Jos pidät mantelista, tykkäät tästä helposta ranskalaisesta jouluklassikosta. Suomi-versiossa makeutta taittavat kirpeät karpalot.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
8–10
1 t + 1 t
Helppo
Galette des rois eli kuninkaiden kakku karpaloilla
Ainesosat
1
pkt eli 2
isoa lehtitaikinalevyä (esim. Sunnuntai)
Täyte
1
vaniljatanko
75
g
voita
1½
dl
sokeria
4
dl (150 g)
mantelijauhoa
2
munaa
150
g
mantelimassaa
1½
dl
karpaloita
1
manteli
Voiteluun
1
muna
1
rkl
vettä
Vaiheet
- Ota lehtitaikina ja karpalot sulamaan yöksi jääkaappiin tai tunniksi huoneenlämpöön.
- Valmista täyte. Halkaise vaniljatanko ja raavi siemenet veitsellä talteen.
- Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää mantelijauhot ja vaniljansiemenet. Lisää munat yksitellen ja vatkaa tasaiseksi.
- Leikkaa mantelimassa ohuiksi viipaleiksi.
- Vuoraa irtopohjavuoan (ø 22 cm) pohja leivinpaperilla.
- Leikkaa taikinasta pyöreä pohja-pala, joka on 2 cm leveämpi kuin vuoka, jotta se ylettyy myös reunoille. Leikkaa myös kansipala, joka on vain hieman suurempi kuin vuoka.
- Aseta pohja vuokaan ja kostuta reunat vedellä. Kostuta myös kannen reunat.
- Levitä pohjalle mantelimassaviipaleet. Kaada päälle täyte ja ripottele karpalot. Upota kokonainen manteli lähelle kakun reunaa.
- Nosta taikinakansi täytteen päälle. Painele kevyesti, jotta alle ei jää ilmaa. Taita kannen reunat pohjan reunojen päälle. Painele taikinakerrokset sormin ja haarukalla tiiviisti yhteen.
- Sekoita muna ja vesitilkka kupissa. Voitele kansi ja näkyvät reunat. Nosta kakku jääkaappiin 30 minuutiksi.
- Voitele kakku toisen kerran. Leikkaa terävällä veitsellä kuvioita taikinan pintaan. Voit käyttää koristelussa myös yli jääneitä taikinapaloja.
- Nosta kakku 180-asteiseen uuniin 45 minuutiksi. Irrota vuoan reunat varovasti veitsellä auttaen. Nosta kakku uuniin vielä 15 minuutiksi.
- Tarjoa kuninkaiden kakku jäähtyneenä.