Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2608 reseptiä.
Linkitetty 293 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tässä piirakassa ei säästellä maussa: täytteessä kolmea juustoa ja kevään suosikkia eli parsaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-vuohenjuustopiirakka

Ainekset

1
pkt (400 g)
piirakkataikinaa (pakaste)
3
kananmunaa
1
prk (250 g)
mascarponea
3
rkl
kuohukermaa
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
1
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
200
g
kypsytettyä kovaa juustoa (esim. Gruyère)
500
g
vihreää parsaa
200
g
vuohenjuustoa
lisäksi
kuivattuja herneitä painoksi

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli sulatettu taikina ohuemmaksi. Siirrä se piirakkavuokaan ja laita päälle pala leivinpaperia ja painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä. Paista uunissa 15 minuuttia.
  2. Tee sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää mascarpone, kuohukerma, sitruunamehu ja sitruunankuori. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Ota pohja pois uunista ja alenna uunin lämpötila 175 asteeseen. Poista herneet ja leivinpaperi esipaistetulta pohjalta. Lusikoi täyte piiraspohjalle. Kypsennä piirasta uunissa 20 minuuttia.
  4. Raasta gruyère-juusto. Katkaise parsoista kovat tyvet pois. Viipaloi tai murustele vuohenjuusto. Ripottele piirakan päälle juustoraaste ja lisää parsat ja vuohenjuusto täytteen päälle. Jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Peitä foliolla, jos pinta tummuu liikaa. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vinkki Jos haluat piirakkaan vielä lisää rapeutta, ripottele päälle rapeita kurpitsansiemeniä tai paahdettuja pinjansiemeniä.

Kommentit (3)

Vierailija

Minkä kokoiseen pyöreään vuokaan ohje sopisi? Onko gruyere tarkoitus raastaa ja lisätä mascarponetäytteeseen vai murustaa pinnalle?

Pertta

Näin peukalo keskellä kämmentä huomasi reseptissä virheen. Milloin kova juusto laitetaan?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista. Pyöreä vuoka saisi olla halkaisijaltaan ainakin 28-senttinen.

Päättelisin ohjeesta, että myös gruyère tulisi raastettuna pinnalle, mutta parsojen alle. Lisään tiedon ohjeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 240 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Tämän tiikerikakun sisällä piilee marjaisa yllätys: mustaherukasta tehty raidoitus. Kakun kanssa tarjotaan porkkanakakusta tuttu päällys eli tuorejuustokuorrutus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 12 palaa
Valmistusaika
20 min + paistamiseen ja jäähtymiseen 1½ h
Vaikeustaso
Helppo

Mustaherukkatiikeri

Ainekset

1
dl (50 g)
mustaherukoita
200
g
huoneenlämpöistä voita
dl
tomusokeria
3
kananmunaa
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
rkl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa tai kerma-maitoseosta
Kuorrutus
50
g
huoneenlämpöistä voita
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
noin 1½
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella. Laita hetkeksi sivuun.

  2. Vatkaa voi ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen vatkaten.

  3. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Kääntele seos taikinaan.

  4. Ota noin 2 dl taikinaa erilleen. Sekoita siihen mustaherukkasose. Sekoita loppuun taikinaan kerma.

  5. Laita leivinpaperisuikale pinnoitetun suorakaidevuoan (vetoisuus noin 1½ l) pohjalle. Laita reilu puolet vaaleaa taikinaa vuokaan. Nosta päälle herukkainen taikina. Peitä lopulla vaalealla taikinalla. Sekoita taikinaa kevyesti haarukalla.

  6. Paista 175-asteisen uunin ala­osassa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  7. Tee kuorrutus. Vatkaa voi ja tuorejuusto sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää tomusokeri. Sekoita hyvin. Levitä seos jäähtyneen kakun päälle tai tarjoa se kulhosta, jolloin jokainen syöjä voi itse laittaa kuorrutusta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2608 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Lindström KUVA Sami Repo

Siipiä lihaisammat kana­herkut syntyvät broile­rinkoivista. Kuivamausteseoksella eli rubilla maustetut koivet kypsennetään grillissä ja valellaan buffalokastikkeella. Kyytipojaksi kelpaa luonteikas sinihome­juustodippi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min + maustuminen 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Buffalokoivet

Ainekset

12
broilerinkoipea
1
dl
cajun rub -mausteseosta (esim. Poppamies)
Buffalokastike
2
valkosipulinkynttä
dl
chilikastiketta (esim. Texas Pete)
4
rkl
voita
2
tl
worcesterkastiketta
Sinihomejuustodippi
dl
majoneesia
150
g
ranskankermaa
1
rkl
valkoviinietikkaa
150
g
vahvaa sinihomejuustoa (esim. Roquefort tai Danablu)
Lisäksi
4
varsisellerin vartta
½
ruukku ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Hiero rub koipiin ja pakkaa ne esimerkik­si foliovuokaan. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynnet. Yhdis­tä buffalokastikkeen aineet kasarissa ja kuu­menna sekoitellen kiehuvaksi, anna kuplia noin 3 minuuttia, ota liedeltä ja sekoita. Pakkaa kastike purkkiin.
  3. Sekoita dipin majoneesi, ranskankerma ja etikka, murenna juusto joukkoon. Pakkaa rasiaan.
  4. Leikkaa varsiselleri tikuiksi, hienonna ruohosipuli. Pakkaa erillisiin rasioihin.
  5. Valmistele hiillos ja grillaa koipia noin 20 minuuttia käännellen, jotta ne kypsyvät tasai­sesti. Siirrä koivet tarvittaessa epäsuoraan lämpöön, ettei pinta pala. Tarkista kypsyys leikkaamalla viilto koiven paksuimpaan kohtaan: kypsä liha irtoaa helposti luusta, ja lihasta tihkuva neste on kirkasta.
  6. Lämmitä kastike foliovuoassa tai pienessä kasarissa grillissä.
  7. Laita koivet vuokaan ja kaada kuuma buf­falokastike päälle. Viimeistele ruohosipulilla ja tarjoa selleritikkujen ja sinihomejuustodi­pin kera.

