Me Naiset on lisännyt 1485 reseptiä.
Linkitetty 119 keittokirjaan.
OHJE: Anu Brask KUVA: Mikko Hannula

Taikina vain sekoitetaan nopeasti, muotoillaan ja paistetaan saman tien kohottamatta.

Koska pikaleivissä käytetään hiivan sijasta ruokasoodaa kohotukseen, niiden tekeminen on nopsakkaa. Sooda kohottaa leivän uunissa eikä tavanomaista kohotusta siis tarvita laisinkaan.

Taikinaa ei myöskään vaivata vaan se sekoitetaan nopsasti. Mehevän rakenteensa leipä saa jogurtista.

Pikaleivät ovat parhaimmillaan uunituoreina eivätkä ne kestä juurikaan säilytystä. Leivo siis vain sen verran kuin tarvitset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Helppo pikaleipä

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
3
dl
grahamjauhoja
1
tl
ruokasoodaa
1
tl
suolaa
2
dl
vettä
1
dl
maustamatonta jogurttia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Yhdistä kulhossa jauhot, ruokasooda ja suola. Sekoita vesi ja jogurtti.
  3.  Lisää nesteet kuiviin aineisiin ja sekoita taikina nopeasti taikinaksi esimerkiksi nuolijalla tai puulastalla. Älä vaivaa.
  4. Muotoile taikinasta jauhojen avulla pyöreä limppu tai kumoa taikina suoraan kulhosta pellille. Viillä terävällä veitsellä ristiviilto leivän pintaan.
  5. Paista leipää uunissa noin 30–40 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se kumisee pohjaa koputettaessa. Nosta ritilälle ja anna jäähtyä.

Kommentit (5)

Opetteleva

Millä tasolla leipä paistetaan uunissa?
Olisi mukava jos laittaisitte näihin ohjeisiin todella tärkeä tiedon uunin tasosta. Auttaisi tälläistä opetteleva kokkaajaa suunnattomasti

Minnakokki

Hyvä leipä tuli. Meidän uuniin riitti 25min.

raijuli

Ihana, kokeilen kyllä

Kokeileva leipuri

30 min. uunin keskitasolla. Maistuva leipä, ehkä vähän liian ”terveellisen” makuinen😋

denHertog

Onko oikein jos taikina jää aika löysäksi??
Leipä on nyt uunnissa. Katsellaan mitä siitä tulee...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 372 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Kesäkurpitsa mehevöittää kakun ja suklaahiput maistuvat sattumina taikinassa. Desi kermaa sekä fariinisokeri valkoisen sokerin tilalla tekevät kakusta extra herkullisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
20 min + 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsakakku

Ainekset

150
g
voita
1
pieni kesäkurpitsa (n. 4dl karkeaa raastetta)
2
huoneenlämpöistä kananmunaa
2,75
dl
fariinisokeria
4,5
dl
vehnäjauhoja
1
ps (75 g)
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
75
g
suklaahippuja tai rouhittua suklaata
1
dl
kermaa
(tomusokeria, sulatettua suklaata, syötäviä kukkia)

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Puristele ylimääräinen neste pois.
  3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi isossa kulhossa.
  4. Yhdistä jauhot, mantelijauhe ja leivinjauhe keskenään toisessa kulhossa. Lisää joukkoon suklaahiput.
  5. Kääntele kesäkurpitsaraaste muna-sokerivaahtoon. Lisää suklaa-jauhoseos ja voisula muiden aineiden joukkoon. Lisää kerma.
  6. Kaada taikina pinnoitettuun, jauhotettuun vuokaan (vetoisuus noin 1,1 l)
  7. Paista 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 50 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, peitä se leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.
  8. Anna kakun vetäytyä 15 minuuttia ennen kumoamista. Jätä vuoka kakun päälle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi halutessasi päälle tomusokeria tai sulata suklaata ja valuta se raidoiksi kakulle. Viimeistele halutessasi syötävillä kukilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 372 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Älä anna kuvan hämätä, oliiviöljy tekee tästä kakusta upean mehevän. Öljyn ansiosta se myös säilyy kosteana useamman päivän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10-12
Valmistusaika
1 1/2 h
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-oliiviöljykakku

