Hyvä terveys on lisännyt 159 reseptiä.
Linkitetty 176 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Appelsiinikeikaus on kahvipöydän kaunotar. Kakun murea pohja leivotaan gluteenittomista kaurajauhoista, joten herkku sopii myös keliaakikolle.

Keikauskakun idea sopii mainiosti appelsiineille. Kun mehevät hedelmät levittää vuoan pohjalle, ne eivät kuivu paistettaessa eikä niistä irtoava neste myöskään hidasta kakkutaikinan kypsymistä.

Voit käyttää appelsiinit kakkuun halutessasi kuorineen. Suosi tällöin luomuhedelmiä ja pese ne huolellisesti ennen käyttöä lämpimällä vedellä ja juuresharjalla. Myös ohutkuoriset veriappelsiinit sopivat mainiosti tarkoitukseen.

Kuohkea ja herkullinen kakkutaikina valmistuu tavalliseen tapaan vaahdottamalla munat ja sokeri yhteen ja lisäämällä muut ainekset. Jauhoina käytetään vehnäjauhojen sijaan gluteenittomia kaurajauhoja, minkä ansiosta kakku sopii myös keliaakikoille ja muille gluteenia välttäville.

Huom! Valitse kakkuun tiivis irtopohjavuoka, jotta appelsiineista irtoava mehu ei valu uunin pohjalle. Voit halutessasi levittää leivinpaperiarkin ritilälle paistamisen ajaksi, jolloin uuni pysyy siistinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
15 min + kypsennys 1 h 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiinikeikaus

Ainekset

Vuokaan
2
(luomu) appelsiinia
2
rkl
hunajaa
1
rkl
margariinia
Taikina
2
munaa
1 ½
dl
sokeria
3 ½
dl
gluteenittomia kaurajauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
appelsiinimehua
125
g
margariinia sulatettuna (laktoositon, 80 % rasvaa)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese appelsiinit huolellisesti ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. 
  2. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija noin 26 cm) pohjan ja reunan väliin. Mittaa vuokaan hunaja ja margariini ja levitä tasaisesti vuoan pohjalle. Lado appelsiiniviipaleet margariinin ja hunajan päälle. Anna paistua uunissa 10 minuuttia.
  3. Valmista taikina. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Kääntele appelsiinimehu ja sulatettu margariini lopuksi joukkoon. Säästä tilkka sulatettua margariinia vuoan reunojen voiteluun.
  4. Ota vuoka uunista ja laske uunin lämpö 175 asteeseen. Voitele vuoan reunat margariinilla pullasudilla. Kaada taikina vuokaan appelsiiniviipaleiden päälle. Kypsennä kakkua uunin alatasolla noin 1 tunti. Anna jäähtyä vuoassaan hetki ennen kumoamista.

Kommentit (9)

Ter.leipoja

Itse olen käyttänyt vuosia,ohra,ruisjauhoja,tavallisia kaursjsuhoja olen etsinyt mutta en löytänyt, mutta kaurahiutaleet ajaa saman asian. Margariinin voi korvata öljyllä tässäkin kakussa.

Allerginen

Mitä voi käyttää hunajan tilalla ?

Vierailija

Voitko käyttää siirappia hunajan tilalla? Jos sinulla ei ole sitä, niin jättäisin vain pois

Vaula Tkalcan
Seuraa 
Liittynyt10.1.2015

Olisi kiva, jos resepteissä ilmoitettaisiin tarvittavan vuoan koko.

Ter.leipoja

Hunajan voi korvata fariinisokerilla tai tav.sokerilla.

Vierailija

Eikö appelsiinit voi kuoria?

Riikka Soppa365
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Vastauksia kysymyksiin:

Hunajan voi tosiaan korvata esimerkiksi siirapilla tai sokerilla.

Appelsiinit voi toki kuoria, mutta kuoresta tulee ihana maku ja siivut pysyvät paremmin kasassa.

Vuoaksi kannattaa valita isohko irtopohja vuoka, esim 26 cm halkaisijaltaan. Silloin appelsiinin siivut mahtuvat hyvin vuokaan.

Vierailija

Voiko kuoret syödä? Ettei ole kitkerää?

