Bilberry Hill on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 59 keittokirjaan.
Herkullinen vuokaleipä on rapea päältä, pehmeä sisältä.
Herkullinen vuokaleipä on rapea päältä, pehmeä sisältä.

Tässä hyvä perustaikina gluteenittomalle vaalealle leivälle! Leivän kuori paistuu rapeaksi ja mehevä sisus leikkautuu siististi, eikä murustu käsiin. Nopeatekoinen taikinajuuri antaa leivälle makua, kuohkeutta ja jopa sitkomaista tuntua. Alkuperäinen resepti bilberryhill.fi.

Voit varioida leivän koostumusta ja makua lisäämällä taikinaan siemeniä, pähkinöitä tai yrttejä oman maun mukaan. Huomoi, että joudut vähentämään aina jauhojen määrää lisättyjen simenten ja pähkinöiden verran, ettei taikinasta tule liian jähmeää ja leivästä kuivaa. Taikina saa jää hieman tahmean löysäksi, sillä slloin leivästä tulee juuri sopivan mehevää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton vuokaleipä nopeaan taikinajuureen

Ainekset

5
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
tl
juoksevaa hunajaa tai siirappia
1
rkl
psylliumia (Finax)
1
pss
kuivahiivaa (11 g)
1
dl
kaurajauhoa
1
dl
maissijauhoa
3,5
dl
vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
3
rkl
ruokaöljyä

Työvaiheet

Paistamiseen tarvitset paistovuoan jonka vetoisuus on noin 1,2 -1,4 litraa.

Valmistus

1.Valmista ensin taikinajuuri:

Lämmitä vesi +42 C asteiseksi (reilu käden lämpöinen vesi) ja lisää veteen suola ja hunaja.Sekoita omassa astiassaan keskenään kuivahiiva, psyllium ja 1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta. Vispaa seos taikinakulhoon, veden joukkoon. (Jos käytät tuorehiivaa, liuota ensin hiiva lämpöiseen veteen, lisää sen jälkeen muut ainekset).

Laita taikinakulho muovipussiin ja sulje se tai peitä tuorekelmulla. Anna taikinajuuren turvota lämpimässä ja suojaisessa paikassa noin 15 - 20 minuuttia, kunnes juuri on turvonnut noin kaksinkertaiseksi ja kuplii hieman pinnalta.

Huomaa, että taikinajuuri kohoaa runsaasti, valitse siis riittävän suuri taikinakulho taikinan tekemiseen.

2. Lisää loput jauhot taikinajuureen: Maissi- ja kaurajauhot sekä gluteeniton jauhoseos parissa kolmessa erässä, sähkövatkainta ja taikinakoukkuja käyttäen. Sekoita ruokaöljy taikinan joukkoon jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa ja tee tasainen taikina. Taikina alkaa olla valmis kun huomaat miten taikinasta on tullut tasaisen kimmoisa ja kuinka taikina alkaa irtoamaan taikinakulhon reunoilta.

3. Siirrä taikina leivinpaperilla suojattuun tai voideltuun leipävuokaan ja tasoita taikinan pinta vedellä kostetulla ruokalusikalla. Voit lisätä halutessasi päälle pari ripausta gluteenitonta jauhoa. Kohota taikina kaksikertaiseksi liinan alla, noin 30 minuuttia vedottomassa paikassa.

Laita samalla uuni lämpiämään kohotuksen aikana 200 C asteeseen.

4. Paista leipää uunin alemmalla tasolla noin 50 - 60 minuuttia, uunisi tehosta riippuen.

Kun leipä on paistunut kypsäksi, ota se pois vuoasta ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi ritilän päällä. Leipä kypsyy vielä hieman jäähtyessään. Jos jätät leivän vuokaan, se vettyy pohjasta ja jää taikinamaiseksi sisältä. Jos haluat säilyttää leivän rapean kuoren, säilytä sitä paperipussissa.

Vaalea gluteeniton vuokaleipä maistuu erilaisten salaattien ja keittojen kanssa. Siitä voi tehdä makoisat välipalaleivät tai retkieväät.

Katso myös nämä reseptit bilberryhill.fi

Gluteeniton pähkinäpataleipä

Gluteeniton kuohkea focaccia

Kaurainen peltileipä, gluteeniton

Kommentit (1)

KPT

Luottoresepti, vaikka jauhoja laitan kyllä enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1185 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Puurontähteet jalostuvat vohveleiksi, jotka maistuvat paksun jugurtin ja raikkaiden sitrusten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Puurovohvelit

Ainekset

6
dl
kylmää kaurapuuroa
2
munaa
2
dl
maitoa
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
kurkumaa
2
rkl
öljyä
Lisäksi
4
mandariinia
2
appelsiinia
1
verigreippi
4
dl
turkkilaista jugurttia
(1
rkl
sokeria)
n. 1½
dl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Jos puuro on suolatonta, lisää myös 1 tl suolaa.
  2. Valmistele lisukkeet. Kuori ja viipaloi hedelmät. Mausta halutessasi jugurtti sokerilla.
  3. Paista taikina kauniin ruskeiksi vohveleiksi vohveliraudalla. Sipaise raudan paistopinnoille öljyä pullasudilla ennen jokaisen vohvelin kypsennystä.
  4. Nauti vohvelit kuumina ja rapeina jugurtin, sitrusten ja juoksevan hunajan kera.

