Me Naiset on lisännyt 1486 reseptiä.
Linkitetty 36 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Päivi Ristell

Saaristopiirakka syntyi juhannuspäivänä, kun bellat halusivat käyttää aatolta ylijääneet perunat ja muut tähteet hyödyksi. Nerokkaaseen piirakkaan voi kaapia vielä sipsikulhon murutkin päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Bellojen saaristopiirakka

Ainekset

600
g
pakastelehtitaikinaa (esim. Myllyn Paras iso lehtitaikinalevy)
125
g
Västerbotten-juustoa raasteena
5
kypsää perunaa
PIPARJUURIRANSKANKERMA
1
prk
ranskankermaa
½
tuubi pipajuuritahnaa tai tuoretta piparjuurta
½
sitruunan mehu ja kuori
ripaus suolaa
LISÄKSI
3
vartta kesäsipulia
tilliä
100
g
muikun- tai siianmätiä
200
g
kylmäsavulohta mustapippuria
(ruohosipulinkukkia)
PÄÄLLE
perunalastuja

Työvaiheet

  1. Kauli sulatettu lehtitaikina pellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi.

  2. Levitä päälle raastettu Västerbotten-juusto ja ohueksi viipaloidut perunat. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20–30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja ruskistunut. Anna jäähtyä.

  3. Tee sillä välin täytteet. Mausta ranskankerma piparjuurella, sitruunan kuorella ja mehulla ja lisää ripaus suolaa. Kuori ja hienonna sipuli, nypi tillistä kauniita tupsuja. Valuta mädit. Leikkaa viipaloitu kylmäsavulohi pienemmäksi.

  4. Juuri ennen tarjoilua lusikoi piirakkapohjan päälle kekoja piparjuuriranskankermaa ja levitä päälle lohi, sipulit, mäti, tilli ja ruohosipulinkukat. Lopuksi rouhi päälle kunnolla mustapippuria ja murustele pinnalle perunalastuja.

  5. Tarjoile heti sellaisenaan tai rapeiden salaatinlehtien ja vinegretin kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 372 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Kesäkurpitsa mehevöittää kakun ja suklaahiput maistuvat sattumina taikinassa. Desi kermaa sekä fariinisokeri valkoisen sokerin tilalla tekevät kakusta extra herkullisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
20 min + 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsakakku

Ainekset

150
g
voita
1
pieni kesäkurpitsa (n. 4dl karkeaa raastetta)
2
huoneenlämpöistä kananmunaa
2,75
dl
fariinisokeria
4,5
dl
vehnäjauhoja
1
ps (75 g)
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
75
g
suklaahippuja tai rouhittua suklaata
1
dl
kermaa
(tomusokeria, sulatettua suklaata, syötäviä kukkia)

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Puristele ylimääräinen neste pois.
  3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi isossa kulhossa.
  4. Yhdistä jauhot, mantelijauhe ja leivinjauhe keskenään toisessa kulhossa. Lisää joukkoon suklaahiput.
  5. Kääntele kesäkurpitsaraaste muna-sokerivaahtoon. Lisää suklaa-jauhoseos ja voisula muiden aineiden joukkoon. Lisää kerma.
  6. Kaada taikina pinnoitettuun, jauhotettuun vuokaan (vetoisuus noin 1,1 l)
  7. Paista 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 50 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, peitä se leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.
  8. Anna kakun vetäytyä 15 minuuttia ennen kumoamista. Jätä vuoka kakun päälle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi halutessasi päälle tomusokeria tai sulata suklaata ja valuta se raidoiksi kakulle. Viimeistele halutessasi syötävillä kukilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2963 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kokonaisen kalan sisään laitetut mausteet luovuttavat kalalle makua sen kypsyessä. Kokeile sitruunan ja valkosipulin lisäksi myös vaikka appelsiinia ja basilikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kokonaisena grillattu siika

Ainekset

1
suomustettu, avattu siika (800 g –1 kg)
2
tl
sormisuolaa
¾
tl
valkopippuria myllystä
2
valkosipulinkynttä
1
sitruuna
1
miedohko chilipalko
3
rkl
oliiviöljyä
6
oksaa yrttejä, esim. oreganoa ja lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Pyyhi kala talouspaperilla. Tee molempiin kylkiin muutama viilto. Hiero kalan päälle ja sisään suolaa. Rouhi sisään pippuria.

