Bilberry Hill on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
Lohi-katkarapupiirakka ei ole ainoastaan herkullinen, vaan myös kaunis katsella.
Lohi-katkarapupiirakka ei ole ainoastaan herkullinen, vaan myös kaunis katsella.

Bilberry Hillin maukkaan lohi-katkarapupiiraan salaisuus piilee sen ohuessa pohjassa ja mehevässä täytteessä. Piirakka on valmistettu täysin ilman maitotuotteita. Jos tarjoat piirakan pääruokana vihreän salaatin kanssa, se riittää noin neljälle aikuiselle (nälkäiselle) syöjälle😍.

Suolainen piirakka on usein mukava tarjottava, sillä siitä saa helposti hyvin ruokaisan 😍. Tämän piirakan olenkin leiponut monia kertoja erilaisiin illanistujaisiin. Maukkaasta lohi-katkaraputäytteestä on pidetty aina ja resepti onkin lähtenyt usein ystävien mukaan illan päätyttyä 💚. Katkaravut antavat piirakkaan erityisen maukaan säväyksen.

Reseptiä on helppo muunnella oman maun mukaan. Olen muuntanut piirakan täytettä lohi-katkarapuversiosta kasvis-, sieni- ja kinkkupiiraaksi. Rapea piirakan pohja on aina sama, vain täyte muuttuu inspiraaton ja jääkaapin sisällön mukaan. Alkuperäinen resepti löytyy Billberry Hill -blogista.

Varaa sopiva piirasvuoka

Käytän mielellään tähän piiraaseen irtopohjavuokaa, sillä piirasta on helppo leikata ja se myös näyttää rapeine reunoineen aika upealta isolla tarjoiluvadilla koristeltuna. Varaa irtopohjavuoka jonka halkaisija on noin 25 cm tai saman kokoinen piirasvuoka jonka reuna on noin 3-5 cm korkea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mehevä lohi-katkarapupiirakka ilman maitotuotteita

Ainekset

Pohjan ainekset
150
g
maidotonta leivontamargariinia
3
dl
vehnäjauhoa
1
dl
asvisjuustoraastetta, käytin tässä piiraassa kotimaista Porlammin Vege Plus -tuotetta, muukin uunissa sulava kasvisjuusto käy
4
rkl
kylmää vettä
Täytteen ainekset
200
g
lämmin- tai kylmäsavulohta
50-100
g
kuorittuja katkarapuja
3
dl
kaurakermaa
3
kpl
kananmunaa
1,5
dl
kasvisjuustoa ts. juuston korviketta, esim. Porlammin Vege Plus
1
kpl
keskikokoinen sipuli
2-3
kpl
kevätsipulin vartta
1
rkl
perunajauhoa
0,5
tl
suolaa tai vähemmän, riippuen kalan suolaisuudesta
1
tl
mustapippuria rouhittuna
tuoretta tilliä muutama oksa
Koristeluun
1
kpl
sitruuna
150 - 200
g
kuorittuja karapuja
1-3
oksaa
tuoretta tilliä

Työvaiheet

Pohjan valmistus

1. Lisää pehmeään (huoneenlämpöiseeen) margariiniin kaikki piiraspohjan ainekset ja sekoita keskenään sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina tuntuu löysältä, lisää hieman vehnäjauhoja, liian jäykkään taikinaan voit lisätä vähän vettä. Sekoita lisäysten jälkeen taikina jälleen tasaiseksi.

2. Voitele paistovuoka kasvimargariinilla

3. Taputtele taikina jauhotetuin sormin tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille, noin 4 cm korkeudelle. Taikina riittää ohuelti juuri ja juuri ø 25 cm paistovuokaan. Ohut taikinakerros takaa, että pohja kypsyy, eikä jää raa'aksi.

4. Siirrä piiraspohja odottamaan jääkaappiin.

Täytteen valmistus

1. Ota piiraspohja jääkaapista, murustele lohi tasaisesti piirakkapohjalle ja lisää sulatetut ja valutetut katkaravut.

2. Leikkaa sipulista ohuita suikaleita noin 2,5 dl ja kuullota ne pehmeäksi pannulla. Jäähdytä hetki ja lisää sipulinsuikaleet lohen ja katkarapujen päälle.

3. Silppua kevätsipulia sekä tuoretta tilliä varsineen ja ripottele ne päälle.

4. Raasta kasvijuustoa n. 1,5 dl.

5. Sekoita 1 rkl perunajauhoja kaurakermaan.

6. Yhdistä perunajauho-kaurakerma, kasvisjuustoraaste, kananmunat sekä mustapippuri ja sekoita ainekset tasaiseksi. Kaada seos piirasvuokaan ainesten päälle.

Paistaminen

Paista piirasta 200 asteisessa uunissa tasalämmöllä uunin alaosassa noin 35 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.

Paistamisen jälkeen, anna piirakan jäähtyä hyvin. Jos käytit irtopohjavuokaa, irrota jäähtynyt piiras vuoasta ja siirrä varovasti tarjoiluastiaan kahden ison paistolastan avulla. Tässä vaiheessa lisäkädet voi olla hyvä apu, sillä pehmeä piiras voi murtua helposti siirrettäessä. Jos tuntuu, ettei siirto onnistu ilman että piiras hajoaa, anna piiraan olla irtopohjalla - voit siirtää koko komeuden isolle tarjoilulautaselle irtopohjan kanssa.

Koristelu

Sulata ja valuta koristeluun tarkoitetut katkaravut. Asettele ne piiraan reunalle kauniiksi "kranssiksi". Leikkaa sitruunasta ohuita renkaita ja paloittele renkaat 4 osaan – laita katkarapujen päälle tillitupsujen kera. Purista vielä lopusta sitruunasta hieman sitruunanmehua katkarapujen päälle.

Tarjoa raikkaan vihersalaatin kera.

Vinkki!

Sinä päivänä kun vieraat tulevat, tuntuu ettei ehdi tekemään mitään ajoissa. Voit helpottaa kiirettä aika paljon jos valmistat piiraan jo edellisenä päivänä. Lämmitä piirasta ennen tarjoilua korkeintaan kädenlämpöiseksi ja koristele sen jälkeen ohjeen mukaan. Tämä piiras maistuu hyvältä sekä viileänä ja lämpimänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.