Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2923 reseptiä.
Linkitetty 128 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Lastaa ratatouillesta tutut maut piirakan päälle. Näyttää hyvältä ja maistuu vielä paremmalta.

Kasvispiirakka sopii niin pihakahveille kuin grilli-iltaan, kun ensi nälkään tarvitaan jotakin suolaista tarjottavaa. Mutta entä jos unohtaisi piirakasta muna-kermaseokset ja tuhdit juustokerrokset?

Tällä kertaa piirakassa pääosan saavat kasvikset. Ratatouille-kasvispadasta tutut ainekset, munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika, esipaahdetaan uunissa ennen latomista piirakan päälle. Näin niistä haihtuu enin kosteus, jolloin piirakan pohja säilyy rapeana mehevistä täytteistään huolimatta.

Juusto-kermaseoksen sijaan pohjan päälle levitetään ohut kerros vuohentuorejuustoa, joka riittää kiinnittämään kasvikset paikalleen.

Viinisuositus: Ratatouillepiirakan pariksi sopii The Butcher Cuvée White 2019, 13,99 e. Miellyttävä itävaltalainen valkoviini on kolmen rypäleen eli Grüner Veltlinerin, Welschrieslingin ja Sauvignon Blancin yhdistelmä. Viinissä on ihanan monipuolinen makumaailma, ja yrttisyytensä ansiosta se sopii etenkin kasvispiirakan seuraan. Jos valitset punaviinin, maanläheinen ja kepeä Pinot Noir Joseph Drouhin Rully Rouge 2016, 20,90 e, on oiva vaihtoehto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Ratatouillepiirakka

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
75
g
kylmää voita
1
kananmunankeltuainen
1
rkl
kylmää vettä
Täyte
1
pieni munakoiso
1
pieni kesäkurpitsa
1
paprika
3
rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
kuivattua oreganoa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
sokeria
1
tomaatti
3–4
kirsikkatomaattia
1
prk (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)
1
sitruuna
20
g
parmesaania
3–4
oreganon- tai basilikanoksaa

Työvaiheet

  1. Valmista täytteen kasvikset. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika pieniksi paloiksi tai viipaleiksi ja levitä leivinpaperille uunipellille. Valuta 3 rkl öljyä päälle. Mausta kasvikset suolalla, oreganolla, pippurilla ja sokerilla. Paahda kasviksia uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat napakan kypsiä.

  2. Tee pohja. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin 15 minuutiksi.

  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 24 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita päälle leivinpaperi ja painoksi esimerkiksi kuivia herneitä. Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Ota paperi painoineen pois pohjan päältä.

  4. Viipaloi tomaatit ja puolita kirsikkatomaatit.

  5. Levitä vuohenjuusto piirakkapohjalle. Asettele päälle paahdetut kasvikset ja tomaatit. Valuta 1 rkl öljyä pinnalle. Paista piirakkaa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä.

  6. Raasta sitruunankuori ja parmesaani, hienonna yrtti. Viimeistele piirakka sitruunankuorella, juustolla ja yrtillä.

Vinkki Mausta purkillinen ranskankermaa valkosipulinkynnellä, tuoreella hienonnetulla oreganolla, sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Tarjoa piirakan kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2923 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Rapean retkisalaatin salaisuus on yksinkertainen: marinoitavat ainekset rasiaan jo valmiiksi kotona ja rapeat vasta kohteessa. Hyvästi nuhjaantuneet salaatinlehdet!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Papu-fetasalaatti

Ainekset

1
tl
karkeaa dijoninsinappia
½
tl
dijoninsinappia
1
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
2
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
balsamiviinietikkaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
punasipuli
1
pieni kesäkurpitsa
1
prk (230 g)
kypsiä valkoisia papuja
200
g
kirsikkatomaatteja
150
g
fetajuustoa
1
ps
jääsalaattia
1
dl
siemeniä ja suolapähkinöitä

Työvaiheet

  1. Laita sinapit ja mausteet ison kannellisen rasian pohjalle. Vatkaa vispilällä joukkoon etikat ja öljy. Kuori, halkaise ja leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Siivuta kesä- kurpitsa juustohöylällä. Valuta pavut. Sekoita sipulit, kesäkurpitsa ja pavut kastikkeeseen ja sulje rasia tiiviisti.

