Bilberry Hill on lisännyt 39 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
Herkullinen poropiiras näkkäripohjalla.
Herkullinen poropiiras näkkäripohjalla.
Poropiiraan täyte syntyy maidottomista ja soijattomista aineksista.
Poropiiraan täyte syntyy maidottomista ja soijattomista aineksista.

Herkullisen poropiiraan salaisuus piilee sen maukkaassa näkkileipäpohjassa. Reseptissä käytetään gluteenitonta ja laktoositonta näkkäriä, joka saat kivan pohjan piirakkaan. Sekä piiraan pohja että täyte ovat todella nopeat ja helpot valmistaa. Piiraan reseptiin on valittu herkälle vatsalle suositeltavia aineksia maidottomana ja gluteenittomana.

Kokin huomautus: Jotkut gluteenittomat näkkileivät ovat hyvin kovia ja silloin myös pohjasta uhkaa tulla liian mureneva. Näkkäripohjan reseptin aineksia on parannettu ja ohjetta muutettu jälkikäteen (lisätyt ainekset: vesi, psyllium ja kaurajauho).

Haasteena hyvä gluteeniton ja maidoton piiraspohja

Olen kokeillut monenlaisia gluteenittomia ja maidottomia piiraspohjaohjeita ja olen usein pettynyt niiden epämääräiseen lopputulokseen. Pohja jää mitättömän makuiseksi ja tuntuu etten saa sitä sopivan kypsäksi. Niinkuin monet ovat huomanneet, gluteeniton ja maidoton piiraspohja yleensä myös murenee helposti käsiin. Sopivien ainesten balanssin löytäminen on melko hankalaa. Aikani testattuani erilaisia vaihtoehtoja keksin kokeilla gluteenitonta näkkileipää! Totesin, että se onkin tosi näppärä ja nopea tapa tehdä maukas piiraspohja. Makua voi vaihdella valitsemalla eri näkkäreitä.

Maukas maidoton porotäyte

Ohjetta tehdessäni halusin, että poropiirakan täyte pitää ryhtinsä myös paiston jälkeen eikä näytä lässähtäneeltä seuraavanakaan päivänä. Onnistuin!

Eli tässä hyvä vinkki: voit halutessasi paistaa piiraan jo edellisenä päivänä. Säilytä valmis piirakka foliolla peitettynä jääkaapissa. Lämmitä hieman juuri ennen tarjoilua ja kortistele miniluumutomaateilla ja persiljalla. Piiras on edelleen ryhdissään ja herkullisen kaunis. Poropiiras maistuu kahvittelun lomassa tai vaikka juhlavana suolapalana seisovassa pöydässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton poropiiras näkkileipäpohjalla

Ainekset

Pohja
100
g
maidotonta ja gluteenitonta näkkileipää
3
rkl
gluteenitonta kaurajauhoa
1
tl
psylliumia, hieno karkeus
0,5
dl
kylmää vettä
80 - 100
g
maidotonta leivontamargariinia
Täyte
200
g
Creamy Sheese levitettä (Jos voit syödä matalagluteenista: Oatly Fraiche)
3
dl
kasvikermaa, gluteenitonta
4
kpl
kananmunaa
1
dl
kasvijuustoraastetta (Violife Grated, mozzarella flavour)
150
g
kylmäsavu pororouhetta tai kylmäsavu porosiivuja
100
g
purjoa
3
rkl
ruokaöljyä
0,5
tl
mustapippurirouhetta
0,5
tl
hienoa suolaa
0,5
tl
kuivattua timjamia
Koristeluun
3
rkl
gluteenitonta kaurajauhoa
Tuoretta persiljaa ja miniluumutomaatteja

Työvaiheet

Valmista ensin pohja ja varaa käyttöön halkaisijaltaan noin 23 cm irtopohjavuoka ja leivinpaperia:

1. Pingota leivinpaperia irtopohjavuoan pohjalle ja sulje vuoan rengas kiinni. Voit joko voidella tai suojata leivinpaperisuikaleilla vuoan reunat. (Vinkki: leivinpaperisuikaleet pysyvät hyvin paikoillaan reunoilla kun käytät apuna puisia pyykkipoikia. Puiset pyykkipojat kestävät myös 200 C asteen paistoa.)

