonna yrtti. Viimeistele piirakka sitruunankuorella, juustolla ja yrtillä.

Vinkki Mausta purkillinen ranskankermaa valkosipulinkynnellä, tuoreella hienonnetulla oreganolla, sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Tarjoa piirakan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.