Me Naiset on lisännyt 889 reseptiä.
Linkitetty 67 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Mehevä pataleipä kätkee sisäänsä rapeaa pekonia ja rouhittuja pähkinöitä. Tarjoile lisukkeena sosekeitolle tai brunssipöydässä.

Annoksia
8
Valmistusaika
Valmistusaika 10 min + kohotus 8 t + 40 min + paisto 45 min

Pekoni-pataleipä

Ainekset

3 ½
dl
vettä
½
palaa hiivaa
6
dl
puolikarkeita vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
1 (150-180 g)
pkt
pekonia
dl
saksanpähkinöitä
¼
ruukku
timjamia

Työvaiheet

  1. Mittaa isoon kulhoon vesi. Murenna ja liuota hiiva veden joukkoon.
  2. Mittaa jauhot ja suola kulhoon ja sekoita nopeasti löysäksi taikinaksi. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään kahdeksaksi tunniksi.
  3. Nosta taikina huoneenlämpöön. Leikkaa pekonit pätkiksi. Nosta kylmälle pannulle ja paista kunnes palat ovat rapeita. Nostele palat pannulta, säästä rasva. Rouhi pähkinät ja hienonna timjami.
  4. Jauhota pöytä ja kumoa taikina jauhojen päälle. Nostele pekonipalat, pähkinärouhe ja timjamisilppu taikinan päälle. Jauhota kädet ja taittele taikina muutaman kerran niin, että mausteet sekoittuvat. Muotoile leipä karkeasti palloksi ja ripottele päälle jauhoja. Peitä liinalla ja anna kohota 20 minuuttia.
  5. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Nosta pata kuumenevaan uuniin. Kun taikina on kohonnut, nosta pata uunista. Kaada pekonin rasva pataan ja sudi se varovasti reunoille. Nosta taikina pataan ja peitä kannella. Paista leipää 30 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 889 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Pannukakku leivotaan piimään ja maustetaan olutmailtailla ja siirapilla. Saaristolaisleivältä makuja lainaava pannari saa päälleen katkarapuskagenia.

Annoksia
36 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Saaristolaispannari katkaraputäytteellä

Ainekset

4
munaa
1
l
piimää
5
dl
täysjyvävehnäjauhoja
1
dl
olutmaltaita
1
tl
suolaa
½
dl
tummaa siirappia
1
dl
sulatettua voita
Katkaraputäyte
2
prk
smetanaa
350
g
katkarapuja
1
sitruuna
1
tl
suolaa
½
dl
kaviart -merilevämätiä
tuoretta tilliä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Riko munat kulhoon. Vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää noin kolmasosa piimästä. Lisää siirappi, jauhot, olutmaltaat ja suola. Sekoita. Lisää loput piimästä. Sulata voi ja sekoita se taikinan joukkoon.
  2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille. Paista uunin keskiosassa ensin 15 minuuttia, alenna lämpö 200 asteeseen ja paista vielä toiset 15 minuuttia.
  3. Anna pannarin jäähtyä hetki. Sulata sillä välin katkaravut siivilässä kylmän juoksevan veden alla. Purista niistä vesi pois. Raasta sitruunasta keltainen kuoriosa talteen.
  4. Kumoa smetanarasiat kulhoon. Sekoita joukkoon suola, ruokalusikallinen sitruunamehua ja katkaravut. Levitä smetana pannarin päälle.  Koristele sitruunankuorella, tillillä ja kaviartilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 889 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Koko pellin kokoinen sinihomejuustopiirakka on varma juhlahitti. Leikkaa piirakka pieneksi neliöiksi ja viimeistele palat makeilla viikunoilla tai päärynäsiivuilla.

