Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3096 reseptiä.
Linkitetty 102 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Syksyn koukuttavin piirakka on myskikurpitsanmuotoinen galette, jonka täytteenä on ranskankermalla mehevöitettyä ricottaa ja päällä paahdettua kurpitsaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12-15 palaa
Valmistusaika
1 t + taikinan tekeytyminen 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurpitsagalette

Ainekset

Taikina
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
1 1/2
dl
kaurajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
100
g
voita
1/2
dl
ranskankermaa
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
500
g
myskikurpitsaa
2
rkl
öljyä
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
3-4
timjaminoksaa
250
g
ricottajuustoa
1/2
dl
ranskankermaa
2
rkl
sitruunamehua
1
rkl
timjamia hienonnettuna
Lisäksi
1
kananmuna voiteluun
1
rkl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Kuutioi voi. Lisää voi ja ranskankerma kuiviin aineisiin ja nypi taikinaksi. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Lisää kuoriraaste ja vesi taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori kurpitsa. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi kulhoon. Sekoita öljy, hunaja, suola ja timjaminoksat kurpitsaviipaleiden joukkoon. Levitä ne pellille ja kypsennä uunissa noin 10 minuuttia. Jätä uuni päälle.
  3. Kauli taikina leivinpaperin päällä soikeaksi tai kuvan tapaan kurpitsanmuotoiseksi, noin ½ cm:n paksuiseksi levyksi. Siirrä taikinapohja paperin kanssa uunipellille.
  4. Yhdistä ricotta ja ranskankerma pienessä kulhossa. Purista sitruunan mehu ja hienonna timjami. Sekoita ne ricotta-ranskankermaan. Levitä seos taikinapohjalle niin että reunoista jää noin 3 cm ilman täytettä. Lado esipaistetut kurpitsaviipaleet vieri viereen täytteen päälle. Taita taikinareunat päälle. Voitele reuna kananmunalla ja ripottele sille kurpitsansiemeniä. Kypsennä galettea uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Tarjoa galette heti.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3096 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kahvila kuin kahvila, ovella tuoksuu mantelicroissant! Kestohitin supersimppeli kotiversio syntyy valmistaikinasta ja nopsaan sekoitettavasta täytteestä. Leivonnainen maistuu parhaalta melko pian uunista tultuaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
15 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pelticroissant

Ainekset

2
tlk (à 240 g)
valmista croissant-taikinaa (Danerolles)
MANTELITÄYTE
1
dl
mantelijauhetta
1
dl
tomusokeria
50
g
voita huoneenlämpöisenä
1
kananmuna
muutama tippa karvasmanteliaromia
LISÄKSI
1
kananmuna voiteluun
1
dl
mantelilastuja
(tomusokeria)

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte sekoittamalla kaikki ainekset keskenään tasaiseksi tahnaksi.

  2. Avaa yksi croissantpurkki ja irrota siinä oleva taikina katkoviivoja pitkin kolmeksi kahden croissantkolmion palaksi. Nipistele kaksi palaa pitkiltä sivuiltaan yhteen ja laita kolmas taikinapala näiden päätyyn pitkittäin, jolloin lopputuloksena on suorakaiteen muotoinen levy. Nipistele vielä kaikki näkyvissä olevat katkoviivat kiinni, niin että levystä tulee yhtenäinen ja tiivis.

  3. Levitä 2/3 mantelitäytteestä pohjalle niin, että reunoille jää kauttaaltaan 1½ cm:n täyttämätön kaistale. Nostele reunat keskustaa kohden ja painele ne kevyesti sormin kiinni täytteeseen. Sivele reunat munalla.

  4. Avaa toinen croissantpurkki ja irrota taikina 6 croissantiksi. Leikkaa jokainen kolmio edelleen puoliksi joko saksilla tai taikinapyörällä niin, että saat 12 pitkää ja kapeaa kolmiota. Jaa loppu täyte kolmioiden leveään päähän lusikalla. Rullaa kolmiot sarviksi. Sivele jokainen minicroissant munalla ja nosta sitten pohjalle mantelitäytteen päälle. Jätä croissanttien väliin noin 2–3 cm kohoamisvaraa. Ripottele mantelilastuja minicroissanttien päälle.

  5. Kypsennä 175 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pelticroissant on kauniin ruskea ja kypsä. Tarjoa vastapaistettuna.

Kommentit (1)

Vierailija

Voisko tästä tehdä korvapuusteja?

