Juustosämpylät
Ainekset
Työvaiheet
-
Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.
-
Kaada taikina alustalle ja jaa se 10 palaan. Pyörittele palat aavistuksen soikeiksi sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille. Anna kohota liinan alla 30–40 minuuttia.
-
Voitele sämpylät kanamunalla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä puoli tuntia ennen täyttämistä.
-
Tee sämpylöihin syvät viillot terävällä veitsellä niin, että sämpylään muodostuu 6 lohkoa. Leikkaa juustoviipaleet neljään osaan ja työnnä pala juustoa sämpylän jokaiseen viiltoon. Paahda sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 5–7 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut. Tarjoa heti.
Perusleipätaikina
Ainekset
Työvaiheet
-
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.
-
Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.