Annoksia
36 palaa
Valmistusaika
20 min + paisto 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sinihomejuustopeltipiirakka

Ainekset

800
g
suolaista piirakkataikinaa
500
g
sinihomejuustoa
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
dl
kermaa
2
tl
mustapippuria, jauhettuna myllystä
4
munaa
Lisäksi
8
viikunaa
timjamiruukku
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Sulata pakastetaikinat. Asettele taikinalevyt leivinpaperilla vuoratulle pellille ja painele taikinat yhtenäiseksi koko pellin kokoiseksi piirakkapohjaksi. Pistele haarukalla levyyn painaumia. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Murusta sinihomejuusto kulhoon, lisää joukkoon tuorejuusto ja kerma. Sekoita tasaiseksi nuolijalla. Lisää mustapippuri. Riko munat joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada seos pohjan päälle. Paista 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut aavistuksen väriä pintaansa. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Lohko viikunat tai siivuta ne kiekoiksi. Leikkaa timjamista oksia. Leikkaa piirakka ruuduiksi ja aseta jokaisen ruudun päälle viikunasiivu, timjamioksa ja valuta vielä vähän hunajaa.

Kommentit (1)

Kookosmaito

Taatelikakun olen monet vuodet tehnyt niin että vaihdan veden tilalle kookosmaidon,tulee taivaallisen hyvä ja suussa sulava kakku

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1825 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Tässä saattaa olla elämäsi koukuttavin lihapullaresepti. Se on pikaversio tutusta kotiklassikosta eli piparjuurilihasta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Possupyörykät ja piparjuurikermakastike

Ainekset

Pyörykät
400
g
porsaan jauhelihaa
1
kananmuna
2
rkl
korppujauhoja
1/2
dl
kuohukermaa
2
tl
kokojyväsinappia
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
appelsiininkuorta raastettuna
1
rkl
timjamia hienonnettuna
Piparjuuri-kermakastike
2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
1 1/2
dl
keitinlientä
1 1/2
dl kuohukermaa
n. 2
rkl
piparjuurta raasteena
2
rkl
appelsiinimehua

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa jauheliha, kananmuna, korppujauhot, kerma, sinappi, suola ja pippuri. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa hienoksi raasteeksi. Hienonna timjami. Lisää appelsiininkuori ja timjami jauhelihaseokseen. Pyöritä mureketaikinasta kostutetuin käsin isoja lihapyöryköitä.
  2. Keitä pyörykät suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsäksi. Tähän kuluu noin 5 minuuttia. Säästä 1½ dl keitinlientä kastiketta varten ja pidä lihapyörykät lämpiminä folion alla.
  3. Sulata voi pienessä kattilassa. Vispilöi jauhot voin joukkoon ja kypsennä suurusta miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen pari minuuttia. Kaada kuuma keitinliemi nauhana suurukseen samalla vispaten. Lisää kerma ja keitä kastiketta, kunnes se paksuuntuu. Raasta piparjuuri. Mausta kastike piparjuurella ja appelsiinimehulla.
  4. Tarjoa kastike ja pyörykät erikseen tai upota pyörykät kastikkeeseen.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Herkullinen poropiiras näkkäripohjalla.
Herkullinen poropiiras näkkäripohjalla.
Poropiiraan täyte syntyy maidottomista ja soijattomista aineksista.
Poropiiraan täyte syntyy maidottomista ja soijattomista aineksista.

Herkullisen poropiiraan salaisuus piilee sen maukkaassa näkkileipäpohjassa. Reseptissä käytetään gluteenitonta ja laktoositonta seesaminäkkäriä, joka antaa kivan pikantin lisän piirakkaan. Sekä piiraan pohja että täyte ovat todella nopeat ja helpot valmistaa. Piiraan reseptiin on valittu...

Haasteena hyvä gluteeniton ja maidoton piiraspohja

Olen kokeillut monenlaisia gluteenittomia ja maidottomia piiraspohjaohjeita ja olen usein pettynyt niiden epämääräiseen lopputulokseen. Pohja jää mitättömän makuiseksi ja tuntuu etten saa sitä sopivan kypsäksi. Niinkuin...