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Sveitsiläisen marengin tapaan valmistetut suklaiset marengit ovat koostumukseltaan ihanan tasaisia. Maltillinen lämpö jo vatkatessa ehkäisee marengin lässähtämistä, kun suklaa lisätään joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 isoa tai 15 pientä
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Suklaamarengit

Ainekset

3
kananmunan valkuaista
2
dl
sokeria
30
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Aloita marengin valmistaminen erottelemalla valkuaiset keltuaisista puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Kulhoksi sopii metallinen tai lasinen kulho, joka kestää lämpöä.
  2. Lisää valkuaisten joukkoon sokeri.

  3. Laita kattilaan hieman vettä. Kiehauta vesi. Aseta kulho kattilan päälle niin, että vesi ei koske kattilan pohjaa. Anna veden poreilla hiljalleen. Sekoita samalla valkuais-sokeriseosta ja jatka sekoittamista, kunnes sokeri alkaa sulaa ja seos on kädenlämpöä reilusti lämpimämpää. Tämä vie viitisen minuuttia.

  4. Nosta kulho pois vesihauteesta, kuivaa kulhon pohja ja kaada seos yleiskoneen kulhoon. Voit vatkata marengin myös sähkövatkaimella.

  5. Vatkaa seosta, kunnes marenki on kiiltävää ja jämäkkää.

  6. Sillä aikaa kun marenki vatkautuu, pilko suklaa puhtaaseen kulhoon. Sulata suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa ja anna sen jäähtyä.

  7. Sekoita suklaa varovaisesti marengin joukkoon. Mitä vähemmän maltat sekoittaa, sitä tummemmat raidat saat aikaiseksi.

  8. Nostele marenkeja lusikalla leivinpaperin päälle pellille haluamasi kokoisiksi keoiksi.

  9. Paista marenkeja 100-asteisessa uunissa parisen tuntia. Käännä uunin lämpö pois ja jätä marengit vielä kuivumaan uuniin kunnes ne ovat täysin jäähtyneitä.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Makeahkot kurpitsat sopivat jälkiruokaankin. Tässä kurpitsa maustetaan appelsiinilla ja kanelilla jouluiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoitu kurpitsa

Ainekset

600
g
kurpitsaa ilman kuorta
1
appelsiini
1
pss (500 g)
fariinisokeria
7
dl
vettä
4
kanelitankoa
1
dl
murskattuja pekaanipähkinöitä
Tarjoiluun
kondensoitua maitoa, vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa
(syötäviä kukkia)

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurpitsa paloiksi.
  2. Pese appelsiini hyvin. Leikkaa kuoren ohut oranssi kerros talteen. Purista mehu. Laita kuoriviipaleet ja mehu kattilaan veden, sokerin ja kanelitankojen kanssa. Kiehauta seos.
  3. Lisää kurpitsat kattilaan. Keitä miedohkolla lämmöllä, kunnes kurpitsa on pehmeää.
  4. Ota kurpitsa pois kattilasta ja laita tarjoiluvadille. Kiehuta seosta kattilassa, kunnes se muuttuu siirappimaisen paksuksi. Huomioi, että siirappi muuttuu jäähtyessään paksummaksi.
  5. Valuta siirappia kurpitsoille. Tarjoa kondensoidun maidon tai jäätelön kanssa. Ripottele päälle pähkinää ja koristele halutessasi syötävillä kukilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Punajuuri on hyvä makupari monen juuston kanssa. Hyviä liittoja syntyy klassisesti vuohenjuuston, fetan ja sinihomejuuston kanssa. Tässä reseptissä risotto viimeistellään gorgonzolalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuririsottoa ja gorgonzolaa

Ainekset

2
(200 g) punajuurta
1
pieni punasipuli
1
valkosipulinkynsi
6–8
dl
kasvislientä
2
rkl
voita
2
rkl
öljyä
2
dl
risottoriisiä
2
dl
valkoviiniä
2
dl
raastettua parmesaania
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
rkl
sitruunamehua
3
rkl
hienonnettua salviaa
100
g
gorgonzolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynsi.
  2. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi.
  3. Kuumenna paistokasarissa voi ja öljy. Lisää pannulle sipulit ja riisit. Kuullota miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnes riisit ovat osittain läpikuultavia.
  4. Lisää punajuuriraaste ja valkoviini. Kun valkoviini on imeytynyt riisipaistokseen, lisää pari kauhallista kuumaa kasvislientä. Kypsennä keskilämmöllä. Jatka kasvisliemen lisäämistä pari kauhallista kerrallaan, kunnes riisi on kypsää, mutta vielä hampaissa tuntuvan pureskeltavaa. Tarvittavan kasvisliemen määrä riippuu kypsennyslämpötilasta. Kypsennysaika on noin 20 minuuttia risottoriisilajikkeesta riippuen.
  5. Sekoita risottoon parmesaaniraaste, ranskankerma, sitruunamehu ja hienonnettu salvia. Lisää lopuksi gorgonzola. Tarjoile heti.

Kommentit (0)