
Kun juuriselleriä paahtaa uunissa riittävän pitkään, se leppyy jopa jälkiruokiin sopivaksi. Sopivan ohuet viipaleet on helppo levittää tiiviisti tarte tatinin karamellin päälle.
Tarte Tatin juuriselleristä
Ainekset
Työvaiheet
-
Pese juurisellerit huolellisesti ja laita ne pellille leivinpaperin päälle. Paahda juureksia 200-asteisessa uunissa noin 30–45 minuuttia, kunnes veitsi uppoaa niihin helposti. Anna juuresten jäähtyä ja kuori ne. Halkaise sellerit ja leikkaa puolen sentin paksuisiksi, puolikuun muotoisiksi viipaleiksi.
-
Ota lehtitaikina sulamaan noin puoli tuntia ennen leipomista. Kauli se kevyesti jauhotetulla alustalla noin 3 mm:n paksuiseksi kiekoksi. Tee kiekosta noin 2 cm suurempi kuin pannusta, jossa paistat piirakan. (Tämä resepti on suunniteltu Ø 20 cm:n kokoiseen pannuun.) Töki haarukalla taikinaan reikiä ja laita se leivinpaperin päällä pakastimeen odottamaan.
-
Levitä sokeri uuninkestävään valurautapannuun. Anna sokerin paahtua liedellä keskilämmöllä sekoittamatta, kunnes sokeri on tumman meripihkan väristä. Tähän menee 5–7 minuuttia. Ota liesi pois päältä ja lisää joukkoon 2/3 jääkaappikylmistä voikuutioista.
-
Lado selleriviipaleet pannuun karamellin päälle. Aloita keskeltä ja asettele viipaleet vähän limittäin ympyrän muotoon. Lado viipaleita samalla lailla ulompaan rinkiin. Älä jätä rakoja, karamellin tulisi olla kokonaan sellerien peitossa. Paina viipaleita kevyesti. Sulata loppu voi ja sivele sillä sellerit.
-
Nosta pannu 180-asteiseen uuniin 15 minuutiksi. Ota pannu uunista ja kippaa taikinalevy päälle. Taikina sulaa nopeasti. Painele taikinan reunat pannun sisäpuolelle lusikanvartta apuna käyttäen. Tee taikinaan muutamia reikiä veitsenkärjellä. Jatka paistamista 30–40 minuuttia, kunnes piirakan pinta näyttää kauniin ruskealta ja lehtevältä. Anna jäähtyä puoli tuntia. Vatkaa sillä aikaa kerma vaahdoksi.
-
Irrota piirakka vuoasta lusikanvartta apuna käyttäen: “sahaa” lusikan kärjellä piirakan reuna irti vuoasta, laita lautanen pannun päälle ja käännä piirakka lautaselle. Tarjoa piirakka kermavaahdon kanssa.
Vinkki Älä sekoita pannulla paahtuvaa sokeria: sekoittaminen saa aikaan paakkuja, jotka eivät karamellisoidu.
Erittäin hyvää, suosittelen. Juuriselleri on todella monipuolinen raaka-aine.
Tosi hyvää tuli. Kannatti kokeilla. Nyt on testattu juuriselleri, punajuuri, palsternakka ja tietysti porkkana makeaan leivontaan monenenlaisin ohjein. Kaikki sopivat todella hyvin.