Gluteeniton poropiiras näkkileipäpohjalla

Ainekset

Pohja
150
g
näkkileipää (Wasa gluteeniton, laktoositon Sesam & havsalt)
100
g
maidotonta leivontamargariinia
(1
rkl
vettä)
Täyte
200
g
Oatly Fraiche
3
dl
kaurakermaa
4
kpl
kananmunaa
1
dl
kasvijuustoraastetta (Violife Grated, mozzarella flavour)
150
g
kylmäsavu pororouhetta tai kylmäsavu porosiivuja
100
g
purjoa
3
rkl
ruokaöljyä
0,5
tl
mustapippurirouhetta
0,5
tl
hienoa suolaa
0,5
tl
kuivattua timjamia
Koristeluun
Tuoretta persiljaa ja miniluumutomaatteja

Työvaiheet

Valmista ensin pohja ja varaa käyttöön halkaisijaltaan noin 23 cm irtopohjavuoka ja leivinpaperia:

1. Pingota leivinpaperia irtopohjavuoan pohjalle ja sulje vuoan rengas kiinni. Voit joko voidella tai suojata leivinpaperisuikaleilla vuoan reunat. (Vinkki: leivinpaperisuikaleet pysyvät hyvin paikoillaan reunoilla kun käytät apuna puisia pyykkipoikia. Puiset pyykkipojat kestävät myös 200 C asteen paistoa.)

2. Hienonna näkkärit monitoimikoneessa mahdollisimman hienoksi. Jos et omista konetta, murskaa näkkileivät käsin: Laita näkkärit puhtaan ja tukevan elintarvikemuovipussin sisään ja murskaa painelemalla voimakkaasti kaulimella tai puisella perunasurvimella.

3. Sulata margariini ja lisää hienonnetun näkkileivän joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna seoksen levätä pari minuuttia. Jos seos tuntuu liian kuivalta, voit lisätä joukkoon ruokalusikallisen vettä.

4. Kaada näkkäriseos irtopohjavuoan pohjalle ja tasoita. Painele lusikalla hyvin tiiviiksi ja tasaiseksi piiraspohjaksi koko pohjan alueelle (ei reunoille).

5. Esipaista uunin keskitasolla 200 C asteessa 8-10 minuuttia.

Porotäyte piirakkaan:

1. Yhdistä kulhossa Oatly Fraiche, kaurakerma, kananmunat, kasvijuustoraaste ja pororouhe tai hienonnetut porosiivut. Lisää joukkoon suola, timjami ja mustapippuri ja sekoita.

2. Hienonna purjo (vihreä osa) ja kuullota muutama minuutti ruokaöljyssä. Kaada purjosilppu täyteseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Vinkki herkkävatsaisille! FODMAP-ruokavalion avulla voit helpottaa herkästi oireilevaa vatsaa jättämällä ruoastasi pois kaikki sipulit. Ruohosipuli ja purjon vihreä osa sulavat hyvin ja eivät aiheuta toiminnalisia vatsavaivoja kuten sipuli. Käytä siis kokatessa ruohosipulia tai purjon vihreää osaa, siitä vatsa tykkää.

3. Kaada porotäyte esipaistetun pohjan päälle ja tasoita pinta. Paista 200 C asteessa uunin keskitasolla ensin 30 minuuttia (ja poista viimeistään tässä kohdassa pyykkipojat, jos käytit niitä) ja paista vielä sen jälkeen noin 10 minuuttia foliolla peitettynä.

Täyte saattaa näyttää lämpimänä hieman ”tutisevalta”, mutta se kuuluu asiaan. Jäähdytä piiras kunnolla (vähintään huoneenlämpöiseksi) ennen tarjoilua, niin piiraan täyte muuttuu kiinteämmäksi ja se leikkautuu paremmin.

Koristele jäähtynyt piiras miniluumutomaatin renkailla ja tuoreella persiljalla. Tarjoa raikkaan vihersalaatin kera.

Kommentit (2)

Vierailija

Oatley fraiche ei ole gluteenitonta!  Eli gluteeniton poropiirakkanne sisältää gluteenia.

alhainen gluteenipitoisuus

Oatly-tuotteet sisältävät vähemmän kuin 100 ppm (100 mg/kg per tuote) gluteenia. Se on rinnastettavissa tuotteisiin, joihin saa merkitä ”Erittäin alhainen gluteenipitoisuus” ja jotka saavat sisältää korkeintaan 100 ppm gluteenia. Tuotteet, joihin on merkitty ”gluteeniton”,  saavat sisältää korkeintaan 20 pmm gluteenia, ja aivan niin alhainen ei gluteenipitoisuus Oatlyn tuotteissa ole.