Me Naiset on lisännyt 1587 reseptiä.
Linkitetty 127 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Maukas artisokkapiirakka maistuu vieraille, koristeilla tai ilman. Täyteläinen piirakka sopii loistavasti esimerkiksi pikkujoulujen herkkupöytiin.

Täyteläinen ja juustoinen piirakka on takuuvarma valinta glögin seuraan. Tällä kertaa piirakan täytteeksi lisätään artisokansydämiä, jotka antavat makuun hapokkuutta ja keveyttä. Artisokat lisätään piirakkaan vasta täytteen päälle, jolloin niiden kaunis muoto erottuu piirakasta parhaiten.

Sitruuna tuo tuhdin juustoiseen piirakkaan ihanaa raikkautta. Täytteen sipulit ja valkosipulit kannattaa kuullottaa kevyesti pannulla ja jäähdyttää ennen kuin ne sekoittaa yhteen muiden ainesten kanssa.

Piirakkapohja valmistuu helposti nyppimällä ensin jauhot ja voi sekaisin. Emmental-raaste tuo piirakkapohjaan mehevää makua ja rakennetta.

Simppeli suolainen piirakka saa uutta ilmettä, kun kuvioit pinnan. Kauli taikina jauhotetulla alustalla ja paina lasilla ympyröitä taikinaan. Paina pienemmällä lasilla toinen ympyrä keskelle ja irrota rinkulat. Leikkaa yhdestä kohdasta auki ja pujota toisiinsa. Asettele ''taikinaketju'' koko piirakan pinnalle tai peitä vain osa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Juustoinen artisokkapiirakka

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
150
g
kylmää voita
100
g
emmentalraastetta
2
rkl
vettä
Täyte
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita
3
kananmunaa
½
sitruunan mehu
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
suolaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
2
dl
kuohukermaa
100
g
emmentalraastetta
1
tlk
artisokansydämiä
Kuviointi
100
g
kylmää voita
3
dl
erikoisvehnäjauhoja
1/2
tl
suolaa
1
kananmuna
2
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. 
  2. Tee ensin kuviotaikina. Kuutioi voi ja nypi jauhot ja suola joukkoon käsin. Lisää lopuksi kananmuna ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin. 
  3. Mittaa jauhot kulhoon. Kuutioi voi ja nypi joukkoon. Lisää juustoraaste ja vesi, ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Siirrä taikina jääkaappiin noin 10 minuutiksi.
  4. Tee täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota voissa pannulla 5 minuuttia. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä.
  5. Taputtele sillä aikaa taikina piirakkavuon pohjalle ja reunoille.
  6. Vatkaa täytteen munat rikki ja sekoita kaikki ainekset artisokkia lukuun ottamatta keskenään. 
  7. Kaada täyte pohjan päälle. Valuta ja viipaloi tai puolita artisokan sydämet. Nosta päällimmäiseksi. 
  8. Kauli kuviointitaikina jauhotetulla alustalla ja koristele piirakka. Voitele kuviointitaikina ja paista noin 30 minuuttia, kunnes piirakka on kullanruskea. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
kitiCnatiC on lisännyt 20 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

helppo omena piirakka 2002

Ainekset

Raaka-aineet
1
kpl
muna
1
dl
sokeria
1
dl
voita sulat
1
dl
piimää
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
täyte
4-5
omenaa
1-2
rkl
siirappia (vaaleaa jos on)
1
rkl
sokeri
kanelia

Työvaiheet

Sekoita munat ja sokeri. Lisää sulatettu voi ja piimä. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.

Levitä vuokaan ja lado omena lohkot päälle.

Valuta siirappia ohuena norona ja sirottele sokeria sekä kanelia päälle.

Paista n 200 ast / 25min.

Ohje on Kaarina Roinisen kirjasta "TV-leipurin helpot kotileivonnaiset". Olen pitänyt ohjeestä sen yksinkertaisuuden vuoksi. Pohjan ohje on helppo oppia jopa ulkoa sillä aineita tulee aina "1", paitsi vehnäjauhoa "2". Vaikka se on arkinen, niin onnistuu hyvin aina. Täytteet voi olla mitä milloinkin, tietenkin.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

lihapiirakat / keitinpiirakat

Ainekset

taikina
5
dl
Maitoa
40
g
hiivaa
0,4
dl
sokeria
100
g
voita
1
tl
suolaa
n 10
dl
vehnäjauhoja (ts sopivasti)
täyte
600
g
jauhelihaa
2
dl
Riisiä, josta osa täysjyväriisiä
2
isoa
Sipulia
pippuria, suolaa

Työvaiheet

Valmista taikina kuten pullataikina.

