
Tämä piirakka on parhaimmillaan kylmänä, joten se kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Makea kondensoitu maito pehmentää raparperin hapokkuutta.
Kirpeänmakea raparperipiirakka
Ainekset
Työvaiheet
-
Aloita leikkaamalla täytteeseen tulevat raparperinvarret pitkittäin neljään osaan ja edelleen 7–8 cm:n pätkiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi laakeassa kasarissa. Purista joukkoon sitruunamehu ja lado raparperit kiehuvaan nesteeseen pariksi minuutiksi. Raparperien tulee säilyttää muotonsa ja pehmetä vain hieman. Siirrä kasari sivuun liedeltä ja anna raparperien jäähtyä liemessä.
-
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa suorakaiteen (20 cm x 30 cm) muotoinen vuoka leivinpaperilla. Murskaa keksit. Pese sitruuna ja raasta sen kuori. Sulata voi ja sekoita keksimurskan joukkoon sitruunankuoren kanssa. Painele keksiseos tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia.
-
Nosta raparperit liemestä talouspaperin päälle valumaan, säästä liemi. Vatkaa keltuaisten rakenne kulhossa rikki. Lisää kondensoitu maito sekä raparperin keitinliemi joukkoon. Vatkaa tasaiseksi.
-
Lado raparperit riveihin esipaistetun pohjan päälle. Jos raparperia jää yli, säästä se koristeluun. Kaada täyte raparperikerroksen päälle. Paista piirakkaa uunissa 15–20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämmössä noin tunti ja siirrä se sitten jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön ajaksi.
-
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lusikoi piirakan päälle rennosti juuri ennen tarjoamista.