
Tutustuta toisiinsa yksinäinen riisipuuron loppu ja tuoreista yrteistä ja oliiviöljystä tehty pesto. Jouluaaton kotoisa aamuruoka muuttuu rahkataikinaan piilotettuna suloiseksi suolapalaksi.
Jos karjalanpiirakat tuntuvat työläiltä, kokeile näitä pieniä riisipiiraita. Pehmeän rahkataikinan sisään sulkeutuu herkullisen yrttinen täyte, jossa hyödynnetään ylijäänyttä riisipuuroa.
Kylmän riisipuuron joukkoon sekoitetaan tuoreiden yrttien jämistä ja öljystä soseutettu tahna. Riisitäyte kannattaa maustaa suolalla, sillä sitä tuskin on riittävästi riisipuurossa valmiiksi.
Rahkataikina valmistuu helposti ainekset sekoittamalla. Taikina täytyy sen jälkeen laittaa jääkaappiin jähmettymään, jotta sitä pystyy käsitellä.
Taikina kaulitaan ohueksi levyksi, josta otetaan pyöreällä muotilla ympyröitä. Keskelle laitetaan lusikallinen täytettä ja toinen taikinaympyrä painellaan päälle. Voitelun jälkeen piiraat menevät uuniin ja katoavat sen jälkeen nopeasti parempiin suihin.
Yrttiset riisipiirakat
Ainekset
Työvaiheet
- Jos keität puuron varta vasten piiraita varten, tee se ensin alla olevan ohjeen mukaan.
- Valmista pohja. Sekoita rahka ja voi kulhossa. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita kuivat aineet rahkan joukkoon ja vaivaa käsin taikinaksi. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
- Tee täyte. Riivi yrtit. Kuori ja paloittele valkosipulinkynsi. Laita yrtit ja valkosipuli kulhoon, lisää oliiviöljy ja mausteet. Sekoita seos sauvasekoittimella rouheaksi pestoksi. Mittaa riisipuuro kulhoon ja sekoita se pestoon. Maista ja lisää suolaa maun mukaan. Joulupuurossa ei välttämättä ole tarpeeksi suolaa piirakan täytteeksi.
- Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.
- Kauli taikina 1/2 cm paksuksi levyksi. Leikkaa taikinasta ympyröitä muotilla tai juomalasilla. Annostele 1 rkl yrtti-riisipuuroa 5 piirakkalevyn päälle. Nosta kunkin piirakan päälle taikinalevy. Kastele reunojen sisäpinnat vedellä ja painele kerrokset kiinni toisiinsa veitsen kärjellä. Pistele kannet haarukalla.
- Voitele pinta kananmunalla ja liimaa piirakan päälle pieni timjaminoksa painamalla se voideltuun pintaan. Kypsennä piirakoita uunissa noin 12-15 minuutiksi, kunnes taikina on kauniin värinen.
Riisipuuro piirakoita varten
Ainekset
Työvaiheet
- Kiehauta vesi. Lisää riisi. Anna kiehua, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisinjyviin.
- Lisää maito ja suola. Anna muhia hiljaisella lämmöllä noin 40 minuuttia kattilan kansi raollaan. Sekoita välillä, ettei puuro tartu pohjaan.
Vinkki Jos teet piirakat valmiista puurosta, lisää halutessasi puuroon suolaa.