Helsingin Sanomat on lisännyt 214 reseptiä.
Linkitetty 84 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Tuliko keitettyä liikaa kaurapuuroa? Tässä makoisa tapa päästä jämistä eroon: sekoita yli jäänyt kaurapuuro sämpylätaikinaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 kpl
Valmistusaika
90 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaurapuuro-siemensämpylät

Ainekset

4
dl
vettä
50
g
tuorehiivaa
2
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1 ½
dl
kaurapuuroa
4
dl
puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
2
dl
siemensekoitusta
1
dl
kauraleseitä
noin 5–6
dl
hiivaleipävehnäjauhoja
½
dl
öljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. (Jos puurossa on suolaa, vähennä suolan määrää taikinapohjasta.) Lisää kaurapuuro ja sekoita tasaiseksi.
  2. Mittaa joukkoon spelttivehnäjauhot, siemensekoitus ja kauraleseet, sekoita. Lisää taikinaan hiivaleipävehnäjauhot muutamassa erässä ja vaivaa taikinaa kunnolla noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon öljy ja vaivaa taikinaa vielä hetki. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho leivinliinalla. Anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.
  3. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Pyöritä taikina rennosti pitkäksi pötköksi ja jaa taikinapötkö noin 14 palaan. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota leivinliinalla alla noin 30 minuuttia.
  4. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne tuntuvat pohjasta napakoilta ja pinta on kauniin ruskea.

Kommentit (2)

Kädetön kokki ;)

Taikinan voi myös lusikalla nostella suoraan pellille eikä tarvitse pöytää likastaa. Itse teen aina sämpylät käsiä ja pöytää likastamatta, isolla lusikalla taikinan sekoitus ja kohotuksen jälkeen "taikinapallerot" lusikalla suoraan kulhosta pellille. Ei ole vaikeeta.

Vanhassa vara parempi

Jos kaurapuuroa jää yli, lämmitän sitä seuraavana ja myös seuraavana päivänä mikrossa, lisään mustikoita tai muita marjoja ja syön. Ei puuro ole sen huonompaa, vaikka sen lämmittääkin. Ennen mikroaaltouuniaikaa äidilläni oli tapana paistaa voissa "vanhaa" puuroa viipaleina paistinpannulla ja sekin oli tosi hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2510 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Rapea pohja, kirpeänmakeaa raparperitäytettä ja pehmeää marenkia. Ihana raparperihyvepiirakka maistuu täydelliseltä kookos-vaniljakastikkeen seurassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raparperihyvepiirakka

Ainekset

Pohja
2
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
2
rkl
fariinisokeria
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
100
g
pehmeää voita
1
kananmunankeltuainen
Täyte
7
dl
raparperia ohuina viipaleina
1
dl
sokeria
1
dl
vettä
2
rkl
sitruunamehua
1
rkl
perunajauhoja
3
kananmunankeltuaista
25
g
voita
Marenki
4
kananmunanvalkuaista
1
dl
sokeria
1
sitruunan kuori
Lisäksi
kookoslastuja

Työvaiheet

  1. Tee ensin kookos-vaniljakastike (ohje alla).

  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet, lisää voi ja nypi murumaiseksi. Erottele kananmunan keltuainen ja valkuainen. Sekoita keltuainen nopeasti taikinaan ja säästä valkuainen marenkiin. Painele taikina piirakkavuoan (Ø n. 25 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista uunissa noin 15 minuuttia.

  3. Pese ja viipaloi raparperit. Laita raparperi, sokeri ja vesi kattilaan. Keitä muutama minuutti, kunnes raparperi pehmenee mutta palat pysyvät ehjinä.

  4. Pese ja raasta sitruunan keltainen kuoriosa talteen marenkia varten. Purista mehu pieneen kulhoon. Sekoita perunajauhot sitruunamehuun. Erottele keltuaiset ja valkuaiset, lisää keltuaiset sitruunaseokseen ja säästä valkuaiset marenkiin.

  5. Kaada sitruuna-keltuaisseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kuumaan raparperiseokseen. Kuumenna sekoittaen muutama minuutti, kunnes täyte saostuu. Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita voi nokareina täytteeseen. Anna jäähtyä marengin valmistamisen ajan.

  6. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri muutamassa erässä vaahtoon ja jatka vatkaamista pari minuuttia tai kunnes marenki on kiiltävää ja kiinteää. Kääntele sitruunankuori marenkiin.

  7. Lusikoi raparperitäyte esipaistetulle pohjalle. Levitä marenkivaahto tasaiseksi kerrokseksi päälle. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes marenki on vaalean ruskeaa.

