Emilia Soppa365 on lisännyt 23 reseptiä.
Linkitetty 105 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Ligurialaisessa sipulifocacciassa ei säästellä oliiviöljyä. Pehmeä leipäpohja, karamellisoidut sipulit ja tuore rosmariini sopivat ihanasti yhteen. Palalla ruokaisaa sipulifocacciaa voi vaikka kuitata lounaan.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + 1 t kohottaminen ja 20 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sipulifocaccia

Ainekset

25
g
hiivaa
4
dl
vettä
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
6–7
dl
vehnäjauhoja
Karamellisoidut sipulit
700
g (5–7 kpl)
sipulia
½
dl
oliiviöljyä
1
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
(1
rkl
valkoviinietikkaa)
Pinnalle
1/2
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää öljy, suola ja jauhot.
  2. Sekoita taikinaa puuhaarukalla voimakkaasti noin minuutti, kunnes se on tasaista. Taikinan on tarkoitus olla hyvin pehmeää.
  3. Levitä valmis taikina leivinpaperin päälle pellille. Anna sen kohota peittämättä noin tunti.
  4. Valmista sillä aikaa pinnalle sipulit. Kuori, puolita ja viipaloi sipulit. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit raukeiksi ahkerasti käännellen. Lisää kuullotuksen aikana rosmariini, suola, sokeri ja mustapippuri. Paista vielä hetki, jotta sipulit hieman karamellisoituvat. Älä paista liikaa, jotta sipulit eivät kypsy hajoavan pehmeiksi ja liian tummiksi. Lisää lopuksi halutessasi tilkka viinietikkaa ja kuohauta, jotta ylimääräinen neste haihtuu.
  5. Ripottele sipulit kohonneen taikinan pinnalle.
  6. Paista sipulifocacciaa 225-asteisen uunin keskitasolla 20–25 minuuttia. Paistoaika riippuu sipulien karamellisoitumisesta: Mikäli ne eivät tummu liikaa, voit jatkaa paistamista vielä hetken. Tällöin pohjasta tulee ihanan rapea.
  7. Sivele pinnalle hieman oliiviöljyä. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 561 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Pia Inberg

Gluteeniton pullataikina onnistuu helposti taikinakoukuilla, yhden kohotuksen taktiikalla. Saat siitä ihanan pohjan puolukkapiirakalle. Viimeistele syksyinen piirakka toffeesattumilla.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
45 min + 40 min kohoaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton puolukkapeltipulla

Ainekset

3
dl
maitoa
1
ps
kuivahiivaa
6
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1
dl
sokeria
2
tl
psylliumia
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
125
g
pehmeää voita
Täyte
300
g
ranskankermaa
2
munaa
1/2
dl
vaniljasokeria
3
dl
puolukoita
1/2–1
prk (397 g)
karamellisoitua kondensoitua maitoa
1/2
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva ja puolet jauhoista. Vatkaa jauhoseos, sokeri, psyllium, kardemumma ja suola maidon joukkoon. Anna taikinan levätä liinalla peitettynä 5 minuuttia, kunnes pinnalla näkyy kuplia.
  2. Lisää loput jauhot ja voi. Vaivaa taikina tasaiseksi sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Kumoa taikina leivinpaperin päälle ja taputtele pellin kokoiseksi levyksi. Käytä apuna gluteenittomia jauhoja. Anna kohota liinan alla puoli tuntia.
  3. Sekoita ranskankerma, munat ja sokerit keskenään. Levitä seos pohjan päälle.
  4. Tiputtele pinnalle pieniä nokareita karamellisoitua maitotiivistettä eli toffeeta. Vedä nokareiden päältä kevyesti veitsellä, jotta ne marmoroivat täytteen. 
  5. Ripottele toffeesilmien lomaan puolukoita. Paista 200-asteisen uunin alaosassa 22–25 minuuttia.
  6. Viimeistele ripottelemalla toffeesilmien päälle suolakiteitä ennen tarjoilua.