Vinkki! Rubin voit tehdä itse sekoittamalla paprika- ja valkosipulijauhetta, oreganoa, cayenne- ja mustapippuria sekä suolaa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1317 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Umami tarkoittaa japaniksi herkullista. Se on se salainen aines, joka saa veden herahtamaan kielellesi. Monen sienen risotto ansaitseekin umamivaroituksen – liian herkullista! Sienistä eniten umamia on herkkutateissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 50 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Monen sienen risotto

Ainekset

3
dl
kuivattuja sieniä (esimerkiksi herkkutatteja) tai 1 litra tuoreita
1
sipuli
1
porkkana
1
rkl
oliiviöljyä
2
l
vettä
1
laakerinlehti
2
tl
kuivattua oreganoa
½
suolaa
Paistetut sienet
200
g
käyttövalmiita metsäsieniä tai viljeltyjä sieniä paloiteltuna
100
g
voita
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Risotto
1
l
sienilientä
1
salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
50
g
voita
½
tl
rouhittua mustapippuria
dl
risottoriisiä
1
dl
valkoviiniä
75
g
voita
75
g
raastettua pecorinojuustoa (tai parmesaania)
noin ½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuri

Työvaiheet

  1. Liota kuivattuja sieniä 30 minuuttia ja valuta. (Tai pilko tuoreet sienet.)

  2. Kuori ja paloittele sipuli ja porkkana reiluiksi paloiksi. Paloittele myös varsiselleri. Paista kasviksia ja sieniä ja öljyssä kattilassa 5 minuuttia. Lisää vesi ja mausteet ja keitä ilman kantta miedolla lämmöllä 30 minuuttia.

  3. Siivilöi kasvikset, sienet ja mausteet pois. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä lientä ilman kantta kasaan, kunnes sitä on jäljellä 1 litra.

  4. Puhdista ja viipaloi herkkusienet ja paista voissa rapsakoiksi. Mausta ja siirrä sivuun, pidä lämpimänä.

  5. Lämmitä sieniliemi kattilassa. Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota voissa kasarin pohjalla. Mausta mustapippurilla. Lisää riisi ja lämmitä varovaisesti. Kaada joukkoon valkoviini ja anna imeytyä.

  6. Lisää lämmintä sienilientä vähitellen – lisää nestettä aina, kun edellinen on imeytynyt riisiin.

  7. Lisää 10 minuutin jälkeen kaksi kolmasosaa paistetuista herkkusienistä. Risoton kokonaiskeittoaika 18 minuuttia.

  8. Sekoita lopuksi joukkoon raastettu pecorino ja jäljellä oleva herkkusienten paistovoi. Mausta tarvittaessa suolalla. Nosta loput sienet valmiiden annosten päälle.

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 17 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva:Tarja Pasanen
Kuva:Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Mikä on parempaa, kuin suomalaisista juureksista ja viljasta tehty herkullinen sämpylä! Rouheiseksi raastettu punajuuri tuo sämpylään purutuntumaa, kauniin värin sekä koristeisen pinnan. Terveellinen sämpylä.
Jauhoina voit käyttää vaikka sämpyläjauhoja tai tuota minun käyttämääni...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16
Valmistusaika
120 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Porkkana-punajuurisämpylät

Ainekset

5
dl
vettä
1
pss
kuivahiivaa
2
porkkanaa
1
punajuuri
1
dl
kaurahiutaleita
1
rkl
siirappia
3
tl
suolaa
10-13
dl
jauhomiksiä (7 dl vehnäj., 1 dl ruisj., 4 dl sämpyläj. tai muuta vastaavaa)
0,5
dl
öljyä

Työvaiheet

1. Raasta porkkanat pienellä terällä ja punajuuret vähän isommalla terällä rouheammaksi raasteeksi. Lämmitä raastetta hieman mikrossa, jotta hiivavesi ei kylmene liikaa, kun lisäät raasteet seokseen.

2. Kuumenna vesi n. +42-asteiseksi.

3. Lisää kuivahiiva, juuresraaste, siirappi,kaurahiutaleet ja suola. Sekoita.

4. Lisää taikinaan jauhoja pikkuhiljaa aluksi haarukalla/nuolijalla sekoittaen ja lopuksi kädellä vaivaten taikinaksi. (Käytin kumihanskoja, koska punajuuri värjää kädet). Lisää loppuvaiheessa myös öljy. Taikina pitää jäädä pehmeäksi, niin sämpylöistä tulee kuohkeita.

5. Kohota liinan alla n.60 minuuttia.

6. Levitä pöydälle jauhoja. Kumoa taikina pöydälle ja jaa se 16 palaan. Pyörittele sämpylöiksi uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota vielä liinan alla 20-30 minuuttia.

7. Paista 225-asteisessa uunissa toiseksi alimmaisella tasolla 12–15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin värisiä. Nämä ovat todella hyviä!

Ohje: Tarja Pasanen @waterontongue/vesikielellä

Kommentit (0)