Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 116 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Keskeltä pehmeät, paksut cookiet kuuluvat kahviloiden vakiotarjontaan. Koukuttavan maun takana on suolaripaus ja ruskistettu voi.

Kuinka onnistuvat koukuttavan herkulliset suklaakeksit, jotka ovat keskeltä tahmean sitkaita ja reunoilta rapeita?

Kahdella salaisella ainesosalla ja kiinnittämällä huomion paistamiseen onnistut.

Ensimmäinen niin sanottu salainen ainesosa on keksitaikinassa käytettävä voi. Voi nimittäin ruskistetaan ennen kuin se vaahdotetaan sokerin kanssa. Ruskistettu voi tuo kekseihin upeaa karamellisen paahteista makua. Kekseissä käytetään lisäksi tavallisen sokerin ohella fariinisokeria, joka antaa myös reilusti makua taikinaan.

Keksitaikina jaetaan pellille melko paksuiksi keoiksi, jotka paistetaan vain juuri ja juuri kypsäksi. Sen ansiosta keksien jäähtyessä pehmeä sisus muuttuu tahmean sitkeäksi ja reunat rapeiksi. Viimeinen silaus keksien makuun tulee sormisuolasta, jota ripotellaan keksien päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
35 min + 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Suola-suklaahippucookiet

Ainekset

150
g
voita
1
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
150
g
tummaa suklaata
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
ruokasoodaa
1
kananmuna
LISÄKSI
50
g
suklaata
2
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuutioi voi paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna, ja anna voin kiehua keskilämmöllä 5–7 minuuttia, kunnes se ruskistuu ja tuoksuu herkullisen pähkinäiseltä. Kaada voi puhtaaseen kulhoon varovasti niin, että hippusiksi tummunut maitoproteiini jää kattilan pohjalle. Anna jäähtyä vähintään tunti, jolloin voi muuttuu juoksevasta jälleen pehmeän kiinteäksi.

  2. Laita sokerit ruskistetun voin joukkoon. Vatkaa seos vaahdoksi.

  3. Rouhi suklaa veitsellä. Yhdistä jauhot ja sooda.

  4. Lisää muna voi-sokerivaahtoon vatkaten. Sekoita joukkoon jauhot ja suklaahiput. Ota taikinasta kahdella lusikalla 12 kanamunan kokoista palloa kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Taputtele palloja sormin hieman litteämmiksi. Paista cookieita 200-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia. Keksit saavat jäädä reilusti pehmeiksi.

  5. Sulata suklaa. Raidoita keksit suklaalla ja ripottele sormisuolaa päälle.

Vinkki Uskalla jättää keksit hieman raa’an tuntuisiksi. Jäähtyessään ne kovettuvat reunoilta ja ovat keskeltä herkullisen tahmaisia.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Pretzel-leipästen keitinveteen lisätään reilusti soodaa, joka antaa niille ominaisen maun ja rakenteen. Ripottele pinnalle ennen paistoa esimerkiksi parmesaaniaja mustapippuria, siemeniä tai rosmariinia ja sormisuolaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen ja paistaminen 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmopretzelit

Ainekset

2
tl
kuivahiivaa
3
dl
lämmintä vettä (42-asteista)
1
rkl
voita
1
tl
sokeria
7–8
dl
vehnäjauhoja
KEITINVESI
2
l
vettä
dl
ruokasoodaa
LISÄKSI
1
kananmuna
siemeniä, sormisuolaa ja/tai parmesaania

Työvaiheet

  1. Sekoita hiiva vispilällä reilusti kädenlämpöiseen veteen. Anna hiivalle pari minuuttia aikaa liueta ennen muiden ainesten lisäämistä. Sulata voi. Sekoita hiiva-vesiseokseen suola, sokeri ja voisula. Alusta jauhot joukkoon joko käsin tai koneella. Lisää jauhoja sen verran, että taikina irtoaa kulhon reunoista ja tuntuu käsissä kimmoisalta. Anna levätä liinan alla 10 minuuttia. 
  2. Jaa taikina 12 palaan. Pyöritä palat noin 25 cm:n tangoiksi. Kiepauta tangon päät yhteen ja käännä alaspäin pretzeliksi. 
  3. Kiehauta vesi ja sooda kattilassa kiehuvaksi. Pudota 2–3 pretzeliä kerrallaan veteen ja anna kypsyä 20–30 sekuntia. Nosta pretzelit reikäkauhalla leivinpaperin päälle pellille (6 kpl/pelti).
  4. Riko muna kulhoon ja vispaa tasaiseksi. Sivele prezelit munalla. Ripottele pinnalle haluamasi päälliset. Paista pretzeleitä 200-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Japanilaisten maitosämpylöiden pumpulinpehmeä rakenne syntyy esitaikinalla, yudanella, joka valmistetaan keittämällä. Yudane sitoo vettä taikinaan ja pitää sämpylät kosteina päiviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
25 min + kohottaminen ja paistaminen 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Maitosämpylät valkosipulivoilla

