Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3085 reseptiä.
Linkitetty 102 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Iki-ihana tarte tatin onnistuu myös persimoneista. Valitse keikauspiirakkaan napakat hedelmät, jotka pitävät muotonsa kypsennettäessä.

Joskus persimonit saattavat olla liian napakoita syötäväksi sellaisenaan, mutta ne sopivat mainiosti kuumennettaviin ruokiin ja leivontaan.

Tällä kertaa persimoneista valmistetaan keikauspiirakka klassisen tarte tatinin tapaan.

Persimonien sisältä paljastuu upea ristikuvio, jota voi hyödyntää piirakan koristelussa, kun leikkaa hedelmät poikittain tasaisiksi viipaleiksi. Ennen kuin hedelmät peitellään taikinan alle, ne paistetaan voi-sokeriseoksessa. Kanelitanko ja tähtianis antavat hedelmiin pannulla jouluisen maun.

Piirakan pohja syntyy helposti nyppimällä ainekset yhteen. Voit valmistaa taikinan myös monitoimikoneessa leikkuuterällä. Terä hienontaa voin nopeasti jauhojen joukkoon ja pitää ainekset viileinä, jolloin taikina on leivontavalmis saman tien.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
2 t

Tarte tatin persimoneista

Ainekset

100
g
voita
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
tomusokeria
1
kananmuna
Täyte
4
persimonia
100
g
voita
1
dl
sokeria
2
tähtianista
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmä voi. Nypi se jauhojen ja sokerin kanssa kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Laita taikina tuorekelmussa jääkaappiin tunniksi.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Poista persimoneista kannat ja puolita hedelmät. Mittaa voi ja sokeri uuninkestävään pannuun. Sulata keskilämmöllä, lisää mausteet ja anna voi-sokeriseoksen karamellisoitua pikkuhiljaa 10 minuuttia. Lisää persimonit leikkuupinta alaspäin ja paista 5–8 minuuttia. Ota pannu pois levyltä.
  3. Kauli taikina noin 4 mm:n paksuiseksi pyöreäksi, hieman pannua isommaksi levyksi. Siirrä taikina kaulimen avulla varovasti pannuun persimonien päälle. Paista uunin keskitasolla 20 minuuttia.
  4. Anna tarte tatinin jäähtyä 5 minuuttia. Laita lautanen pannun päälle ja keikauta piiras varovasti lautaselle.

Kommentit (4)

Kaneli1555

Mihin tähtisnikset ja kaneli tulee?

Vierailija

@ Kaneli1555

Kyllä tuossa ihan selvästi kerrotaan missä vaiheessa mausteet laitetaan. Näkyy ne kuvastakin. Vai eikö kaneli ja tähtianis ole mausteita?

kotileipuri11111

Ehkä olisi hyvä vielä mainita, että kyseessä oleva pannu on oltava uunikestävä, valurautapannu. Tai jokin vastaava jota voi lämmittää sekä hellalla että laittaa uuniin.

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos huomiosta, maininta uuninkestävästä pannusta on nyt lisätty reseptiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1537 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Löytyykö pakastimesta vuosikerta-lakkoja? Käytä ne juhlavaan piirakkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Granola-lakkapiirakka

Ainekset

POHJA
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
granolaa
½
dl
talkkunajauhoja
1
dl
fariinisokeria
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
1
dl
turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
100
g
ruskistettua voita
1
kananmuna
TÄYTE
1
pkt (200 g)
lakkarahkaa
1
dl
turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
1
kananmuna
LISÄKSI
400
g
lakkoja
GRANOLAMURU
2
dl
granolaa
¾
dl
sokeria
75
g
ruskistettua voita
TARJOILUUN
vaahdotettua (kinuski)kermaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka voilla ja leivitä se granolalla.

  2. Sekoita pohjan kuivat ainekset keskenään kulhossa. Ruskista voi sekä pohjaan että granolamuruun: Laita 175 grammaa kuutioitua voita paksupohjaiseen kattilaan ja sulata keskilämmöllä. Voi vaahtoaa ensin, minkä jälkeen se kirkastuu hieman. Tämän jälkeen voi alkaa paahtua. Sekoittele voita välillä paahtamisen aikana; varo, ettet polta! Lisää 2/3 ruskistetusta voista ja jogurtti kuiviin aineisiin ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele piirakkavuokaan.

  3. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada pohjan päälle. Paista uunin alatasolla 20 minuuttia.