Vinkki! Voit paistaa taikinasta myös lettuja, mutta käytä paistamisessa vähän tavallista enemmän rasvaa.

Hyvä terveys on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Banana breadistä mukaeltu suolaisen makea banaani-tiikerikakku selviää syötävän hyvänä pidemmänkin vaelluksen ajan. Parhaimmalta tämä kakku maistuu vasta pari päivää leipomisen jälkeen, jolloin maut ovat tasaantuneet. Kakun kanssa voi tarjoilla vaahterasiirapilla tai hunajalla...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 viipaletta
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-tiikerikakku

Ainekset

3
dl
grahamvehnäjauhoja
1
dl
mantelirouhetta
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3
banaania
2
kananmunaa
2
dl
makeuttamatonta omenasosetta
½
dl
hunajaa
1
dl
rypsi- tai oliiviöljyä
100
g
sulatettua tummaa suklaata
VUOAN VOITELUUN
1
tl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään.

  2. Soseuta kulhossa sauvasekoittimella banaanit, munat, omenasose, hunaja ja öljy. Sekoita kuivat aineet joukkoon puuhaarukalla.

  3. Ota taikinasta 1/3 osa toiseen kulhoon. Lisää pienemmän taikinan joukkoon sulatettu suklaa.

  4. Öljyä 1½ l vetoinen suorakaiteen muotoinen vuoka. Kaada puolet vaaleasta taikinasta vuoan pohjalle. Lisää päälle nokareina suklaataikinaa. Lisää päälle loput vaaleasta taikinasta. Nostele taikinaa lusikalla muutamasta kohdasta vuoan pohjasta ylöspäin, jolloin taikinat kevyesti ”raidoittuvat”.

  5. Kypsennä banaanikakkua 175-asteisessa uunissa noin tunti 10 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassa ja kumoa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1185 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Klassisimmat bagelien täytteet ovat avokado ja kylmäsavulohi. Kokeile myös soseuttaa avokadon joukkoon piparjuurituorejuustoa.
Klassisimmat bagelien täytteet ovat avokado ja kylmäsavulohi. Kokeile myös soseuttaa avokadon joukkoon piparjuurituorejuustoa.
Parempaa välipalaa ei olekaan kuin rapeapintainen, siemenillä päällystetty bageli. Voit valita mieleiset täytteet suolaisen tai makean nälkään.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
40 min + 1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Bagelit

Ainekset

5
dl
vettä
50
g
margariinia
n. 1
l
vehnä- tai sämpyläjauhoja
1
ps
kuivahiivaa
1
rkl
sokeria
tl
suolaa
Keitinvesi
3
l
vettä
2
rkl
siirappia
Pinnalle
1
muna
unikon- tai seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Sulata rasva. Lisää jauhojen joukkoon kuivahiiva.
  2. Alusta nesteeseen puolet jauhoista, sokeri ja suola. Vaivaa 5 minuuttia. Lisää loput jauhot ja rasva. Alusta taikina kimmoisaksi. Nostata taikinaa liinan alla puoli tuntia.
  3. Pyöräytä kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä tangoksi. Jaa pötkö 12 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla vielä puoli tuntia. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  4. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon siirappi. Pyöräytä pullien keskelle reikä peukalolla ja venytä rinkeleiksi. Kypsennä muutama kerrallaan kiehuvassa vedessä pari minuuttia.
  5. Nosta rinkelit reikäkauhalla leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele bagelit munalla ja ripottele pintaan siemeniä. Paista bageleitä uunissa 15 minuuttia.
  6. Täytä jäähtyneet bagelit avokadolla ja kylmäsavulohella, tuorejuustolla ja marjoilla tai vaikkapa hummuksella ja kasviksilla.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3408 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Fetalla ja lehtikaalilla täytetty kierreleipä sopii sellaisenaan raikkaan salaatin tai sakean kasvissopan seuraan. Fetamurujen joukossa saa olla isojakin sattumia, sillä ne pehmenevät paiston aikana juuri sopivasti.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
40 min + kohotus ja kypsennys 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Fetakierreleivät

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje alla)
TÄYTE
100
g
lehtikaalia
1
ps (65 g)
babypinaattia
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
200
g
fetajuustoa
LISÄKSI
1
kananmuna voiteluun

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Leikkaa kaalinlehdistä kova keskiruoti pois ja laita lehdet tehosekoittimen kulhoon. Lisää joukkoon pinaatti ja tuorejuusto, ja pyöräytä seos koneella rouheaksi tahnaksi. Murustele feta valmiiksi.

  3. Kaada taikina alustalle ja jaa se kahteen palaan. Kauli taikinapala noin 25 cm x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Jaa puolet täytteestä levylle niin, että toisesta pitkästä reunasta jää 1 cm:n kaistale tyhjää. Ripottele puolet fetamuruista täytteen päälle. Rullaa taikinalevy tiiviiksi pötköksi kohti tyhjää kaistaletta. Nipistele rulla huolellisesti kiinni. Leikkaa rulla pitkittäin halki terävällä veitsellä, mutta jätä toinen pää ehjäksi noin 2 cm:n matkalta. Puno leipä kierteiseksi. Nipistele auki leikattu pää kiinni ja käännä se kevyesti leivän alle. Nosta leivinpaperin päälle pellille. Tee toinen leipä samalla tavalla. Anna leipien kohota liinan alla 30–40 minuuttia.

  4. Voitele leivät kananmunalla. Kypsennä 180-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.