
Keskeltä pehmeät, paksut cookiet kuuluvat kahviloiden vakiotarjontaan. Koukuttavan maun takana on suolaripaus ja ruskistettu voi.
Kuinka onnistuvat koukuttavan herkulliset suklaakeksit, jotka ovat keskeltä tahmean sitkaita ja reunoilta rapeita?
Kahdella salaisella ainesosalla ja kiinnittämällä huomion paistamiseen onnistut.
Ensimmäinen niin sanottu salainen ainesosa on keksitaikinassa käytettävä voi. Voi nimittäin ruskistetaan ennen kuin se vaahdotetaan sokerin kanssa. Ruskistettu voi tuo kekseihin upeaa karamellisen paahteista makua. Kekseissä käytetään lisäksi tavallisen sokerin ohella fariinisokeria, joka antaa myös reilusti makua taikinaan.
Keksitaikina jaetaan pellille melko paksuiksi keoiksi, jotka paistetaan vain juuri ja juuri kypsäksi. Sen ansiosta keksien jäähtyessä pehmeä sisus muuttuu tahmean sitkeäksi ja reunat rapeiksi. Viimeinen silaus keksien makuun tulee sormisuolasta, jota ripotellaan keksien päälle.
Suola-suklaahippucookiet
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuutioi voi paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna, ja anna voin kiehua keskilämmöllä 5–7 minuuttia, kunnes se ruskistuu ja tuoksuu herkullisen pähkinäiseltä. Kaada voi puhtaaseen kulhoon varovasti niin, että hippusiksi tummunut maitoproteiini jää kattilan pohjalle. Anna jäähtyä vähintään tunti, jolloin voi muuttuu juoksevasta jälleen pehmeän kiinteäksi.
-
Laita sokerit ruskistetun voin joukkoon. Vatkaa seos vaahdoksi.
-
Rouhi suklaa veitsellä. Yhdistä jauhot ja sooda.
-
Lisää muna voi-sokerivaahtoon vatkaten. Sekoita joukkoon jauhot ja suklaahiput. Ota taikinasta kahdella lusikalla 12 kanamunan kokoista palloa kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Taputtele palloja sormin hieman litteämmiksi. Paista cookieita 200-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia. Keksit saavat jäädä reilusti pehmeiksi.
-
Sulata suklaa. Raidoita keksit suklaalla ja ripottele sormisuolaa päälle.
Vinkki Uskalla jättää keksit hieman raa’an tuntuisiksi. Jäähtyessään ne kovettuvat reunoilta ja ovat keskeltä herkullisen tahmaisia.