Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 292 keittokirjaan.
OHJE Prisca Leclerc KUVA Anna Huovinen

Tutustuta toisiinsa yksinäinen riisipuuron loppu ja tuoreista yrteistä ja oliiviöljystä tehty pesto. Jouluaaton kotoisa aamuruoka muuttuu rahkataikinaan piilotettuna suloiseksi suolapalaksi.

Jos karjalanpiirakat tuntuvat työläiltä, kokeile näitä pieniä riisipiiraita. Pehmeän rahkataikinan sisään sulkeutuu herkullisen yrttinen täyte, jossa hyödynnetään ylijäänyttä riisipuuroa.

Kylmän riisipuuron joukkoon sekoitetaan tuoreiden yrttien jämistä ja öljystä soseutettu tahna. Riisitäyte kannattaa maustaa suolalla, sillä sitä tuskin on riittävästi riisipuurossa valmiiksi.

Rahkataikina valmistuu helposti ainekset sekoittamalla. Taikina täytyy sen jälkeen laittaa jääkaappiin jähmettymään, jotta sitä pystyy käsitellä.

Taikina kaulitaan ohueksi levyksi, josta otetaan pyöreällä muotilla ympyröitä. Keskelle laitetaan lusikallinen täytettä ja toinen taikinaympyrä painellaan päälle. Voitelun jälkeen piiraat menevät uuniin ja katoavat sen jälkeen nopeasti parempiin suihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
35 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrttiset riisipiirakat

Ainekset

Rahkataikina
1
dl
rahkaa
125
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
ripaus suolaa
Täyte
3
dl
riisipuuroa (ks. ohje)
1
dl
basilikalehtiä
½
dl
persiljanlehtiä
½
dl
vaIkosipuIinkynsi
½
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Lisäksi
1
kananmuna
10
pientä timjaminoksaa

Työvaiheet

  1. Jos keität puuron varta vasten piiraita varten, tee se ensin alla olevan ohjeen mukaan.
  2. Valmista pohja. Sekoita rahka ja voi kulhossa. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita kuivat aineet rahkan joukkoon ja vaivaa käsin taikinaksi. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
  3. Tee täyte. Riivi yrtit. Kuori ja paloittele valkosipulinkynsi. Laita yrtit ja valkosipuli kulhoon, lisää oliiviöljy ja mausteet. Sekoita seos sauvasekoittimella rouheaksi pestoksi. Mittaa riisipuuro kulhoon ja sekoita se pestoon. Maista ja lisää suolaa maun mukaan. Joulupuurossa ei välttämättä ole tarpeeksi suolaa piirakan täytteeksi.
  4. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.
  5. Kauli taikina 1/2 cm paksuksi levyksi. Leikkaa taikinasta ympyröitä muotilla tai juomalasilla. Annostele 1 rkl yrtti-riisipuuroa 5 piirakkalevyn päälle. Nosta kunkin piirakan päälle taikinalevy. Kastele reunojen sisäpinnat vedellä ja painele kerrokset kiinni toisiinsa veitsen kärjellä. Pistele kannet haarukalla.
  6. Voitele pinta kananmunalla ja liimaa piirakan päälle pieni timjaminoksa painamalla se voideltuun pintaan. Kypsennä piirakoita uunissa noin 12-15 minuutiksi, kunnes taikina on kauniin värinen.

Riisipuuro piirakoita varten

Ainekset

1
dl
vettä
½
dl
puuroriisiä
dl
maitoa
½ - 1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi. Lisää riisi. Anna kiehua, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisinjyviin.
  2. Lisää maito ja suola. Anna muhia hiljaisella lämmöllä noin 40 minuuttia kattilan kansi raollaan. Sekoita välillä, ettei puuro tartu pohjaan.

Vinkki Jos teet piirakat valmiista puurosta, lisää halutessasi puuroon suolaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.