
Ihanan mureat, tuoreella rosmariinilla maustetut juustokeksit maistuvat viinilasillisen, juustojen ja hillojen seurana.
Juustotarjottimelle tarvitaan juustojen kyytipojaksi hilloja ja lohkottuja tai viipaloituja hedelmiä. Sekä tietenkin suolakeksejä, joiden kanssa tai päällä juustot nautitaan.
Ostokeksien sijaan kannattaa kokeilla valmistaa keksejä itse. Mureiden ja herkullisten keksien valmistaminen ei ole lainkaan vaikeaa.
Ideana on nyppiä voi, juustoraaste ja jauhot yhteen sormin, jonka jälkeen joukkoon lisätään vesi. Jos omistat monitoimikoneen, voit valmistaa taikinan myös sen avulla. Leikkuuterä paloittelee nimittäin kylmän rasvan nopeasti jauhojen sekaan.
Taikinasta voi leipoa vaikka pieniä kuusenmuotoisia keksejä, jotka sopivat ihanasti jouluiseen tarjoiluun.
Vinkki: Ohjeessa on leivinjauhetta 1 tl:n verran. Määrä saa keksit kupruilemaan kauniisti, mutta jos haluat niistä aivan ohkaisia, voit käyttää leivinjauhetta ½ tl.
Ruotsalaiset juustokeksit
Ainekset
Työvaiheet
-
Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Raasta juusto ja leikkaa rosmariini mahdollisimman hienoksi. Lisää ne jauhoseokseen. Kuutioi kylmä voi joukkoon ja nypi seos murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina levyksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi.
-
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä noin 3 mm:n paksuiseksi. Ota levystä muotilla keksejä. Laita ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voitele munalla ja ripottele halutessasi siemeniä pinnalle.
-
Paista uunissa noin 12 minuuttia. Älä paista liikaa, ettei kekseistä tule kuivia. Anna jäähtyä.
Millähän juustolla tuon Västerbotten-juuston voi korvata.. En täältä Saksasta käsin juuri tuota juustoa saa. En oikein kuvailun perusteella osannut järkeillä mihin "juusto-kategoriaan" tuo kuuluu. Kiitti jo etukäteen, jos joku osaa auttaa!
Liebe Grüsse - Toivottavasti saat asiallisen vastauksen piakkoin. Kiinnostaisi minuakin.
- Jaksamista vitsiniekkojen läheisille!
Voisikohan jokin gruyeren tyylinen toimia tilalla, kun makupalettia vertaa Västerbotteniin?
Löysin netistä sellaisen tiedon, että Västerbotten juuston voi korvata gruyere- tai comte- tai voimakkaalla cheddar-juustolla..
Säilyykö keksit, miten ja miten pitkään hyvänä?
Tein ohjeen mukaan, mutta en saanut kekseistä noin litteitä, vaan paisuivat aika paksuiksi; ehkä ohjeessa on liikaa leivinjauhetta? Hyvänmakuisia ovat kyllä. Käytin näihin Valion Musta Leima Emmentalia ja hyvin toimii.
Kiitos kysymyksistä, asiattomat kommentit on nyt poistettu.
Tähän tarkoitukseen sopii tosiaan hyvin monentyyppinen juusto, mutta paras lopputulos syntyy, kun juustossa on kunnolla makua. Hyviä vaihtoehtoja ovat jo mainitut gruyère, mustaleimaemmental ja cheddar.
Leivinjauheesta: sitä voi tosiaan halutessaan käyttää vähemmänkin, tämä määrä saa keksit kupruilemaan kauniisti mutta vähempikin riittää. Lisään vinkin ohjeeseen!
Säilyvyydestä: Jos kekseihin ei ole jäänyt paistovaiheessa kosteutta, ne säilyvät tiiviissä rasiassa rapeina noin viikon tai kauemminkin.
Jatkoon menee. Ei ollut edes mitään vahvaa juustoa. Ihan punaleimaemmemtalilla menin. Sopii hyvin juustopöytään.