Patukat taltuttavat makeannälän tehokkaasti ja suklaapatukkaa huomattavasti terveellisemmin.
Itsetehdyt eväspatukat ovat helppo tapa vähentää turhaa herkuttelua ja kiireessä ostettujen suklaapatukoiden määrää. Runsaasti pähkinöitä sisältävät patukat ovat terveellisiä välipaloja ja pitävät nälän kurissa.
Valitse välipalapatukoihin suolattomia pähkinöitä monipuolisesti, niin maksimoit niiden terveellisyyden. Eri pähkinät sisältävät eri suhteessa tärkeitä vitamiineja ja terveellisiä rasvoja. Patukoihin kannattaa lisätä myös kuidun lähde, eli esimerkiksi kaurahiutaleita.
Makeutta patukoihin tuovat kuivatut marjat ja hedelmät sekä hunaja. Patukat säilyvät kuivassa ja viileässä muutaman viikon. Valmistuskaan ei vie kuin 15 minuuttia, joten nämä ovat todellista superfoodia.
Pähkinähunajapatukat
Ainesosat
Vaiheet
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Rouhi pähkinöitä veitsellä hieman pienemmiksi, mutta niin, että joukkoon saa jäädä kokonaisiakin. Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi.
- Vuoraa leivinpaperilla vuoka (25 x 20 cm). Kumoa pähkinäseos vuokaan ja laita toinen leivinpaperi seoksen päälle. Painele seos mahdollisimman tiiviiksi ja tasaiseksi levyksi. Ota päällimmäinen leivinpaperi pois ja paista vuokaa uunissa noin 10 minuuttia niin, että pähkinät ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä.
- Leikkaa kylmästä levystä terävällä veitsellä patukoita.
Vinkki Kun syöt pähkinöitä säännöllisesti, pienennät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Erityisesti pekaanipähkinät sisältävät kolesterolia alentavaa kasvissterolia, joka vastaa kolesterolilääkityksellä saatavaa hyötyä.