Paista jauheliha, keitä riisi kypsäksi, yhdistä aineet ja lisää reilusti suolaa ja pippuria.

Lisää seokseen pieneksi silputut sipulit. Joidenkin mielestä ne on hyvä freesata vähän pannulla, mutta koska itse pidän sipulista sellaisenaan en tee sille mitään muuta. Kypsyy uppopaiston aikana riittävästi.

Jaa valmis taikina n 25 osaan. Kauli taikinasta sokeita ohuita pohjia. Voitele sauman kohta kananmunalla, jotta puoliskot tartttuu hyvin.
Laita reilusti täytettä ja sulje kuori taittamalla se puoliksi. Rypytä reuna molemmilta puolilta sulkeutumisen varmistukseksi.

Kohota valmiit piirakat liinan alla. Kun alat lämmittää rasvaa poista liina, jotta piirakan pinta ihan vähän kuivahtaa, näin saat rapsakan pinnan.

Paista piirakat 190 ast rasvassa, mutta älä laita montaa piirakkaa yhtäaikaa vaan pidä aina pieni tauko ennen seuraavan piirakan lisäämistä rasvaan, jotta rasvan lämpötila ei laske likaa. Näin piirakat paistuu rasvassa eikä ime sitä liikaa.
(Tämä on tietysti makuun vaikuttava asia ei niinkään terveellisyyteen, sillä siitä on luovuttava siksi aikaa kun näistä nauttii)

Vaikka lihapiirakat on ihan perus einestä, niin kotitekoisina niitä saa harvoin jos koskaan.
tällä voi siis sävähdyttää perheen tai ystävät.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toscanan tomaattipiirakka 10.8.2013

Ainekset

Pohja
250
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
prk
rahkaa
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
150
g
juustoraastetta
n. 6
kpl
tomaatteja
3
rkl
sinappia
3
rkl
mannasuurimoita
4
kpl
kananmunaa
4
dl
kermaa
tuoretta basilikaa suolaa, musta pippuria, valkosipulin kynsi

Työvaiheet

Sekoita pohjan aineet keskenään ja levitä taikina piirasvuokaan.
Levitä sinappi pohjalle. Ripottele mannasuurimot päälle. Asettele tomaattisiivut ja levitä juustoraaste päälle.

Sekoita muna-kerma seos, johon olet silpunnut reilusti basilikaa (vaikka koko ruukullinen). Kaada se piirakalle ja paista 200 ast / n 30 min.

Sain tätä ystäväni Sonjan luona vieraillessa elokuussa. Sopii juuri tähän aikaan kun tomaatit kypsyy. Jotenkin vähän erilainen piirakka, jota voi hyvin tarjota sekä kahvin kaverina, että ihan lounaana.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kokki Joël Robuchonin perunamuusi ei ole mikä tahansa arkimuusi. Siihen tulee uskomaton määrä voita, joka tekee koostumuksesta ja mausta ainutlaatuisen. Myös valmistusprosessi eroaa tavallisesta muusista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Joël Robuchonin voinen perunamuusi

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
2
l
kylmää vettä
1
rkl
karkeaa merisuolaa
250
g
kylmää voita
dl
täysmaitoa
¼
tl
mustapippuria
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti. Laita kokonaiset perunat, vesi ja suola isoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, laske lieden lämpöä ja peitä kannella. Keitä noin 25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kokeiltaessa kypsiä.

  2. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja laita se jääkaappiin odottamaan.

  3. Valuta ja kuori perunat kuumina. Purista perunat perunaprässin läpi isoon pinnoitettuun kattilaan tai kasariin. Voit myös soseuttaa perunat monitoimikoneessa pienintä raastinterää käyttäen.

  4. Laita kattila keskilämmölle ja sekoita lastalla reippaasti käännellen noin 5 minuuttia, jotta sose hieman kuivuu.

  5. Kuumenna samaan aikaan maito pienessä kattilassa tai mikroaaltouunissa.

  6. Laske lieden lämpöä. Lisää kylmä voi muusiin pienissä erissä voimakkaasti vatkaten. Lisää kuuma maito nauhana, edelleen sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes maito on imeytynyt. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla.

Vinkki Jos haluat soseesta vieläkin silkkisempää, siivilöi se ennen tarjoamista.

Kommentit (0)