2. Hienonna gluteenittomat näkkärit monitoimikoneessa mahdollisimman hienoksi. Jos et omista konetta, murskaa näkkileivät käsin: Laita näkkärit puhtaan ja tukevan elintarvikemuovipussin sisään ja murskaa painelemalla voimakkaasti kaulimella tai puisella perunasurvimella.

Lisää näkkileipämurskan joukkoon kaurajauhot, psyllium ja vesi.

3. Sulata margariini ja lisää seoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna seoksen turvota 15-20 minuuttia.

4. Kaada näkkäriseos irtopohjavuoan pohjalle ja tasoita. Painele seosta lusikalla hyvin tiiviiksi ja tasaiseksi piiraspohjaksi koko pohjan alueelle (ei ylös reunoille).

5. Esipaista uunin keskitasolla 200 C asteessa 8-10 minuuttia.

Porotäyte piirakkaan:

1. Yhdistä kulhossa Creamy Sheese, kasviskerma, kananmunat, kasvijuustoraaste ja pororouhe tai hienonnetut porosiivut. Lisää joukkoon suola, timjami ja mustapippuri ja sekoita.

2. Hienonna purjo (vihreä osa) ja kuullota muutama minuutti ruokaöljyssä. Kaada purjosilppu täyteseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Vinkki herkkävatsaisille: FODMAP-ruokavalion avulla voit helpottaa herkästi oireilevaa vatsaa jättämällä ruoastasi pois kaikki sipulit. Sen sijaan ruohosipuli ja purjon vihreä osa sulavat hyvin ja eivät aiheuta toiminnalisia vatsavaivoja kuten sipuli. 

3. Kaada porotäyte esipaistetun pohjan päälle ja tasoita pinta. Paista 200 C asteessa uunin keskitasolla ensin 30 minuuttia (ja poista viimeistään tässä kohdassa pyykkipojat, jos käytit niitä) ja paista vielä sen jälkeen noin 10 minuuttia foliolla peitettynä.

Täyte saattaa näyttää lämpimänä hieman ”tutisevalta”, mutta se kuuluu asiaan. Jäähdytä piiras kunnolla (vähintään huoneenlämpöiseksi) ennen tarjoilua, niin piiraan täyte muuttuu kiinteämmäksi ja se leikkautuu paremmin.

Koristele jäähtynyt piiras miniluumutomaatin renkailla ja tuoreella persiljalla. Tarjoa raikkaan vihersalaatin kera.

Tule mukaan! Bilberry Hill Instagram #bilberryhill

Kommentit (3)

Vierailija

Oatley fraiche ei ole gluteenitonta!  Eli gluteeniton poropiirakkanne sisältää gluteenia.

alhainen gluteenipitoisuus

Oatly-tuotteet sisältävät vähemmän kuin 100 ppm (100 mg/kg per tuote) gluteenia. Se on rinnastettavissa tuotteisiin, joihin saa merkitä ”Erittäin alhainen gluteenipitoisuus” ja jotka saavat sisältää korkeintaan 100 ppm gluteenia. Tuotteet, joihin on merkitty ”gluteeniton”,  saavat sisältää korkeintaan 20 pmm gluteenia, ja aivan niin alhainen ei gluteenipitoisuus Oatlyn tuotteissa ole.

Bilberry Hill
Seuraa 
Liittynyt19.8.2018

Kiitos paljon tärkeistä huomautuksista. Oatly fraiche ei ole todellakaan täysin gluteenitonta! Käytän sitä itse paljon koska siedän hyvin matalagluteenisia tuotteita. Lisäsin ohjeeseen Oatly fraichen rinnalle Creamy Sheese -levitteen, se on täysin gluteeniton ja maidoton. Maku on samankaltainen kuin Oatly fraichessa. Pahoittelen virhettä. Terveisin, Ihan maidotonta -kokki 

@bilberryhill

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Oton leipomukset on lisännyt 14 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.