Ainekset

ESITAIKINA ELI YUDANE
1
dl
vehnäjauhoja
¼
dl
vettä
TAIKINA
dl
vehnäjauhoja
rkl
sokeria
2
tl
kuivahiivaa
tl
suolaa
dl
maitoa
1
rkl
voita huoneenlämpöisenä
LISÄKSI
1
kananmuna
3
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
150
g
voita huoneenlämpöisenä

Työvaiheet

  1. Laita esitaikinan jauhot kuumuutta kestävään kulhoon. Kiehauta vesi pienessä kattilassa. Kaada vesi koko ajan lusikalla sekoittaen jauhojen joukkoon. Kääri syntynyt taikina kelmuun ja anna sen tekeytyä kylmässä vähintään 1 tunti. 

  2. Sekoita jauhoihin sokeri, hiiva ja suola. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita kuivat aineet, maito, esitaikina ja pehmeä voi keskenään tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia. Lisää tarvittaessa jauhoja sen verran, että taikina ei tartu enää käsiin tai koneella tehtäessä taikinakulhon reunoihin. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Tähän menee noin tunti.

  3. Kaada taikina leivinalustalle ja jaa 8 palaan. Pyörittele palat sileiksi sämpylöiksi. Nosta ne leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille. Anna sämpylöiden kohota liinan alla 30–40 minuuttia.

  4. Voitele sämpylät kananmunalla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä puolisen tuntia ennen täyttämistä.

  5. Hienonna valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita ne pehmeän voin joukkoon. Leikkaa sämpylöihin syvät viillot niin, että yhteen sämpylään muodostuu 6 lohkoa. Jaa noin puolet voista sämpylöiden sisälle joko kahdella pikkulusikalla tai pursottamalla. Paahda sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 5–7 minuuttia.

  6. Sulata loppu valkosipuli-persiljavoi. Kasta kuumat sämpylät voisulaan yläpuoli edellä heti paahtamisen jälkeen. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ajankohtaisimmat croissantit ovat nyt raidallisia. Voitaikinan ja tumman suklaan liitto keikkuu makean ja suolaisen rajamaastossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
20 min + sulattaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Minisuklaacroissantit

Ainekset

1
pkt (500 g)
esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa (pakaste)
50
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
kaakaojauhetta
100
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus vähintään 70 %)

Työvaiheet

  1. Ota voitaikina huoneenlämpöön sulamaan noin tuntia ennen leipomista.

  2. Sekoita pehmeä voi ja kaakaojauhe.

  3. Kauli voitaikina noin puolta ohuemmaksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä voi-kaakaojauheseos ohueksi kerrokseksi levylle. Leikkaa levy pitkittäin puoliksi taikinapyörällä. Leikkaa puolikkaat pieniksi kolmioiksi. Yhdestä puolikkaasta levystä tulee 9 kolmiota.

  4. Laita jokaisen kolmion leveään päähän pieni pala suklaata. Rullaa kolmiot sarviksi. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Pariisilaiskahviloissa sitruunatortut tehdään nyt huikean korkeiksi. Sitruunan tilalla täytteessä toimii myös kotimainen kirpakka tyrni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tyrni-marenkitorttu

Ainekset

100
g
voita huoneenlämpöisenä
½
dl
sokeria
2
keltuaista
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
3
keltuaista
2
dl
sokeroimatonta tyrnimehua
1
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
½
dl
sitruunamehua
25
g
voita
MARENKI
5
valkuaista
2
dl
tomusokeria
LISÄKSI
voita vuokaan

Työvaiheet

  1. Aloita täytteestä. Erottele keltuaiset kattilaan (säästä valkuaiset marenkia varten). Lisää kattilaan tyrnimehu, sokeri ja perunajauhot. Purista joukkoon sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voi. Anna jäähtyä taikinan valmistuksen ajan.

  2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele keltuaiset valkuaisista. Lisää keltuaiset voi-sokerivaahtoon yksitellen koko ajan vatkaten. Laita valkuaiset muiden valkuaisten joukkoon. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

  3. Voitele piirasvuoka (Ø noin 22–25 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Ota vuoka uunista ja levitä täyte pohjalle. Jatka paistamista noin 15 minuuttia.

  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Lusikoi marenki korkeaksi pyramidiksi piirakan päälle. Ruskista marengin pinta kauttaaltaan joko keittiökäyttöön tarkoitetulla kaasupolttimella eli tohottimella tai käyttämällä piirakkaa noin minuutin ajan uunin grillivastusten alla.

Kommentit (0)