  8. Tarjoa hyve lämpimänä kylmän vaniljakastikkeen kanssa.

Kookos-vaniljakastike

Ainekset

½
vaniljatanko
1
prk (4 dl)
kookosmaitoa (rasvaa 18 %)
3
rkl
sokeria
1
rkl
perunajauhoja

Työvaiheet

  1. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolikkaasta siemenet pieneen kattilaan. Laita myös kaavittu vaniljatangon puolikas kattilaan.

  2. Lisää muut aineet ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen pulpahtaa pari kertaa ja siirrä sitten pois liedeltä.

  3. Poista vaniljatangon puolikas ja jäähdytä kastike kylmäksi.

Kommentit (1)

Vierailija

Hei! Tämä näyttää ihan superhyvälle. Ja mikä parasta,ohjeessa menee keltuaiset ja valkuaiset "tasan". Monesti ohjeessa jää käyttämättä jommat kummat. Kiitos469

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2510 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Klassinen prinsessakakku saa raikkaan täytteen mustaherukoista ja sitruunatahnasta. Tyylikkään ulkonäön viimeistelee valkoinen marsipaani tomusokerihunnulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
1 t 15 min + jähmettyminen 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Prinsessakakku

Ainekset

Pohja
4
kananmunaa
2
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
Vuoan voiteluun
voita
vehnäjauhoja
Vaniljakiisseli
4
isoa kananmunaa
2
dl
vispikermaa
2
dl
maitoa
3
rkl
maissitärkkelystä
3
rkl
sokeria
¾
tl
aitoa vaniljaa jauheena tai vaniljasokeria
Mustaherukka-sitruunatäyte
400
g
mustaherukoita (pakaste)
2
dl
sitruunatahnaa (lemon curd)
Lisäksi
4
dl
vispikermaa
500
g
valkoista marsipaania
Kaulimiseen
maissitärkkelystä
Koristeluun
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (Ø 23–24 cm).
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot, vanil­jasokeri ja leivinjauhe. Siivilöi ne vaahtoon. Sekoita aineet varovasti taikinaksi ja kaavi taikina vuokaan.
  3. Paista kakkua uunin alatasolla 25–30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ennen kumoamista.
  4. Valmista vaniljakiisseli. Erottele munista keltuaiset pinnoitettuun kattilaan. Lisää loput aineet ja kuumenna matalalla lämmöllä ko­ko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Kiisseli saa olla paksua. Siirrä kiisseli kul­hoon ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.
  5. Sulata mustaherukat ja valuta pois mar­joista mahdollisesti irronnut neste. Kääntele sitruunatahna herukoiden joukkoon.
  6. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan ja laita pohja kakkulautaselle. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Ota 1 dl jääh­tynyttä vaniljakastiketta ja sekoita se kerman joukkoon.
  7. Levitä mustaherukka-sitruunatäyte kakku­pohjalle. Nosta toinen levy täytteen päälle ja levitä päälle vaniljakiisseli. Laita kansile­vy päälle. Siisti kakun reunat, jos täytettä on pursunnut kakun välistä.
  8. Kaavi kerma-vaniljakiisselivaahto ka­kun päälle. Levitä seosta ohut kerros kakun reunoille ja muotoile lopusta kakulle kupu­mainen pinta. Nosta kakku jääkaappiin tunniksi.
  9. Vaivaa marsipaani käsissä pehmeämmäk­si. Ripottele työpöydälle ja kaulimelle maissi­tärkkelystä ja kauli marsipaani ohueksi, noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi.
  10. Ota kakku jääkaapista ja peitä se mar­sipaanilevyllä. Tasoita pinta ja reunat käsin muotoillen. Leikkaa reunojen yli menevä marsipaani pois.
  11. Siivilöi kakun pinnalle tomusokeria. Koristele halutessasi marsipaaniruusulla tai tee sulatetusta suklaasta kakun pinnalle muutama ohut raita.

Vinkki Jos kiisseli näyttää kypsyvän liikaa ja muuttuu rakeiseksi, siirrä se heti altaaseen, jossa on kylmää vettä ja sekoita, kunnes rakenne on korjaantunut. Voit myös lisätäkiisseliin jääkylmää vettä noin 1 tl kerrallaan.

Kommentit (0)

Bunny on lisännyt 4 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.