Tämä laskiaispullaresepti on perinteinen ja nämä pullat ovat aivan uskomattoman herkullisia. Tänään on laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai on tiistaina 25.2 ;mahtava syy leipoa pullaa! Ainut hankaluus tässä reseptissä on se, että laittaako pullan sisään vadelmahilloa, mantelimassaa vai kenties...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 muhkeaa pullaa
Valmistusaika
30 min + kohotus 75 min + paistaminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Parhaat laskiaispullat

Ainekset

Taikina:
2,5
dl
täysmaitoa
25
g
hiivaa
1
tl
suolaa
2
rkl
kardemummaa
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
sokeria
8
dl
vehnäjauhoja
100
g
pehmeää voita
Voiteluun:
1
kpl
keltuainen
1
rkl
vettä
Pinnalle
50
g
mantelilastuja
Täytteet
3
dl
vispikermaa
2
tl
vaniljasokeria
2
rkl
tomusokeria
200
g
vadelmahilloa
200
g
mantelimassaa

Työvaiheet

Taikina:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Kaada isoon leivontakulhoon.
Liota joukkoon hiiva vispilää apuna käyttäen.
Sekoita joukkoon suola, kardemumma ja sokerit.

Alusta taikinaan vehnäjauhot 1dl kerrallaan.
Jauhojen alustamisen puolivälissä lisää joukkoon pehmeä voi.
Alusta loput jauhot taikinaan ja vaivaa muutama minuutti käsin tai yleiskoneessa.
Anna kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. (n. 1 h)

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle tasolle tai leivonta-alustalle.
Jaa teräväreunaisen nuolijan avulla n. 12 yhtä suureen osaan.
Pyöritä pullat pöytää vasten pyörittäen tasaiseksi.
Nosta pullat leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Kohota leivinliinalla peitettynä vielä 15 - 20 minuuttia.

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
Vatkaa keltuaisen rakenne rikki pienessä kulhossa ja sekoita joukkoon vesi.
Voitele kohonneet pullat pullasutia apuna käyttäen.
Ripottele pintaan mantelilastuja.
Paista 15 minuuttia.

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita joukkoon sokerit vatkaamisen puolivälissä.
Laita kermavaahto pursotinpussiin, johon olet valinnut mieleisesi tyllan.

Anna pullien jäähtyä vähintään 20 minuuttia ennen täyttämistä.
Leikkaa "lakit" pois.
Pursota pullan väliin kermaa ja asettele keskelle nokare hilloa ja / tai viipale mantelimassaa.
Halutessasi sihtaa pinnalle tomusokeria. Nauti!

Kommentit (0)

Roosma on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
Pannukaalilaatikko
Pannukaalilaatikko

Vanhan Stockmannin herkun maukas pannukaalilaatikko resepti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20
Vaikeustaso
Helppo

Pannukaalilaatikko

Ainekset

1
sipuli
400g
jauhelihaa
1 rkl
siirappi
1.5 dl
vettä
1
lihaliemikuutio
600 g
valkokaalia
0.5 tl
kuivattua meiramia
öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
puolukkahilloa

Työvaiheet

1. Silppua sipuli ja kuullota padassa tai isossa pannussa. Lisää jauheliha ja ruskista kypsäksi.

2. Suikaloi valkokaali erittäin ohueksi. Voit sen jälkeen pilkkoa suikaleet vielä pienemmiksi paloiksi.

3. Lisää valkokaalisuikaleet, mustapippuri ja meirami. Kuullota hetki.

4. Kuumenna vesi esim. mikrossa. Sulata lihaliemi ja siirappi kuumaan veteen ja kaada kaalipaistoksen joukkoon. Hauduta kannen alla, kunnes kaali on pehmennyt.

5. Tarjoile puolukkahillon kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 67 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Laskiaisen pulla maistuu herkulliselta myös gluteenittomana. Luontaisesti gluteenittomat pullat kohotetaan leivinjauheen avulla ilman hiivaa. Taikina valmistuu yksinkertaisesti sekoittamalla ainekset keskenään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteenittomat laskiaispullat

Ainekset

75
g
voita
4
kananmunaa (M-koko)
2
dl
maitoa
200
g
kermaviiliä
dl
sokeria
3
dl
riisijauhoja
1
dl
perunajauhoja
3
rkl
psylliumia
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
soodaa
1
tl
ksantaania
rkl
kardemummaa
1
tl
suolaa
Täytteeksi
hilloa
mantelimassaa
kermavaahtoa (3 dl vispikermaa ja 2 rkl sokeria)

