Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 130 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Maukas artisokkapiirakka maistuu vieraille, koristeilla tai ilman. Täyteläinen piirakka sopii loistavasti esimerkiksi pikkujoulujen herkkupöytiin.

Täyteläinen ja juustoinen piirakka on takuuvarma valinta glögin seuraan. Tällä kertaa piirakan täytteeksi lisätään artisokansydämiä, jotka antavat makuun hapokkuutta ja keveyttä. Artisokat lisätään piirakkaan vasta täytteen päälle, jolloin niiden kaunis muoto erottuu piirakasta parhaiten.

Sitruuna tuo tuhdin juustoiseen piirakkaan ihanaa raikkautta. Täytteen sipulit ja valkosipulit kannattaa kuullottaa kevyesti pannulla ja jäähdyttää ennen kuin ne sekoittaa yhteen muiden ainesten kanssa.

Piirakkapohja valmistuu helposti nyppimällä ensin jauhot ja voi sekaisin. Emmental-raaste tuo piirakkapohjaan mehevää makua ja rakennetta.

Simppeli suolainen piirakka saa uutta ilmettä, kun kuvioit pinnan. Kauli taikina jauhotetulla alustalla ja paina lasilla ympyröitä taikinaan. Paina pienemmällä lasilla toinen ympyrä keskelle ja irrota rinkulat. Leikkaa yhdestä kohdasta auki ja pujota toisiinsa. Asettele ''taikinaketju'' koko piirakan pinnalle tai peitä vain osa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Juustoinen artisokkapiirakka

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
150
g
kylmää voita
100
g
emmentalraastetta
2
rkl
vettä
Täyte
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita
3
kananmunaa
½
sitruunan mehu
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
suolaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
2
dl
kuohukermaa
100
g
emmentalraastetta
1
tlk
artisokansydämiä
Kuviointi
100
g
kylmää voita
3
dl
erikoisvehnäjauhoja
1/2
tl
suolaa
1
kananmuna
2
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. 
  2. Tee ensin kuviotaikina. Kuutioi voi ja nypi jauhot ja suola joukkoon käsin. Lisää lopuksi kananmuna ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin. 
  3. Mittaa jauhot kulhoon. Kuutioi voi ja nypi joukkoon. Lisää juustoraaste ja vesi, ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Siirrä taikina jääkaappiin noin 10 minuutiksi.
  4. Tee täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota voissa pannulla 5 minuuttia. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä.
  5. Taputtele sillä aikaa taikina piirakkavuon pohjalle ja reunoille.
  6. Vatkaa täytteen munat rikki ja sekoita kaikki ainekset artisokkia lukuun ottamatta keskenään. 
  7. Kaada täyte pohjan päälle. Valuta ja viipaloi tai puolita artisokan sydämet. Nosta päällimmäiseksi. 
  8. Kauli kuviointitaikina jauhotetulla alustalla ja koristele piirakka. Voitele kuviointitaikina ja paista noin 30 minuuttia, kunnes piirakka on kullanruskea. 
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.