Tippaleivät kuuluvat vappuun. Ne ovat rasvassa kypsennettyjä, rapeita ja tomusokerilla viimeisteltyjä leivonnaisia. Tarjoa siman kanssa. Kokeilin tätä reseptiä ekan kerran ja huomasin hämmästyksekseni että niistä tuli melko onnistuneita vaikken mikään kokkikolmonen olekaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20-25 kuvan kokoista
Valmistusaika
yli tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Wapuksi Tippaleipä

Ainekset

4
kpl
kananmunaa
2
rkl
sokeria
0,5
tlk
suolaa
4
dl
vehnäjauhoa
0,5
tlk
leivinjauhetta
1
tlk
raastettua sitruunan kuorta
2
dl
maitoa
1
l
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

Sekoita taikinan ainekset kulhossa.

Kuumenna öljy pienessä padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Öljyä tarvitaan noin 7 cm:n korkeuteen. Kokeile öljyn kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170-180 asteista), jos leipä tulee kauniin ruskeaksi 1-2 minuutissa. Varo ylikuumenemista. Itse käytin tällä kertaa pientä 1l teräskattilaa, jolloin kattila itse toimi muottina.

Kaada taikina pursotinpussiin tai tyhjään, puhtaaseen salaattikastike-/ketsuppipulloon. Hyvä pursotusaukon koko on noin 2 mm, riippuu tietysti minkäpaksuisista tippaleivästä itse pidät. Kuumenna rasva padassa. Upota kuumaan rasvaan teräksinen rengasmuotti, pyöreä kauha tai reikäkauha muotiksi. Toisesta reseptistä sain vinkki-idean myös vanhoista säilykepurkeista, joista pohja irrotettu. Näin voi paistaa useampi tippaleipä kerrallaan ja säästää aikaa.

Pursota taikinaa hitaasti, ohuena nauhana siten, että nauha muodostaa ristikkomaisen pyöreän kerän muotin sisään. Kun tippaleipä on ruskistunut vaalenruskeaksi, käännä tippaleipä reikäkauhalla ja ruskista toinenkin puoli.

Nosta tippaleipä talouspaperin päälle. Anna enimmän rasvan valua pois ja siirrä tarjoiluvadille. Siivilöi päälle tomusokeria. Tarjoa tippaleivät esimerkiksi siman kanssa.

Kommentit (1)

Vierailija

Hauskan näköisiä :) Ainakaan noissa ei tarvitse syödä palmuöljyä. Kaikissa tehdastekoisissa tippaleivissä sitä palmuöljyä onkin...

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2510 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Sitruunabiskvit eli sitruunaisella täytteellä aateloidut mantelikeksit ovat monille vielä tuntematon herkku. Tämä pieni suupala voi koukuttaa jo kerrasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 20 kpl
Valmistusaika
40 min + jähmettyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunabiskvit

Ainekset

Mantelipohjat
150
g
jääkaappikylmää mantelimassaa
1
valkuainen
Sitruunatäyte
1
sitruuna
125
g
huoneenlämpöistä voita
dl
tomusokeria
1
keltuainen
1
tl
vaniljasokeria
Valkosuklaakuorrutus
200
g
valkosuklaata

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Raasta mantelimassa kulhoon. Erottele kananmunan valkuainen kulhoon, sääs­tä keltuainen täytettä varten. Sekoita tai­kina tasaiseksi sähkövatkaimella ja kaavi pursotinpussiin.
  3. Pursota taikina leivinpaperin päälle noin 3 cm:n kokoisiksi kiekoiksi. Tasoita kiekko­jen pinta.
  4. Paista uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä, kunnes pohjat irtoavat leivinpaperista.
  5. Pese ja raasta sitruunan keltainen kuori­osa. Purista sitruunasta 1½ rkl mehua.
  6. Vatkaa pehmeä voi, tomusokeri, keltuai­nen ja sitruunamehu sähkövatkaimella kuoh­keaksi. Mausta vaahto sitruunan kuoriraas­teella ja vaniljalla.
  7. Pursota tai muotoile täyte kahdella pienel­lä lusikalla pohjien päälle. Nosta leivonnai­set jääkaappiin jähmettymään vähintään 30 minuutiksi.
  8. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mik­rossa. Kaavi suklaa mukiin tai kapeaan as­tiaan. Anna suklaan hieman jäähtyä. Kasta leivonnaiset sulassa suklaassa ja nosta lei­vinpaperin päälle jähmettymään.
  9. Siirrä jähmettyneet leivonnaiset jääkaap­piin ja tarjoile kylminä.

Vinkki Voit koristella biskvit sitruunankuoriraasteella.

Kommentit (0)