Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Satu Kemppainen

Israelilainen sabich-leipä on ihanan tuhti aamupala. Kokoa annos trendikkääksi avoleiväksi tai laita täytteet pitaleivän sisälle. Voit korvata uppomunat kuuden minuutin keitetyillä munilla tai nopeasti paistetulla munalla. 

Tuhdit aamiais- ja brunssileivät ovat kestotrendikkäitä. Tässä tulee niistä yksi, israelilaistyylinen sabich, jossa leivän päälle tai väliin kasataan hummusta, paistettuja munakoisoviipaleita ja uppomunaa.

Paras lopputulos syntyy, kun pohjiksi tarkoitetut leivät leipoo itse. Yhden kohotuksen taktiikalla ne valmistuvat nopeasti. Voit leipoa samalla ohjeella joko lättäleipiä tai pitaleipiä, jotka paistuvat kuumassa uunissa helposti halkaistaviksi ja täytettäviksi.

Pääosassa leivillä ovat valuvan kypsiksi valmistetut uppomunat. Helpolla niksillä ne onnistuvat aina: kananmunat kypsennetään nimittäin kelmuun pyöräytettyinä kiehuvassa vedessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Sabich-leivät

Ainekset

Pitaleivät
dl
vettä
25
g
tuorehiivaa
1
tl
suolaa
1
rkl
hunajaa
6
dl
durum-jauhoja
2
rkl
oliiviöljyä
Täytteet
1
rkl
oliiviöljyä
1
munakoiso
1
tl
chilijauhetta
2
tomaattia
100
g
kurkkua
4
viikunaa
2
dl
hummusta
Uppomunat
1
rkl
öljyä
4
munaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon. Murenna hiiva ja anna sen liueta veteen. Lisää suola ja hunaja. Alusta jauhot joukkoon koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaa noin 7 minuuttia eli kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Lisää öljy ja vaivaa se hyvin taikinan joukkoon. Kohota liinan alla 30 min.

  2. Valmistele sillä välin täytteet. Leikkaa munakoiso siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla ja paista munakoisosiivut molemmin puolin. Mausta chilillä. Siivuta kurkku, tomaatti ja viikunat.

  3. Tee uppomunat seuraavaksi. Laita iso kattilallinen vettä kiehumaan. Vuoraa neljä kahvikuppia kelmulla. Voitele kelmujen pinnat. Riko jokaiseen kuppiiin yksi muna. Solmi kelmut kiinni niin, että sisälle jää mahdollisimman vähän ilmaa. Aseta kiehuvaan veteen siivilä, nosta kelmumunat siivilään ja keitä 4 minuuttia.

  4. Paista leivät. Kuumenna uuni 225-asteiseksi ja nosta sisään pelti. Jaa taikina neljään osaan, jos teet avoleivät ja kahdeksaan, jos teet pitaleipiä. Avoleivät painellaan kevyesti muotoonsa ja leipiä paistetaan kuumalla pellillä 5 minuuttia. Pitaleivät kaulitaan pyöreiksi ja niitä paistetaan 5 minuuttia.

  5. Kokoa leivät. Sivele alle hummusta ja kokoa vihannekset päälle. Avaa muna kelmusta ja puolita se päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.