  2. Huuhtele kirsikkatomaatit ja pakkaa ne omaan rasiaansa.

  3. Retkikohteessa puolita kirsikkatomaatit, murusta feta ja revi salaatti. Sekoita ne salaattipohjan joukkoon ja viimeistele siemenillä ja suolapähkinöillä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2923 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste ja Kasmeera Lokuge KUVA Panu Pälviä

Itse tehty maustetahna takaa indonesialaisen rendangin maun. Kattilaan haudutuksen ajaksi laitettava kanelitanko luo autenttista makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2–3
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vege-rendang

Ainekset

MAUSTETAHNA
4
pientä salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
3
punaista chiliä
3
cm:n pala
inkivääriä
2
rkl
sitruunaruohotahnaa
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
jauhettua kurkumaa
¼
tl
mustapippuria
PATAAN
1
tlk (400 g)
kookosmaitoa
1
rkl
soijakastiketta
250
g
härkistä tai nyhtökauraa
4
limetinlehteä
1
kanelitanko
1
rkl
fariinisokeria
1
tl
suolaa
LISÄKSI
1
limetti
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa salottisipulit puoliksi. Kuori valkosipulit. Poista chileistä kannat. Kuori ja raasta inkivääri. Laita maustetahnan ainekset monitoimikoneeseen ja hienonna tasaiseksi tahnaksi.

  2. Siirrä tahna kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoitellen 2–3 minuuttia.

  3. Lisää kookosmaito, soijakastike, härkis tai nyhtökaura sekä limetinlehdet, kanelitanko, fariinisokeri ja suola.

  4. Kuumenna kiehuvaksi ja anna ruoan hautua kannen alla noin 30 minuuttia, välillä sekoitellen.

  5. Purista annosten päälle limettimehua ja ripottele pinnalle tuoretta korianteria. Tarjoa rendang keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

Kommentit (3)

Ruokavieras

Mitä tarkoitetaan sanalla "vege" siellä Suomessa? Usein ohjeissa lukee vege. Minusta olisi selvempää jos käytettäisiin sanoja vegaaninen ja vegetaarinen.

Ruokavieras

Vielä kysyisin että mikä kasvisproteiini sopisi tähän härkiksen tai nyhtökauan sijaan, kun täällä niitä ei ole saatavilla enkä oikeastaan erikoisemmin pidä teollisesti valmistetuista lihankorvikkeista.

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei! Vege tarkoittaa ainakin täällä Sopassa vegaanista. Täysin yleistynyttä tapaa Suomessa ei taida oikein olla. Reseptissä voisi käyttää kikherneitä, jotka sopivat yleensä kaikkeen. Toinen vaihtoehto voisi olla soijarouhe tai -suikaleet.

Me Naiset on lisännyt 1471 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Chilillä maustettu kapriskastike sopii erinomaisesti grillatulle kesäkurpitsalle sekä myös vaaleille kaloille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu kesäkurpitsa-halloumisalaatti

Ainekset

3
keskikokoista kesäkurpitsaa
öljyä ja ripaus suolaa
2
pkt (noin 300 g)
halloumi-tyyppistä juustoa (esimerkiksi Juustoportin Halla)
KAPRISKASTIKE
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
mietoa chiliä
1
pieni prk (35 g)
pikkukapriksia
¾
dl
oliiviöljyä
1
ison sitruunan mehu ja kuoriraaste
2
rkl
vettä
noin ½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Puolita kesäkurpitsat pituussuunnassa tai leikkaa pienempiin paloihin. Lorauta hieman öljyä leikkuupinnoille ja ripottele suolaa ja pippuria. Viipaloi halloumi.

  2. Tee kapriskastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, hienonna chili. Valuta kaprikset. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

  3. Grillaa kesäkurpitsoja noin 4 minuuttia leikkuupinta alaspäin, käännä ja jatka noin 3 minuuttia. Lisää tässä vaiheessa halloumi grilliin ja grillaa muutaman minuutin ajan.

  4. Siirrä kesäkurpitsa ja halloumi tarjoiluvadille ja ripottele osa kapriskastikkeesta päälle. Tarjoa loput erikseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2923 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste ja Kasmeera Lokuge KUVA Panu Pälviä

Sambal on mausteseos tai -kastike, jota tarjotaan usein erilaisten curryjen sekä muiden aasialaisten riisiruokien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookos-sambal

Ainekset

2
dl
kookoshiutaleita
1
pieni salottisipuli
½
pieni punainen habanerochili
¾
tl
chilirouhetta
½
tl
suolaa
½
limetti
(1–2
rkl
kookosmaitoa)

Työvaiheet

  1. Paahda halutessasi kookoshiutaleet pannulla, jotta kookoksen maku voimistuu. Kuori ja hienonna sipuli.

  2. Käsittele chili käyttäen suojakäsineitä. Poista habanerosta kanta ja siemenet kiinnikkeineen. Hienonna hedelmäliha.

  3. Jauha chilirouhe ja suola isossa morttelissa sileäksi jauheeksi. Lisää sipuli ja chili. Jauha, kunnes chili on täysin murskaantunut.

  4. Lisää kookoshiutaleet ja sekoita. Purista limetistä mehu joukkoon. Jos sambal tuntuu kuivalta, lisää hiukan kookosmaitoa. Sekoita tasaiseksi ja tarjoa linssicurryn kanssa.

Vinkki Sambal onnistuu myös tuoreesta raastetusta kookoksesta.

Kommentit (0)