  4. Sekoita sillä aikaa granolamuru. Kääntele ainekset lopun ruskistetun voin joukkoon.

  5. Levitä esipaistetun piirakan päälle lakat ja päällimmäiseksi granolamuru. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

  6. Tarjoa piirakka huoneenlämpöisenä vaahdotetun (kinuski) kerman kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3085 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kaunis talvinen täytekakku on täydellinen esimerkiksi itsenäisyyspäivän kahvipöytään. Erittäin hieno sokeri tarttuu koristeeksi tulevien karpaloiden pintaan parhaiten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 palaa
Valmistusaika
1 t 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Karpalo-valkosuklaakakku

Ainekset

POHJA
4
kananmunaa
2
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
dl
mantelijauhetta
VALKOSUKLAAGANACHE
400
g
valkosuklaata
2
dl
kuohukermaa
TÄYTE
400
g (6–7 dl)
karpaloita
½
dl
sokeria
KOSTUTUS
1
dl
vettä
2
rkl
sokeria
(1
rkl
mantelilikööriä)
KUORRUTUS
1/3
valkosuklaaganachesta
2
dl
kuohukermaa
KORISTELU
50
g
valkosuklaata
1
dl
karpaloita sulatettuina
2
rkl
hienoa sokeria
(rosmariinia ja valkosuklaahippuja)
LISÄKSI
voita ja vehnäjauhoja vuokaan

Työvaiheet

  1. Sulata täytteeseen tulevat karpalot.

  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (Ø 22 cm). Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Yhdistä vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään, siivilöi seos vaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kääntele mantelijauhe joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassa 15 minuuttia, kumoa se ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  3. Tee ganache. Paloittele suklaa. Kiehauta kerma pienessä kattilassa ja siirrä pois levyltä. Lisää suklaa ja sekoita, kunnes se on sulanut. Vaahdota seosta sähkövatkaimella noin 5–7 minuuttia tai kunnes se on selvästi hieman kuohkeutunut.

  4. Murskaa karpalot haarukalla ja mausta sokerilla.

  5. Sekoita kostutusliemi vedestä ja sokerista. (Mausta liköörillä.)

  6. Leikkaa kakku kolmeksi kerrokseksi. Kostuta pohja, levitä sille 1/3 ganachesta ja puolet karpaloista. Kostuta ja täytä toinen kerros samoin. Säästä 1/3 ganachesta kuorrutukseen. Laita kolmas kakkulevy kanneksi ja kostuta sokeriliemellä.

  7. Vaahdota kerma sähkövatkaimella ja kääntele loppu ganache vaahtoon. Levitä kuorrutus rennosti kakulle. Raasta valkosuklaata pinnalle. Pyörittele karpalot sokerissa ja lado ne kakulle. (Koristele rosmariinilla ja valkosuklaahipuilla.)

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3085 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Piparjuurikermalla ja savulohella lastattu peltileipä maistuu alkupalana, kalapöydässä tai illan pikkusuolaisena. Vähäisempi paistoaika on sähkönsäästäjän mieleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Saaristolaispeltileipä

Ainekset

5
dl
appelsiinitäysmehua
50
g
tuorehiivaa
dl
kauraleseitä
dl
kaljamallasta (esim. Tuoppi)
dl
ruisjauhoja
dl
siirappia
2
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
LISÄKSI
1
rkl
siirappia
1
rkl
vettä
TÄYTTEET
2
prk (à 150 g)
ranskankermaa
2
tl
raastettua piparjuurta
½
tl
suolaa
200
g
kylmäsavulohta
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita leseet, maltaat, ruisjauhot ja siirappi mehuun, mausta suolalla ja lisää jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi. Se saa jäädä löysäksi. Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.

  2. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina pellille. Kohota noin 15 minuuttia.

  3. Kuumenna uuni 175-asteiseksi ja kypsennä leipää uunissa 45 minuuttia.

  4. Sekoita siirappi ja vesi ja voitele kuuma leipä seoksella. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  5. Sekoita ranskankerma, piparjuuri ja suola kulhossa. Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi leivälle. Pyöräytä kylmäsavulohi pieniksi ruusukkeiksi piparjuurikerman päälle ja koristele tillillä.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 409 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Lapsuuden helppo herkku saa pienen raikkaan twistin, kun kauralastut maustetaan sitruunankuorella. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
25–30 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kauralastut

Ainekset

3
dl
kaurahiutaleita
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
suolaa
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
75
g
voita
1
pestyn sitruunan kuori hienona raasteena
1
iso kananmuna

Työvaiheet

  1. Aloita kaurakeksien valmistus mittaamalla kuivat aineet kulhoon. Sekoita.
  2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
  3. Lisää sitruunan raastettu kuori voihin ja sekoita seos kuivien aineiden joukkoon.
  4. Lisää lopuksi kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi.
  5. Nostele taikinasta reiluja teelusikallisia leivinpaperin päälle pellille. Jätä taikinakekojen väliin reilusti tilaa, sillä kauralastut leviävät uunissa.
  6. Paista kauralastuja 200-asteisessa uunissa noin 6–8 minuuttia tai siihen asti, kunnes ne ovat vaalean ruskeita.

Kommentit (0)