Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2700 reseptiä.
Linkitetty 92 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Syksyn koukuttavin piirakka on myskikurpitsanmuotoinen galette, jonka täytteenä on ranskankermalla mehevöitettyä ricottaa ja päällä paahdettua kurpitsaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12-15 palaa
Valmistusaika
1 t + taikinan tekeytyminen 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurpitsagalette

Ainekset

Taikina
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
1 1/2
dl
kaurajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
100
g
voita
1/2
dl
ranskankermaa
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
500
g
myskikurpitsaa
2
rkl
öljyä
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
3-4
timjaminoksaa
250
g
ricottajuustoa
1/2
dl
ranskankermaa
2
rkl
sitruunamehua
1
rkl
timjamia hienonnettuna
Lisäksi
1
kananmuna voiteluun
1
rkl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Kuutioi voi. Lisää voi ja ranskankerma kuiviin aineisiin ja nypi taikinaksi. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Lisää kuoriraaste ja vesi taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori kurpitsa. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi kulhoon. Sekoita öljy, hunaja, suola ja timjaminoksat kurpitsaviipaleiden joukkoon. Levitä ne pellille ja kypsennä uunissa noin 10 minuuttia. Jätä uuni päälle.
  3. Kauli taikina leivinpaperin päällä soikeaksi tai kuvan tapaan kurpitsanmuotoiseksi, noin ½ cm:n paksuiseksi levyksi. Siirrä taikinapohja paperin kanssa uunipellille.
  4. Yhdistä ricotta ja ranskankerma pienessä kulhossa. Purista sitruunan mehu ja hienonna timjami. Sekoita ne ricotta-ranskankermaan. Levitä seos taikinapohjalle niin että reunoista jää noin 3 cm ilman täytettä. Lado esipaistetut kurpitsaviipaleet vieri viereen täytteen päälle. Taita taikinareunat päälle. Voitele reuna kananmunalla ja ripottele sille kurpitsansiemeniä. Kypsennä galettea uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Tarjoa galette heti.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2700 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Anna Huovinen

Pavut saavat paahdettaessa rapsakan pinnan, mutta sisältä ne ovat kuohkeita ja meheviä. Tässä ohjeessa paahdetuista pavuista ja sitruunaöljystä loihditaan ihana pasta.

Vinkki! Paahdetut pavut ovat herkkua myös ruskistetun voin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunipapupasta

Ainekset

1
prk (400 g)
käyttövalmiita pieniä valkoisia papuja (cannellinipapu)
1
prk (380 g /230 g)
käyttövalmiita isoja valkoisia papuja
2
rkl
oliiviöljyä
4
valkosipulinkynttä
3
rosmariininoksaa
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria
350
g
simpukkapastaa
SITRUUNAÖLJY
1
sitruunan kuori + 3 rkl mehua
2
rosmariininoksaa (1 rkl hienonnettuna)
¾
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

  2. Huuhdo ja valuta pavut. Laita ne matalaan uuniastiaan ja lisää öljy. Murskaa valkosipulinkynnet painamalla ne rikki veitsen lappeella, poista kuoret ja laita valkosipulit vuokaan yhdessä rosmariininoksien kanssa. Mausta ja sekoita aineet keskenään vuoassa.

  3. Nosta vuoka uuniin ja laita uunipelti vuoan päälle, niin että ilma kiertää vuokaan. Pelti suojaa uunia, jos pavut alkavat paahtamisen aikana poksua. Paahda papuja noin 20 minuuttia.

  4. Laita sillä aikaa pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustettuun veteen (1 tl suolaa/1 l vettä).

  5. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa kulhoon ja purista mehu. Hienonna rosmariini. Lisää öljy ja sekoita aineet keskenään.

  6. Valuta pasta. Kääntele sitruunaöljy ja pavut pastan joukkoon. Tarjoa heti parmesaaniraasteen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Pilko sienet pieneksi muruksi, paista kunnolla jauhelihan tapaan ja muhita vielä tomaattien kanssa ihanan umamiseksi kastikkeeksi. Tämä kastike sopii sille, joka haluaa päästä bolognesen makuun ilman lihaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Bolognesen ystävän sienikastike

Ainekset

½
dl
kuivattuja herkkutatteja
4
dl
kuumaa vettä
500
g
tuoreita tatteja, suppilovahveroita tai herkkusieniä
4
valkosipulinkynttä
2
porkkana
2
varsisellerinvartta
4
rkl
oliiviöljyä
2
tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
2
rkl
balsamiviinietikkaa
2
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
2
dl
raastettua parmesaania
1
dl
persiljaa pastaa neljälle hengelle

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

  2. Laita kuivatut sienet 15 minuutiksi likoamaan kuumaan veteen.

  3. Puhdista tuoreet sienet. Jauha sienet ja valkosipulinkynnet tehosekoittimessa murumaiseksi. Ota sivuun ja tee samoin sipulille, porkkanalle ja sellerille. Valuta kuivatut sienet, ota liotusliemi talteen.