Vierailija

Myllärin Kaurajauhot sopivat tähän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2863 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tee ambrosia jo muutama päivä ennen herkuttelua, sillä se vain paranee kuvun alla jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Voikukka-ambrosia

Ainekset

100
g
voita
15
pientä voikukannuppua
1
limetti
3
kananmunaa
2 ½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
kermaa
KUORRUTE
3
rkl
limetin mehua
3
dl
tomusokeria
LISÄKSI
1
rkl
voita voiteluun
voikukkia koristeluun

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka
    (Ø 24 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat. Sulata taikinaan tuleva voi ja anna sen jäähtyä. Huuhtele voikukat ja kuivaa ne varovasti pyyhkeellä. Raasta limetin kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu talteen.

  2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita joukkoon voisula, kerma, 2 rkl limettimehua ja voikukat.

  3. Levitä taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunissa 30–35 minuuttia. Anna sen jäähtyä hetki vuoassa ennen irrottamista.

  4. Kuorruta kakku jäähtyneenä. Purista limetin mehu kulhoon ja sekoita tomusokeri joukkoon. Valuta kuorrutus kakulle. Koristele voikukilla.

Kommentit (2)

Vierailija

Laitetaanko voikukan nuput taikinaan kokonaisina? Käytetään siis vielä aivan kiinni olevia nuppuja? Tänä keväänä olen päättänyt hyödyntää voikukkaa ruoanlaittoon. Tässä vielä yksi ohje!

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa! 
Kyllä juuri näin, käytetään mahdollisimman nuoria pieniä nuppuja, jotka eivät ole ehtineet avautua. Toivottavasti voikukkakokkailut onnistuvat! :)

Me Naiset on lisännyt 1449 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Helppo suklainen fudge syntyy kondensoidun maidon avulla, ja on valmista parin tunnin jähmettymisen jälkeen. Kun herkun päällystää mokkaisella kuorrutteella, riittää pienikin pala taltuttamaan makeanhimon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
35 palaa
Valmistusaika
30 min + 2 t jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Laku-mokkapala-fudge

Ainekset

FUDGEMASSA
200
g
maitosuklaata
200
g
taloussuklaata
1
tlk
kondensoitua maitoa
3
rkl
raakalakritsijauhetta (esimerkiksi Urtekram)
KUORRUTUS
50
g
voita
½
dl
kuumaa kahvia
n. 5
dl
tomusokeria
2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
1
rkl
raakalakritsijauhetta
LISÄKSI
lakritsinmakuisia strösseleitä
lakuja

Työvaiheet

  1. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka leivinpaperilla (noin 20 cm x 25 cm).

  2. Rouhi suklaat kattilaan ja kaada päälle kondensoitu maito. Lisää lakritsijauhe.

  3. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Seosta ei tarvitse keittää pidempään.

  4. Kaada fudgemassa vuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään vartiksi.

  5. Sulata voi kattilassa. Lisää loput kuorrutuksen aineet voimakkaasti sekoittaen. Levitä kuorrute fudgemassan päälle. Koristele heti strösseleillä ja lakuilla.

  6. Anna fudgen jähmettyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Pavlova on täydellinen jälkiruoka, sillä sen täytteitä ja makumaailmaa on helppo varioida sesongin mukaan. Ja kananmunien keltuaiset, nekin hyödynnetään tällä kertaa täytteeseen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
45 min + 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Pavlova

Ainekset

Marenkipohja
4
valkuaista
dl
erikoishienoa sokeria
1
tl
valkoviinietikkaa
1
tl
sitruunamehua
1
tl
maissitärkkelystä
Täyte
4
keltuaista
½
dl
(erikoishienoa) sokeria
2
rkl
sitruunamehua
2
dl
kuohukermaa
3
passiohedelmää
Koristeluun
sitruunamelissan lehtiä ja syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni (100-astetta kiertoilma, 120 astetta tasalämpö). Nosta halkaisijaltaan 25–30 cm:n kokoinen tarjoilualusta leivinpaperille ja piirrä paperiin alustan ääriviivat. Käännä leivinpaperi ympäri ja aseta pellille.
  2. Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset omiin metallikulhoihin. Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Lisää sokeria ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa hetki jokaisen lisäyksen välissä. Kun kaikki sokeri on lisätty, vaahto on kiiltävää, ja siihen syntyy vatkaimista teräviä huippuja. Hiero nokaretta vaahtoa etusormen ja peukalon välissä. Jos vaahdossa tuntuu sokerikiteitä, jatka vatkaamista. Vatkaa lopuksi joukkoon valkoviinietikka, sitruunamehu ja maissitärkkelys.
  3. Nostele vaahto nuolijan avulla leivinpaperille ja levitä pyöreäksi, halkaisijaltaan noin 25–30 cm:n kokoiseksi kiekoksi. Tee reunoista keskiosaa paksummat, jotta täytteelle muodostuu hieman kuppimainen tila. Älä tee pohjasta liian ohutta, ettei täyte kostuta sitä rikki. Kuivata marenkia uunissa 2 tuntia, kunnes se on pinnalta kuiva. Sammuta uuni, jätä luukku auki pikkulusikan avulla ja anna marengin jäähtyä rauhassa.
  4. Tee täyte vesihauteen avulla. Lisää pienen kattilan pohjalle noin 5 cm vettä ja kiehauta. Käännä keskilämmölle. Aseta teräskulho, jossa keltuaiset ovat, kattilan päälle niin, ettei kulhon pohja kosketa vettä. Kaada keltuaisten joukkoon sokeri. Vatkaa sähkövatkaimella keltuaisia ja sokeria, kunnes seos muuttuu vaaleaksi ja kuohkeaksi. On tärkeää, että vatkaat reunoilta asti, etteivät keltuaiset kypsy kokkareiseksi. Nosta kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista hetki, kunnes seos on jäähtynyt. Vatkaa joukkoon sitruunamehu.

