
Voit leipoa pataleivän valintasi mukaan perinteisellä hapanjuurella tai pikajuurella.
Hedelmäinen kaurapataleipä pikajuurella
Ainekset
Työvaiheet
-
Valmista pikajuuri. Mittaa kädenlämpöinen vesi isoon kulhoon. Liota hiiva veteen ja vispaa mukaan piimä ja täysjyvävehnäjauhot. Peitä kulho liinalla ja jätä huoneenlämpöön noin 2 tunniksi.
-
Sekoita suola kuplivaan juureen. Lisää taikinaan vesi, piimä, jauhot, rouhitut pähkinät, hienonnetut aprikoosit, karpalot ja pellavansiemenet. Sekoita tasaiseksi. Anna kohota peitettynä huoneenlämmössä noin 8 tuntia tai jääkaapissa 12–18 tuntia.
-
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita kannellinen pata uuniin sen kuumenemisen ajaksi.
-
Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja muotoile pyöreäksi. Jos kohotit taikinan kylmässä, anna taikinan lämmetä kelmun alla peitettynä huoneenlämpöiseksi 1–2 tuntia.
-
Voitele pata kevyesti öljyllä ja nosta taikinapallo pataan. Laita kansi päälle. Nosta pata uuniin ja paista 30 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia, kunnes leipä on kauniin ruskea.
-
Tarjoa pataleipä jäähtyneenä.