Upeaksi punottu babka-pulla on juutalaisyhteisöissä perinteinen leivonnainen. Tällä kertaa babka raidoitetaan hasselpähkinä-suklaatahnalla.
Suklaista pähkinälevitettä ja rapsakkaa pähkinämurua yhdistelevä hasselpähkinäbabka hurmaa jokaisen pullan ystävän.
Taikinasta tulee kaksi kaunista täytettyä pullapitkoa, jotka tunnetaan babka-nimellä juutalaisessa kulttuurissa. Taikina kaulitaan, täyte levitetään päälle ja taikina rullataan kuten korvapuusteissakin. Sen jälkeen täytetty rulla leikataan kahtia ja hetken asettumisen jälkeen rullat leikataan pitkittäin niin, että kauniit täytekerrokset tulevat näkyviin.
Rullien puolikkaat kieritetään ristikkäin ja päät painellaan tiukasti piiloon. Babka voidellaan ja päälle ripotellaan pähkinärouhetta ja se paistetaan hitaasti uunissa. Lopuksi pitko viimeistellään siirappivoitelulla.
Hasselpähkinäbabka
Ainekset
Työvaiheet
-
Lämmitä maitoa ja voita kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä 42-asteiseksi.
-
Laita jauhot, hiiva, sokeri ja suola yleiskoneen kulhoon. Lisää muna ja voi-maitoseos. Sekoita matalalla teholla muutama minuutti ja keskiteholla 4–5 minuuttia, kunnes taikina on sileää eikä se enää tartu kulhon reunoille. Voit myös vaivata taikinan käsin.
-
Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi, 1–2 tuntia.
-
Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle ja kauli 40 cm x 55 cm:n levyksi. Leikkaa päädyt suoriksi.
-
Levitä pähkinätahna levylle. Ripottele pähkinärouhe päälle. Rullaa kääröksi pitkältä sivulta alkaen. Jätä sauma käärön alle.
-
Jaa käärö kahteen palaan ja laita ne jääkaappiin 20 minuutiksi.
-
Halkaise taikinarulla kahtia pituussuunnassa. Laita puolikkaat vierekkäin leikkauspinta ylös ja kierrä ristikkäin. Purista taikinan päät napakasti yhteen ja käännä pitkon alle. Toista sama toisella taikinarullalla. Nosta pitkot leivinpaperin päälle kahdelle pellille. Anna pitkojen kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
-
Keitä sokeria ja vettä kattilassa, kunnes seos on muuttunut siirappimaiseksi.
-
Voitele pitko munalla ja ripottele päälle pähkinärouhetta. Paista uunin keskitasoa alemmalla tasolla 15 minuuttia ja laske sitten uunin lämpö 175 asteeseen. Paista vielä 20–25 minuuttia. Paista toinen pitko.
-
Voitele kuuma babka siirapilla.