
Maukas artisokkapiirakka maistuu vieraille, koristeilla tai ilman. Täyteläinen piirakka sopii loistavasti esimerkiksi pikkujoulujen herkkupöytiin.
Täyteläinen ja juustoinen piirakka on takuuvarma valinta glögin seuraan. Tällä kertaa piirakan täytteeksi lisätään artisokansydämiä, jotka antavat makuun hapokkuutta ja keveyttä. Artisokat lisätään piirakkaan vasta täytteen päälle, jolloin niiden kaunis muoto erottuu piirakasta parhaiten.
Sitruuna tuo tuhdin juustoiseen piirakkaan ihanaa raikkautta. Täytteen sipulit ja valkosipulit kannattaa kuullottaa kevyesti pannulla ja jäähdyttää ennen kuin ne sekoittaa yhteen muiden ainesten kanssa.
Piirakkapohja valmistuu helposti nyppimällä ensin jauhot ja voi sekaisin. Emmental-raaste tuo piirakkapohjaan mehevää makua ja rakennetta.
Simppeli suolainen piirakka saa uutta ilmettä, kun kuvioit pinnan. Kauli taikina jauhotetulla alustalla ja paina lasilla ympyröitä taikinaan. Paina pienemmällä lasilla toinen ympyrä keskelle ja irrota rinkulat. Leikkaa yhdestä kohdasta auki ja pujota toisiinsa. Asettele ''taikinaketju'' koko piirakan pinnalle tai peitä vain osa.
Juustoinen artisokkapiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Tee ensin kuviotaikina. Kuutioi voi ja nypi jauhot ja suola joukkoon käsin. Lisää lopuksi kananmuna ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin.
- Mittaa jauhot kulhoon. Kuutioi voi ja nypi joukkoon. Lisää juustoraaste ja vesi, ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Siirrä taikina jääkaappiin noin 10 minuutiksi.
- Tee täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota voissa pannulla 5 minuuttia. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä.
- Taputtele sillä aikaa taikina piirakkavuon pohjalle ja reunoille.
- Vatkaa täytteen munat rikki ja sekoita kaikki ainekset artisokkia lukuun ottamatta keskenään.
- Kaada täyte pohjan päälle. Valuta ja viipaloi tai puolita artisokan sydämet. Nosta päällimmäiseksi.
- Kauli kuviointitaikina jauhotetulla alustalla ja koristele piirakka. Voitele kuviointitaikina ja paista noin 30 minuuttia, kunnes piirakka on kullanruskea.