  2. Kuori ja litistä valkosipulit. Viipaloi sitruuna ja chili.

  3. Valuta kalan päälle ja sisään oliiviöljyä. Laita sisään valkosipulit, sitruunaviipaleet, chili ja yrtit. Kääri kala leivinpaperiin.

  4. Grillaa kalaa molemmilta puolilta noin 5 minuuttia. Leivinpaperi kestää grillin kuumuuden, mutta varo, etteivät liekit osu paperiin. Anna kalan vetäytyä noin 5 minuuttia paistamisen jälkeen. Tarjoa tomaatti-oliivisalsan (ks. ohje) ja vihreän salaatin kanssa.

Tomaatti-oliivisalsa

Ainekset

1
hoikka kesäpunasipuli varsineen
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
valkoista balsamicoa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
hoikka ruukku lehtipersiljaa
2
tomaattia
2
dl
kivettömiä oliiveja
n. 1
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Viipaloi sipuli varsineen. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Laita sipulit kulhoon ja lisää etikka, suola ja pippuri. Anna sipulien maustua sen aikaa, kun valmistelet muut ainekset.

  2. Hienonna lehtipersilja. Kuutioi tomaatit. Viipaloi oliivit. Lisää ne ja öljy sipuliseokseen. Tarjoa grillatun kalan kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1486 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Puolivalmisteita ja säilykkeitä hyödyntämällä syntyy aasialaisia makuja sisältävä kalasoppa alle puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aasialainen kalakeitto

Ainekset

1
rkl
raastettua tuoretta inkivääriä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
8
dl
vettä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
kalakastiketta
1
iso tlk (noin 275 g/180 g)
tai 2 pientä tölkkiä kalasäilykettä tomaattikastikkeessa, esim. Järki Särki
1
pkt (250 g)
valmiita suikaloituja Aasia-vihanneksia (esim. Apetit Tuorekset)
2
rkl
limetin mehua
LISÄKSI
thaibasilikaa ja/tai korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipulinkynnet.

  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota inkivääriä ja valkosipulia muutaman minuutin ajan.

  3. Lisää vesi, kookosmaito, kalakastike ja soijakastike ja keitä 5 minuuttia.

  4. Laita kala (liemineen) ja kasvikset keittoon ja keitä 2 minuuttia. Lisää lopuksi limetin mehu.

  5. Hienonna halutessasi yrttejä pinnalle.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 372 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Älä anna kuvan hämätä, oliiviöljy tekee tästä kakusta upean mehevän. Öljyn ansiosta se myös säilyy kosteana useamman päivän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10-12
Valmistusaika
1 1/2 h
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-oliiviöljykakku

Ainekset

2
kananmunaa
3
dl
sokeria
2 1/2
dl
maitoa
2
dl
mietoa kylmäpuristettua oliiviöljyä
6
dl
vehnäjauhoja
1/2
tl
suolaa
1 1/2
tl
leivinjauhetta
1
sitruunan kuori raastettuna
3
dl
mustikoita
(1 tl perunajauhoja, jos käytössä pakastemustikat)

Työvaiheet

  1. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, jämäkäksi vaahdoksi joko sähkövatkaimella tai yleiskoneessa.
  2. Sekoita maito ja oliiviöljy keskenään kulhossa.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa.
  4. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen maito-oliiviöljyseosta ja siivilän läpi kuivia aineita, samalla nuolijalla varovaisesti sekoittaen.
  5. Kun taikina on tasaista, lisää joukkoon vielä raastettu sitruunankuori ja mustikat, ja sekoita. Mikäli käytät pakastemustikoita, lisää niiden joukkoon teelusikallinen perunajauhoja ennen kakkutaikinaan lisäämistä.
  6. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 22–24 cm:n kokoinen irtopohjavuoka. Kaada kakkutaikina vuokaan.
  7. Paista kakkua 175-asteessa noin 45 minuuttia tai siihen asti, kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää murusia.
  8. Koristele kakku esimerkiksi kuivatuista mustikoista tehdyllä jauheella.

Kommentit (1)

Vierailija

Gluteeniton versio olis kiva.