
Vegaanisen kulibjakan rapea kuori kätkee mehevän ja runsaalla tillillä maustetun sienitäytteen. Taikina tarvitsee kylmälevon jääkaapissa, jotta kaulitseminen onnistuu.
Vegaaninen sienikulibjaka
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuutioi kylmä rasva kulhoon. Lisää jauhot ja suola, ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää ranskankerma ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri se kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti.
-
Huuhtele tattarisuurimot kylmällä vedellä siivilässä. Keitä ne kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa / 1 l vettä). Valuta.
-
Puhdista sienet ja leikkaa ne muutamaan osaan, pienet sienet voit jättää kokonaisiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Paista sieniä kuumalla, kuivalla pannulla pari minuuttia. Lisää rasva ja sipuli, laske lämpöä ja jatka paistamista toiset pari minuuttia. Yhdistä sieni-sipuliseos, keitetty tattari, ranskankerma ja mausteet. Hienonna tilli ja lisää täytteeseen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
-
Kauli kolmasosa taikinasta leivinpaperille noin 12 cm x 30 cm:n kokoiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Painele täyte levylle tasaiseksi kerrokseksi niin, että reunoista jää kauttaaltaan 1 cm:n kaistale tyhjää. Kauli lopusta taikinasta pohjaa hieman isompi kansi jauhotetulla alustalla ja nosta se varovasti täytteen päälle. Nipistä reunat kiinni toisiinsa ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Kauli halutessasi ylijäämäpaloista koristenauhat piirakan päälle. Sivele piirakka kevyesti vedellä tai aquafaballa. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 min. Anna jäähtyä hetki.