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Sekoita kananmunat, maito ja kermaviili keskenään siten, että kananmunien rakenne rikkoutuu.
  2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
  3. Lisää kuiviin aineisiin ensin muna-maito-kermaviiliseos ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi voi ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikinan kuuluu olla löysää.
  4. Voitele pinnoitettu muffinivuoka tai paistorenkaat kevyesti. Jaa taikina vuokiin.
  5. Paista pullia uunin keskitasossa 220 asteessa noin 18–20 minuuttia, kunnes pullat ovat kullanruskeita.
  6. Jäähdytä pullat ja irrota ne varovasti vuoista. Renkaissa irrotusapuna voi käyttää terävää veistä.
  7. Leikkaa pullista lakki pois ja täytä ne makusi mukaan hillolla tai mantelimassalla ja kermavaahdolla.

Vinkki: Suklaanystävä voi täyttää laskiaispullan Nutellalla sekä kermavaahdolla, johon on sekoitettu sulatettua suklaata.

Kommentit (0)

Tämä marenkikakku on näyttävä kolmikerroksinen herkku. Makea marenki ja mantelimassa ovat täydellinen makupari raikkaalle vadelmalle ja granaattiomenalle. Kakusta löytyy myös täyteläisen herkullista tuorejuustolla ja vaniljalla maustettua kermavaahtoa. Tätä kakkua ei voi vastustaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1,5 h + paistaminen 1,5 h + jäähdytys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava vadelma-marenkikakku

Ainekset

Marenkipohjat
4
kpl
valkuaisia
2
dl
taloussokeria
1/2
tl
suolaa
2
tl
sitruunamehua
Täytteet
1
kpl
granaattiomena
3
dl
kuohukermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
tl
vaniljatahnaa (tai 3 tl vaniljasokeria)
200
g
mantelimassaa
300
g
tuoreita vadelmia
Koristelu
tuoreita vadelmia
granaattiomenan siemeniä
marenkeja
pakastekuivattua vadelmarouhetta
koristehelmiä
tuoretta minttua

Työvaiheet

Marenkipohjat:
Laita valkuaiset ja puolet sokerista yleiskoneen kulhoon.
Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada loput sokerista joukkoon samalla koko ajan vatkaten.
Lisää joukkoon vielä suola ja sitruunamehu ja vatkaa vielä vähintään 5 minuuttia.

Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla.
Nostele marenkimassasta toisella pellille kaksi ja toiselle yksi eli yhteensä kolme saman kokoista kekoa.
Levitä marenkia ruokalusikan tai nuolijan avulla siten, että saat kolme ympyrän muotoista pari senttiä paksua ja n. 20 cm halkaisijaltaan olevaa marenkipohjaa.
Paista 120-asteisessa uunissa 1,5 h.
Ota pellit uunista ja jätä pohjat jäähtymään vähintään tunniksi.

Täyttäminen:
Halkaise granaattiomena ja lohko puolikkaat vielä pariin osaan.
Laita isoon kulhoon reilusti vettä ja irrota granaattiomenan siemenet lohkoistaan veden pinnan alla, jolloin säästyt sotkulta. Lopuksi kuivaa granaattiomenan siemenet talouspaperilla.
Vatkaa kerma kuohkeaksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja vaniljatahna. Vatkaa seos jämäkäksi vaahdoksi.
Laita kermaseos pursotinpussiin, johon olet valinnut mieleisesi tyllan.
Viipaloi mantelimassa ohuiksi viipaleiksi.

Nosta ensimmäinen marenkipohja tarjoiluastialle.
Pursota päälle puolet kermavaahdosta.
Asettele kermavaahdon päälle puolet mantelimassaviipaleista, vadelmista ja granaattiomenan siemenistä.
Nosta täytteiden päälle toinen marenkipohja ja täytä samalla tavalla kuin ensimmäinen.
Päällimmäiseksi laita kolmas marenkilevy ja koristele haluamallasi tavalla.
Nauti heti!

Kommentit (0)