Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 124 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Ajattele feta-pinaattipiirakka uusiksi! Rapea pohja, hunajalla maustettu fetatäyte ja pinnalle ropsautetut tuoreet pinaatinlehdet saavat tutun piirakan maistumaan raikkaalta ja uudelta. 

Feta-pinaattipiirakasta on monta muotoa. Kreikkalaisessa versiossa vahvan vihreä pinaattitäyte kätketään usein rapean filotaikinan sisään. Useimmille meille tuttu suomalainen versio on puolestaan pakastepinaatista valmistettu vaaleanvihreä piirakka.

Soppa365:n feta-pinaattipiirakka luottaa tuttuihin makuihin, mutta muoto on silti uusi. Ideana on valmistaa piirakalle murea pohja ja pehmeä, hunajalla maustettu fetatäyte, mutta jättää pinaatit tuoreina piirakan pinnalle.

Öljytilkassa pyöräytetyt babypinaatit pääsevät oikeuksiinsa tarjottuna piirakan lisukkeena salaatin tapaan. Voit halutessasi viimeistellä piirakan ropsauttamalla päälle kevyesti paahdettuja pinjansiemeniä ja murennettua fetaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
20 min + 1 t jähmettyminen ja 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Feta-pinaattipiirakka

Ainekset

Pohja
125
g
voita
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
1
rkl
kylmää vettä
Täyte
3
munaa
2
dl
kuohukermaa
1
pkt (200 g)
fetajuustoa
½
tl
mustapippuria
1
rkl
hunajaa
1
rkl
sitruunamehua
Päälle
1
rs (100 g)
babypinaattia
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sitruunankuoriraastetta
½
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Surauta kylmä voi, jauhot ja leivinjauhe monitoimikoneen leikkuuterällä muruiksi. Lisää vesi. Jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Voit valmistaa taikinan myös nyppimällä voin, jauhot ja leivinjauheen muruiksi käsin ja sekoittamalla joukkoon veden.
  2. Leikkaa irtopohjaisen kakku- tai piirasvuoan (ø 28 cm) pohjalle leivinpaperi. Taputtele taikina jauhotetuin sormin pohjalle ja reunoille parin sentin korkeudelle. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa vuokaan noin tunnin ajan. 
  3. Nosta vuoka suoraan jääkaapista 200-asteiseen uuniin. Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia.
  4. Sekoita sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää kerma, sitruunamehu ja mausteet. Murenna joukkoon suurin osa fetasta, säästä pieni pala viimeistelyyn. Kaada täyte pohjan päälle. Jatka paistamista 20 minuuttia.
  5. Jäähdytä piiras ja irrota se vadille. Huuhdo, valuta ja kuivaa pinaatinlehdet. Sekoita oliiviöljy, sitruunankuoriraaste, suola ja pippuri lehtien joukkoon. Ripottele lehdet jäähtyneen piirakan pinnalle. Murenna päälle loppu fetajuusto.

Vinkki! Saat piiraaseen lisää rapeutta, kun ropsautat pinnalle kourallisen kevyesti paahdettuja pinjansiemeniä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.