  4. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla, korkeareunaisella uuninkestävällä pannulla tai kasarilla, ja paista sieni-valkosipuliseosta 4 minuuttia. Lisää joukkoon kuivatut sienet ja vihannesmuru ja paista vielä 10 minuuttia. Lisää tomaattimurskat ja sienien liotusvesi. Sekoita joukkoon etikka ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi.

  5. Leikkaa padan päälle leivinpaperista pyöreä kansi ja palan keskelle pieni reikä. Paina leivinpaperikansi kastikkeen pinnalle. Hauduta kastiketta uunissa 1½ tuntia. Sekoita valmiiseen kastikkeeseen juustoraaste ja koristele annokset hienonnetulla persiljalla. Tarjoile pastan kanssa.

Kommentit (2)

Kotikokki84

Muista suolaa riittävästi. Itsellä tuli vähän mauton....

Energiaa voi säästää

Uunissa kypsennettävissä ohjeissa neuvotaan aina laittamaan ensin uuni päälle. Valmisteluihin pilkkomisineen ja hauduttamisineen menee varmasti enemmän kuin n. 7 min, joka on nykyään useiden uunien lämpenemisaika. Kannattaa olla tarkkana, kun energian hinta kallistuu.

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Tämä moussakan tyylinen munakoisovuoka valmistetaan ilman lihaa. Rouskut sopivat jauhelihan tilalle niin loistavasti, että eroa hädin tuskin huomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Metsäsienimoussaka

Ainekset

3 (600 g)
munakoisoa
3
rkl
oliiviöljyä
1–2
tl
suolaa
Sienikastike
1
tlk (530/350 g)
haaparouskukuutioita (esimerkiksi Pirkka) (tai esikäsiteltyjä, kevyesti suolattuja rouskuja)
2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
4
rkl
oliiviöljyä
1
dl
punaviiniä
1
tlk (400 g)
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2–4
dl
vettä
2
rkl
tuoretta oreganoa
1
tl
kanelia
½
tl
mustapippuria
suolaa tarvittaessa
Valkokastike
75
g
voita
dl
vehnäjauhoja
7
dl
täysmaitoa
1
pkt (200 g)
fetaa
1
tl
jauhettua muskottipähkinää
½
tl
mustapippuria
¼
tl
jauhettua muskottipähkinää

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa munakoisot noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa. Paahda munakoisoja noin 20 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja ruskistuvat kevyesti.

  2. Valuta säilötyt sienet siivilässä. Jos sienet ovat hyvin suolaisia, huuhtele niitä juoksevalla vedellä.

  3. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna puolet öljystä paistinpannulla ja paista sieniä hetki. Lisää loppu öljy, sipulit ja valkosipuli, paista 5 minuuttia. Kaada paistokseen viini ja kiehauta neste kasaan. Lisää säilyketomaatit, vesi ja mausteet. Hauduta kastiketta noin tunti. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

  4. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja paista 3–5 minuuttia vispilällä koko ajan sekoittaen. Vispaa joukkoon maito muutamassa erässä ja sekoita hyvin kattilan pohjaa myöten, ettei kastike paakkuunnu. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia.

  5. Murenna feta, ota vähän sivuun ruoan pinnalle ja laita loput kastikkeeseen. Lämmitä, kunnes juusto sulaa. Mausta pippurilla ja muskotilla.

  6. Kokoa moussaka korkeareunaiseen uunivuokaan. Laita vuoan pohjalle kerros munakoisosiivuja, sen päälle puolet sienikastikkeesta ja valkokastiketta. Lado toinen kerros munakoisoja, sienikastiketta ja valkokastiketta vuokaan, ja viimeiseksi loput munakoisot ja valkokastike. Ripottele pinnalle loppu feta.

  7. Kypsennä moussakaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, peitä vuoka foliolla. Anna vetäytyä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 124 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Sumppia sienikastikkeeseen? Kyllä vain! Tuo salainen ainesosa korostaa sienten umamisuutta ja sopii kaikenlaisista sienistä valmistettuihin kastikkeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Maailman paras sienikastike

Ainekset

400
g
tuoreita kantarelleja, suppilovahveroita tai muita esikäsiteltyjä metsäsieniä
noin 1
rkl
kahvia
50
g
voita
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
kantarellifondia
2
rkl
valkoviinietikkaa (tai valkoista balsamiviinietikkaa)
1
rkl
hunajaa
1⁄2
ruukkua tuoretta timjamia
2
dl
kuohukermaa
(1⁄4
tl
suolaa)

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet ja kuivaa ne liinalla. Paloittele suurimmat. Paista sieniä hetken aikaa kuivalla pannulla, niin että neste haihtuu hieman. Lorauta (kuuma) kahvi pannulle ja anna sihistä kunnolla. Haihduta kaikki neste.

  2. Lisää voi pannulle ja paista sieniä voissa, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

  3. Kuori ja murskaa sillä aikaa valkosipulinkynsi ja lisää joukkoon. Kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon fondi, etikka ja hunaja ja pyörittele pannulla. Hienonna timjamin lehdet joukkoon.

  4. Lisää lopuksi kerma ja keitä kokoon keskilämmöllä, kunnes kastike sakenee.

  5. Tarkista maku ja mausta suolalla tarvittaessa. Tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa.

Kommentit (0)