
Maustekakku taipuu mainiosti myös jouluiseksi täytekakuksi! Tämä ihana kerroskakku on kokki Iita Niskasen käsialaa. Maun salaisuus piilee itse keitetyssä inkiväärikinuskissa, joka maustaa täytteet tyylillä.
Inkivääri-ruskeavoikakku
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita voi kattilaan. Kuumenna, kunnes voi sulaa, muuttuu vaaleanruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiseltä. Jäähdytä voi ja anna sen jähmettyä jääkaapissa pehmeäksi.
-
Vaahdota ruskistettu voi sokerin kanssa. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Lisää öljy, siivilöidyt kuivat aineet sekä maito.
-
Voitele kakkuvuoka (Ø 19 cm). Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 60 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla. Levitä sitten pähkinät leivinpaperille pellille ja paahda niitä uunissa n. 8 min.
-
Lämmitä kerma kinuskia varten kattilassa tai mikroaaltouunissa.
-
Sulata sokeri kuivalla pannulla keskilämmöllä sekoittamatta. Kun sokeri on vaaleanruskeaa, kääntele siitä viidesosa paahdettujen pähkinöiden joukkoon. Siirrä pähkinät leivinpaperin avulla pois pelliltä jäähtymään ja ripottele sormisuolaa niiden päälle.
-
Laita sulaa sokeria sisältävä pannu takaisin levylle matalalle lämmölle. Kuumenna varovasti, jottei sokeri pala.
-
Kaada lämmin kerma pannulle kuuman sokerin joukkoon. Anna kiehua miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Lisää voi ja inkivääri. Jatka keittämistä hetki miedolla lämmöllä. Jätä inkivääri maustamaan kinuskia vähintään 15 minuutiksi. Nosta inkivääripala pois.
-
Tee kreemi. Vaahdota voi kuohkeaksi ja vaaleaksi. Pyyhi välillä kulhon reunat ja pohja nuolijalla, jotta saat kreemistä tasaista. Siivilöi joukkoon tomusokeri kahdessa erässä. Lisää 4 rkl jäähtynyttä inkiväärikinuskia kreemiin. Laita kreemi pursotinpussiin.
-
Rouhi pekaanipähkinät veitsellä.
-
Tee mousse. Vaahdota kuohukerma. Sekoita 1½ dl inkiväärikinuskia, vaniljatangon siemenet ja tuorejuusto yhteen. Kääntele vaahdotettu kerma joukkoon. Siirrä seos pursotinpussiin.
-
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen kerrokseen. Pursota kakkupohjan ulkoreunaan kehä voikreemiä, pursota seuraava kehä moussella. Levitä keskelle puolet jäljelle jääneestä kinuskista. Siirry sitten seuraavaan kerrokseen. Viimeistele kansi voikreemillä ja pekaanipähkinöillä.
Vinkki Jos tarjoat kakun myöhemmin, säilytä se jääkaapissa. Ota kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen tarjoilua.