Kommentit (2)

gluteeniton kasvis

olen ihmetellyt miksi suomalaisissa ruokaohjeissa käytetään aina valmista gluteenitonta jauhoseosta ??  Onhan se tietysti helppa, mutta eikö olisi paljon hienompaa kun oikeasti tietäisi mitä jauhoja käyttää ! esim maissi, riisi, tattari, manteli tai jopa herneestä jauhettuja jauhoja ja sitkokseksi xantan gumia, omenahilloa, kurpitsaa .. Nyt meistä jokainen joutuu itse yksiksensä mittaamaan ja testaamaan mitkä jauhot maistuu parhaalta jos ei halua tai voi valmisjauhoja käyttää (eikä tieto leviä )  :(

-Olkoon mieli luova keittiön kaapin sisältö katsottaessa -

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos hyvästä kommentistasi! Olisi varmasti varaa käyttää gluteenittomia jauhoja laajemminkin (suolaisissa leivonnaisissamme tällaisia ohjeita on enemmän, esim. sämpylät, kvinoapizza, siemennäkkäri). Kysymykseesi voin vastata tämän ohjeen osalta. Vaalealla perusjauhoseoksella saa parhaiten alkuperäistä, vehnäjauhoilla tehtyä leivonnaista muistuttavan taikinan ja sitä löytyy useammalta merkiltä, (esim. Sunnuntai, Semper, Pirkka) jolloin sitä on myös hyvin saatavilla eri puolilla Suomea. Jauhoseoksen koostumus vaihtelee hieman merkin mukaan, mutta sopivat kaikki tämänkaltaisiin ohjeisiin. Hienoa on, että gluteenittomien jauhojen valikoima ja saatavuus paranevat koko ajan. Otamme toiveesi onkeemme!

Me Naiset on lisännyt 868 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Nyt on kuohkeaa ja rapeaa! Leivo kaikkien aikojen paras gluteeniton pizzasi tällä ohjeella. Tärkeää on kohottaa pohja vain kerran, valmiiksi muotoiltuna.

Annoksia
2 pizzaa
Valmistusaika
15 min + 30 min kohottaminen ja 10 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton pizzapohja

Ainekset

2 1/2
dl
vettä
25
g
hiivaa
1
rkl
hunajaa
2
tl
psylliumia
1
tl
suolaa
4
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
4
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi. Liuota joukkoon hiiva, lisää hunaja ja psyllium. Sekoita hyvin. Anna psylliumin turvota 5 minuuttia.
  2. Lisää suola ja puolet jauhoista. Vaivaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Lisää loput jauhoista ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Lisää öljy taikinaan.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa se kahteen osaan ja muotoile pyöreiksi pizzoiksi jauhotetuin sormin. Nosta pizzat leivinpaperille.  Peitä leivinliinalla ja anna kohota puoli tuntia.
  4. Kuumenna uuni 225-asteiseksi ja nosta pelti lämpenemään uuniin. Täytä ensimmäinen pizza. Siirrä se leivinpapereineen kuumalle pellille ja paista noin 10 minuuttia. Täytä ja paista toinenkin pizza samoin.

Vinkki! Täytä pizza tomaattikastikkeella, tomaateilla ja mozzarellalla. Perinteisestä margheritasta sen erottaa tuore rakuuna.

Kommentit (2)

Vierailija

Onko hunajalla joku tehtävä, vai vain makua antamassa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hunaja toimii hiivan ravintona ja auttaa taikinaa kohoamaan, mutta antaa myös makeutta. Voit halutessasi vaihtaa sen siirappitilkkaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1778 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Pitamaiset manakeesh-leivät päällystetään seesaminsiemenistä ja sumakista valmistetulla zaatar-mausteseoksella. Revi, pyyhkäise tahnaan ja haukkaa! Puolukalla raikastettu munakoisotahna on leivälle täydellinen pari.

Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Manakeesh zaatar -leivät

Ainekset

2 1/2
dl
vettä
1
dl
maitoa
8
dl
vehnäjauhoja
1 1/2
tl
kuivahiivaa
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
2
rkl
oliiviöljyä
Lisäksi
2
rkl
vaaleita seesaminsiemeniä
2
rkl
sumakkia
1
rkl
kuivattua timjamia
1
tl
suolaa
3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Yhdistä vesi ja maito ja lämmitä seos reilusti kädenlämpöiseksi.
  2. Mittaa noin puolet vehnäjauhoista toiseen kulhoon. Sekoita hiiva, sokeri ja suola jauhoihin. Lisää jauhoseos nesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja oliiviöljy. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Kohota leivinliinan alla 1 tunti.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jaa taikina jauhotetulla alustalla kuuteen palaan. Kauli palat ohuiksi ympyröiksi.
  4. Yhdistä seesaminsiemenet, sumakki, timjami ja suola kulhossa. Lisää öljy ja sekoita tasaiseksi. Hiero seos tasaisesti leiville.
  5. Jaa leivät leivinpapereilla vuoratuille pelleille. Paista kutakin pellillistä uunin alatasossa 10–15 minuuttia. Tarjoa lämpiminä tai jäähtyneinä.

Vinkki! Hapokkaalta maistuvaa sumakkia myydään muun muassa Ruohonjuuressa ja isoissa marketeissa. Jos et löydä sumakkia, korvaa se sitruunankuoriraasteella.

 

Munakoiso-puolukkatahna

Ainekset

2
isoa munakoisoa
1
sipuli
4
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1
dl
puolukoita
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Huuhtele ja kuivaa munakoisot. Tee niihin muutamia reikiä haarukalla tai veitsenkärjellä. Paahda munakoisoja leivinpaperilla vuoratulla pellillä uunissa 30 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia öljyssä kattilassa miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää suola ja mustapippuri. Jätä odottamaan.
  3. Poista jäähtyneistä munakoisoista kanta. Kuori munakoisot. Lisää malto sipuliseokseen. Kuumenna seos kiehuvaksi, peitä kannella ja alenna lämpöä. Hauduta hiljalleen kuplien noin 25 minuuttia. Soseuta seos tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella.
  4. Muhenna puolukat ja sokeri kulhossa haarukalla karkeaksi. Lisää tahnaan. Kuumenna hyvin, ja anna sitten jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1778 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Tässä kasvisgaletessa koukuttaa rapean pohjan ja mehevän täytteen yhdistelmä. Vegaaninen piirakka sopii kaikille.

Annoksia
8
Valmistusaika
1 t + taikinan tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-sitruunagalette

Ainekset

Piiraspohja
4
dl
jauhoja
1/2
dl
riihiruisjauhoja
1
tl
suolaa
3/4
dl
öljyä
1
dl
kylmää vettä
Täyte
1
purjo
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
rs (150 g)
(vegaanista) tuorejuustoa
2
rkl
sitruunan mehua
1
rkl
sitruunan kuorta
2
rkl
mantelijauhoa
1
rkl
oluthiivaa
1/2
tl
suolaa
Päälle
1
kesäkurpitsa
1/2
tl
suolaa
2
rkl
tuoretta timjamia
1
ruukku
punaista basilikaa

Työvaiheet

  1. Yhdistä jauhot ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi haarukalla ja vaivaa sen jälkeen taikina käsin nopeasti joustavaksi. Kääri kelmun ja laita jääkaappiin tunniksi.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  3. Hienonna purjo ja huuhtele se siivilässä juoksevan veden alla. Valuta hyvin. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannussa. Kuullota purjoja ja valkosipulia 5 minuuttia. Siirrä sipulit tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää tuorejuusto ja sitruunan mehu ja kuori joukkoon. Soseuta ja lisää loput täytteen ainekset.
  4. Viipaloi kesäkurpitsa ja hienonna yrtit.
  5. Kauli taikina isoksi kiekoksi. Levitä tuorejuustotahna pohjalle ja kesäkurpitsat sen päälle. Mausta suolalla. Hienonna timjami ja ripota se galetten pinnalle. Taita taikinan reunat täytteen päälle. Paista uunissa 40 minuuttia.
  6. Viimeistele galette basilikanlehdillä.

Kommentit (0)