Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 292 keittokirjaan.
OHJE Prisca Leclerc KUVA Anna Huovinen

Tutustuta toisiinsa yksinäinen riisipuuron loppu ja tuoreista yrteistä ja oliiviöljystä tehty pesto. Jouluaaton kotoisa aamuruoka muuttuu rahkataikinaan piilotettuna suloiseksi suolapalaksi.

Jos karjalanpiirakat tuntuvat työläiltä, kokeile näitä pieniä riisipiiraita. Pehmeän rahkataikinan sisään sulkeutuu herkullisen yrttinen täyte, jossa hyödynnetään ylijäänyttä riisipuuroa.

Kylmän riisipuuron joukkoon sekoitetaan tuoreiden yrttien jämistä ja öljystä soseutettu tahna. Riisitäyte kannattaa maustaa suolalla, sillä sitä tuskin on riittävästi riisipuurossa valmiiksi.

Rahkataikina valmistuu helposti ainekset sekoittamalla. Taikina täytyy sen jälkeen laittaa jääkaappiin jähmettymään, jotta sitä pystyy käsitellä.

Taikina kaulitaan ohueksi levyksi, josta otetaan pyöreällä muotilla ympyröitä. Keskelle laitetaan lusikallinen täytettä ja toinen taikinaympyrä painellaan päälle. Voitelun jälkeen piiraat menevät uuniin ja katoavat sen jälkeen nopeasti parempiin suihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
35 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrttiset riisipiirakat

Ainekset

Rahkataikina
1
dl
rahkaa
125
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
ripaus suolaa
Täyte
3
dl
riisipuuroa (ks. ohje)
1
dl
basilikalehtiä
½
dl
persiljanlehtiä
½
dl
vaIkosipuIinkynsi
½
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Lisäksi
1
kananmuna
10
pientä timjaminoksaa

Työvaiheet

  1. Jos keität puuron varta vasten piiraita varten, tee se ensin alla olevan ohjeen mukaan.
  2. Valmista pohja. Sekoita rahka ja voi kulhossa. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita kuivat aineet rahkan joukkoon ja vaivaa käsin taikinaksi. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
  3. Tee täyte. Riivi yrtit. Kuori ja paloittele valkosipulinkynsi. Laita yrtit ja valkosipuli kulhoon, lisää oliiviöljy ja mausteet. Sekoita seos sauvasekoittimella rouheaksi pestoksi. Mittaa riisipuuro kulhoon ja sekoita se pestoon. Maista ja lisää suolaa maun mukaan. Joulupuurossa ei välttämättä ole tarpeeksi suolaa piirakan täytteeksi.
  4. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.
  5. Kauli taikina 1/2 cm paksuksi levyksi. Leikkaa taikinasta ympyröitä muotilla tai juomalasilla. Annostele 1 rkl yrtti-riisipuuroa 5 piirakkalevyn päälle. Nosta kunkin piirakan päälle taikinalevy. Kastele reunojen sisäpinnat vedellä ja painele kerrokset kiinni toisiinsa veitsen kärjellä. Pistele kannet haarukalla.
  6. Voitele pinta kananmunalla ja liimaa piirakan päälle pieni timjaminoksa painamalla se voideltuun pintaan. Kypsennä piirakoita uunissa noin 12-15 minuutiksi, kunnes taikina on kauniin värinen.

Riisipuuro piirakoita varten

Ainekset

1
dl
vettä
½
dl
puuroriisiä
dl
maitoa
½ - 1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi. Lisää riisi. Anna kiehua, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisinjyviin.
  2. Lisää maito ja suola. Anna muhia hiljaisella lämmöllä noin 40 minuuttia kattilan kansi raollaan. Sekoita välillä, ettei puuro tartu pohjaan.

Vinkki Jos teet piirakat valmiista puurosta, lisää halutessasi puuroon suolaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.