
Herkullinen sipulipiirakka koostuu rapeasta pohjasta ja kevyesti makeutuneista sipuleista. Leivo omasi!
Sipuli on edullinen raaka-aine, joka on ruoissa useimmiten sivuosassa. Tällä kertaa sipuli pääsee parrasvaloihin: maukas piirakantäyte syntyy pienistä, aromikkaista salottisipuleista.
Piirakan rapsakka pohja valmistuu klassisesti nyppimällä. On oleellista pitää huoli siitä, ettei taikina ole liian kosteaa. Sen tulee kuitenkin pysyä hyvin kasassa, jotta kauliminen onnistuu vaivatta.
Ohuiksi viipaleiksi leikatut salottisipulit asetellaan sellaisenaan ranskankermalla ja parmesaanilla päällystetyn piiraspohjan pinnalle. Suolainen parmesaani tasapainottaa sopivasti sipulin makeutta. Osa juustosta säästetään piirakan kanssa tarjottavaa parmesaanikermaa varten.
Vinkki! Piirakan ainesmäärät on täsmätty suorakaiteen malliseen vuokaan, jonka koko on noin 20 cm x 30 cm. Piirakka onnistuu myös halkaisijaltaan 28-senttisessä vuoassa. Ainekset tuplaamalla piirakkaa saa kokonaisen pellillisen (koko 30 x 40 cm). Valitse tarkoitukseen reunallinen uunipelti ja tarkkaile piirakan paistumista.
Parmesaani-sipulipiiras
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita jauhot, suola ja sokeri kulhossa. Kuutioi voi, lisää se jauhoihin ja nypi murumaiseksi. Sekoita kananmuna joukkoon. Lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes taikina pysyy hyvin koossa, mutta ei ole liian kosteaa. Muotoile taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteenmuotoiseksi tiiviiksi palaksi, kääri kelmuun ja anna viilentyä jääkaapissa vähintään tunti.
-
Kauli taikina jauhotetulla leivinpaperilla noin 26 cm x 36 cm:n kokoiseksi levyksi. Siirrä pohja papereineen vuokaan (20 cm x 30 cm).
-
Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
-
Vatkaa munan rakenne rikki kulhossa. Sekoita ranskankerma, suola ja pippuri joukkoon. Levitä seos taikinalle. Raasta parmesaani ja ota siitä 3 rkl sivuun, levitä loput piirakalle. Asettele sipulit tiiviisti päälle. Ripottele timjaminlehdet, sokeri ja suola piirakalle. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia.
-
Sekoita piirakalle kastike lopusta parmesaaniraasteesta, ranskankermasta, sitruunamehusta ja mustapippurista.
-
Koristele piirakka pinjansiemenillä ja lehtipersiljalla ja tarjoa kastikkeen kanssa.
Reseptiä editoitu 30.11.2022: Lisätty ohjeeseen paistolämpötila.
Uunin lämpötila?
Uunin lämpötila?
Uunin lämpötilaa kysyville: paistoin 200° ylä/ala-lämmöllä, tuli oikein onnistunut. Kun käytössäni on asuntoautossa miniuuni joka toimii vain kiertoilmalla, paistan yleensä piiraat 175° ja tarkkailen prosessia.
Käytin ohjeeseen kelta- ja punasipulia. Erinomainen piirakka ja täyte sopinee hyvin myös valmiille lehtitaikinalle.
Hei voiko tehdä edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi? Jos pitäisikö lämmittää ennen tarjoilua? Voiko pakastaa? Eikö nypittyyn voitaikinaan tule leivinjauhetta?
Hei,
paistolämpötila oli tosiaan tippunut ohjeesta pois. Piirakka paistetaan 200 asteessa.
Piirakka säilyy jääkaapissa seuraavaan päivään, mutta kastike ja koristelut kannattaa laittaa pinnalle vasta juuri ennen tarjoilua. Suosittelen lämmitystä uunissa ennen tarjoilua. Piirakka tuskin kärsii pakastamisestakaan. Leivinjauhetta ei tarvita taikinaan.
Kiitos😊