Tässä helppotekoisessa piiraassa yhdistyy sekä suolaisuus, makeus, kermainen täyteläisyys, pippurisuus ja umami.

Maistuu ympäri vuoden.

Ranskalainen tomaattipiiras on aikamoinen makuelämys! Ei tule itsellä heti mieleen montaakaan piirasta, joka yhdistää näin monta eri makua.

Ohje on muuten todella helppo ja kerron alla kuinka tämä piiras tehdään Soupzin tyyliin niin että maut todellakin maistuu ja ovat kerroksittain. Piiraista on eri variaatioita ja itsekin kunnioitan perusraaka-aineita kuten sinappia. Dijon-sinappi on klassikko, mutta tämän voi korvata myös jollain vastaavanlaisella makeahkolla sinapilla kuten Hangon sinapilla. Parmesaani on ihan suosikki tässä ja sen keksinkin yhdestä lempipiiraastani, parmesaanipiiraasta. Voissa kuulotettua sipulia ja ranskankermaa en ole bongannut resepteistä, mutta mielestäni ne tuovat superherkullisen lisän ja kuulostavatkin aika ranskalaisilta. Vai mitä?

Yhdessä piiraassa on siis sekä suolaisuutta, makeutta, hapokkuutta, kermaisen täyteläisyyttä, pippurisuutta ja lisätäänpä nyt hittimakukin makukavalkaadiin -umami (sipuli, parmesaani ja tomaatti). Kokeilehan ja saatat löytää uuden lempipiiraasi.

Tämä maistuu ympäri vuoden. Kesällä tekisin suomalaisen sadon tomaateista, mutta talvella voi sortua hankkimaan vaikka espanjalaisia kirsikkatomaatteja jos ne ovat mehukkaampia. Otit mitä tahansa, niin tässä uunipiiraassa ne tulevat silti astetta mehukkaimmiksi! Lopuksi piiraan kanssa nautittu tuore basilika tuo kesän myös talven keskelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 palaa
Valmistusaika
Noin 1 tunti (20-30 min aktiivinen + 20-30 min paisto)
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen tomaattipiiras Soupzin tyyliin

Ainekset

120
g
voita
1
kpl
muna
3,5
dl
vehnäjauhoja
kylmää vettä
Täyte
2
kpl
sipulia
voita paistamiseen
muutama
lusikallinen
(Dijon-)sinappia
150
g
ranskankerma
125-150
g
parmesaania / Grana Padanoa
muutama
kirsikkatomaatti
muutama
rouhaus
mustapippuria
muutama
rouhaus
suolaa
tuore basilika tai timjami

Työvaiheet

Ensin pohja:

Aloita valmistamalla piiraspohja. Nypi huoneenlämpöinen voi vehnäjauhoihin. Sekoita esimerkiksi haarukalla kananmuna joukkoon. Lisää vettä sen verran että taikina on pehmeä ja kiinteä möykky, joka ei tartu sormiin. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Oikaisu: Käytä kaupan valmista suolaista piiraspohjaa. Itse en ole tainnut kokeilla, joten en osaa suositella.

Täytteen valmistaminen:

Valmista tällä välin täyte ja voit laittaa myös uunin kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi siivuiksi. Kuullota voissa pannulla. Tämä tekee sipuleista todella mehukkaita!

Raasta parmesaani ja sekoita ranskankerman kanssa yhteen ja viipaloi kirsikkatomaatit (tai iso tomaatti).

Vaihtoehdot: Käytä parmesaanin sijaan Grana Padanoa tai Pecorino Romanoa, molemmat voimakkaita kovia juustoja.

Sitten:

Kauli tai taputtele voideltuun piirasvuokaan tai leivinpaperilla vuorattuun ja voideltuun isohkoon irtopohjavuokaan. Taikinasta riittää varmasti myös vielä isompaan vuokaan jos ei halua niin korkeita reunoja tai haluaa niistä ohuemmat.

Töki haarukalla reikiä vuokaan aseteltuun taikinaan.

Levitä sinappia tasaisesti pohjalle.

Asettele kuullotetut sipulit sinapin päälle.

Levitä tämän jälkeen varovasti parmesaani-ranskankerma päälle.

Lopuksi asettele tomaattiviipaleet päälle ja pirskottele ihan kevyesti oliiviöljyä päälle sekä rouhaise mustapippuria ja suolaa.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 - 30 minuuttia. Piiras on sopiva kun pinnassa on hieman rusketusta kuten kuvassa yllä ja taikina ei tartu haarukkaan.

Anna levätä hetki ja nauti tuoreen basilikan kera. Saatat haluta toisenkin palan. ;)

Kommentit (2)

Sibul

Mihin kuullotetut sipulit laitetaan? Puuttui ohjeesta.

Soupzblogi
Seuraa 
Liittynyt19.3.2021

Oi, hyvä huomio!

Lisään ohjeeseen! Eli ensin tosiaan pohjalle sinappia, sitten kuullotetut sipulit ja niiden päälle parmesaani-ranskankerma. Lopuksi tomaattiviipaleet.

Tällä tavalla maut kerrostuvat kivasti. :)

Soupz

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.