Jouluinen Brita on koristeltu viikunoilla, karhunvatukoilla, mustikoilla ja tomusokerilla.
Joulubrita
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota mantelilastuilla kolme 20 sentin irtopohjavuokaa.
-
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää keltuaiset joukkoon hyvin vatkaten.
-
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää seosta ja maitoa vuorotellen taikinaan käännellen. Jaa taikina vuokiin. Levitä tasaiseksi kerrokseksi. Älä täytä vuokia aivan täyteen, sillä taikina paisuu paistuessaan.
-
Vaahdota valkuaiset vatkaimella. Lisää sokeria ruokalusikallinen kerrallaan ja vatkaa vaahdosta tanakka. Levitä vaahto vuokiin taikinapohjan päälle. Ripottele lopuksi mantelilastut munavaahdon päälle.
-
Paista kakkuja noin 20–30 minuuttia, kunnes pohjat ovat kypsiä ja marenki kauniin vaaleanruskeaa. Jäähdytä pohjat.
-
Nosta pohja tarjoiluvadille. Sekoita vaahdoksi vatkattu kerma tuorejuustoon.
-
Notkista hilloa tarvittaessa sitruunamehulla. Levitä puolet hillosta ja puolet vaahdosta kakkupohjalle. Siirrä toinen pohja päälle ja täytä samoin. Nosta kolmas pohja kanneksi ja koristele.
-
Voit tehdä kakkupohjat reilusti etukäteen, pakastaa ne ja täyttää lähes jäisinä. Torttua on myös helpompi käsitellä pakastamisen jälkeen.
VEGAANIVERSIO: Korvaa voi leivontamargariinilla ja kuohukerma vaahtoutuvalla soija-, kaura- tai kookoskermalla. Tuorejuustojakin on tarjolla vegaanisina. Marengissa kananmunanvalkuaisen voi korvata säilykekikherneiden liemellä eli aquafaballa. Keltuaisen korvaajia ovat liotetut ja tehosekoittimella soseutetut cashewpähkinät tai paksu kookoskerma.