  5. Vatkaa kerma erillisessä kulhossa vaahdoksi. Kääntele keltuaisvaahdon joukkoon.

  6. Nosta marenkipohja varovasti tarjoiluastialle. Ei haittaa, jos se hieman hajoaa reunoilta, marenki saa olla rustiikkisen näköinen. Kaada täyte pohjalle. Lusikoi päälle passiohedelmää, raasta sitruunankuorta. Koristele sitruunamelissalla ja kukilla. Tarjoa heti.

  7. Kypsä marenkipohja säilyy esimerkiksi kylmässä uunissa kosteudelta suojassa ainakin seuraavaan päivään.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2863 reseptiä.
Linkitetty 93 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Yksinkertaiset maut toimivat arkiaamuihin ja välipalaksi sopiviin mauffineihin. Spelttijauhoista tulee hieman erilaista makua tavalliseen vehnään verrattuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta, 12 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Parmesaanimuffinit

Ainekset

100
g
parmesaanijuustoa
½
ruukkua basilikaa
dl
spelttivehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
soodaa
½
tl
suolaa
3
kananmunaa
2
dl
maustamatonta jogurttia
LISÄKSI
12 Amerikan muffinivuokaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Laita muffinivuoat uunipellille tai muffinipellille. Voitele vuoat halutessasi kevyesti öljyllä.

  2. Raasta juusto raastimen pienellä terällä. Suikaloi basilikanlehdet.

  3. Sekoita kuivat aineet ja juusto kulhossa.

  4. Riko kananmunat toiseen kulhoon ja sekoita jogurtti joukkoon. Kääntele munaseos ja basilikat jauhoseokseen.

  5. Jaa taikina muffinivuokiin. Kypsennä uunissa 11–12 minuuttia.

Kommentit (7)

Vierailija

Arvostan kyllä sitä, että ainesosista saa hienon kuvan, mutta koska tällä sivustolla resepteissä saa olla vain yksi kuva, olisi mukavampaa nähdä lopputulos ainesten sijaan.

Seppo

Mihin ne pinaatit ja aurinkokuivatut tomaatit laitetaan ?

Vierailija

Niinpä niin, linkkiä klikkaamalla pinaattia ja aurinkokuivattua tomaattia sisältäneet muffim´nit muuttuivat parmesaanimuffineiksi -minua olisi kiinnostanut nimenomaan ne ensin mainitut....

Vierailija

Iltiksen puolella saatesanoissa mainostetaan että näihin muffineihin tulee täytteeksi pinaattia ja aurinkokuivattua tomaattia sekä ranskankermaa. Onko tässä nyt toimitus sotkenut keskenään kaksi eri muffinireseptiä kun "parmesaanimuffineista" ei näitä aineksia löydy? Aikamoista sähläystä joka ei ollenkaan vakuuta tekijöiden ammattitaidosta... Ja tämä kommentti tietysti siivotaan pois kun epäilen tekijöiden osaamista?

Vierailija

Ehkäpä lopputulostakaan ei kannattanut näyttää, jos ja kun on ohjeen ingressin mukaisesti lähdetty tekemään ”mauffineita splettijauhoista”…

Vierailija

"Ehkäpä lopputulostakaan ei kannattanut näyttää, jos ja kun on ohjeen ingressin mukaisesti lähdetty tekemään ”mauffineita splettijauhoista”…"

Onpa kaiken kaikkiaan täydellinen pohjanoteeraus!

:D :D :D