Ainekset

2
kananmunaa
3
dl
sokeria
2 1/2
dl
maitoa
2
dl
mietoa kylmäpuristettua oliiviöljyä
6
dl
vehnäjauhoja
1/2
tl
suolaa
1 1/2
tl
leivinjauhetta
1
sitruunan kuori raastettuna
3
dl
mustikoita
(1 tl perunajauhoja, jos käytössä pakastemustikat)

Työvaiheet

  1. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, jämäkäksi vaahdoksi joko sähkövatkaimella tai yleiskoneessa.
  2. Sekoita maito ja oliiviöljy keskenään kulhossa.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa.
  4. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen maito-oliiviöljyseosta ja siivilän läpi kuivia aineita, samalla nuolijalla varovaisesti sekoittaen.
  5. Kun taikina on tasaista, lisää joukkoon vielä raastettu sitruunankuori ja mustikat, ja sekoita. Mikäli käytät pakastemustikoita, lisää niiden joukkoon teelusikallinen perunajauhoja ennen kakkutaikinaan lisäämistä.
  6. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 22–24 cm:n kokoinen irtopohjavuoka. Kaada kakkutaikina vuokaan.
  7. Paista kakkua 175-asteessa noin 45 minuuttia tai siihen asti, kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää murusia.
  8. Koristele kakku esimerkiksi kuivatuista mustikoista tehdyllä jauheella.

Kommentit (1)

Vierailija

Gluteeniton versio olis kiva.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2962 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Cheddarilla mehevöitetty skonssi- leipä on ihanaa sellaisenaan teen kanssa tai keiton kaverina. Kuohukerma tekee taikinasta pehmeän ja maukkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Salvia-cheddarskonssileipä

Ainekset

100
g
voita
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
kuohukermaa
1
kananmuna
VOITELUUN
½
dl
kuohukermaa
VÄLIIN
150
g
cheddarjuustoa
24
keskikokoista salvianlehteä
PINNALLE
cheddaria
salvianlehtiä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele leipävuoka (25 cm x 11 cm).

  2. Kuutioi kylmä voi moni- toimikoneen kulhoon. Lisää jauhot, leivinjauhe, suola ja pippuri. Käytä konetta muutaman kerran sykäyksittäin, jotta voi sekoittuu jauhoihin. Voi saa jäädä pieniksi nokareiksi. (Jos et omista monitoimikonetta, voit nyppiä ainekset muruiksi sormin.)

  3. Siirrä voi-jauhoseos kulhoon. Sekoita joukkoon kerma ja muna. Kääntele seos pehmeäksi taikinaksi. Vältä vaivaamasta taikinaa, se saa olla juuri ja juuri sekoittunut.

  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se käsin 15 cm x 35 cm:n levyksi. Leikkaa levy ensin pituussuunnassa puoliksi ja sitten pystysuunnassa kuuteen osaan. Taikinapaloja tulisi olla yhteensä 12.

  5. Sivele palat kermalla. Raasta pinnalle juusto ja painele päälle salvianlehtiä.

  6. Kokoa skonssileipä. Paina kaksi taikinapalaa vastakkain ja laita pala vuokaan pitkä sivu ylöspäin. Toista sama lopulla taikinalla. Sivele leivän pinta kermalla ja ripottele päälle juustoa sekä salvianlehtiä.

  7. Paista uunissa 40–45 minuuttia. Peitä leivän pinta leivinpaperilla, jos se tummuu liikaa.

  8. Leikkaa hieman jäähtyneenä viipaleiksi. Leipä on parasta valmistuspäivänä.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 372 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Hapokas sitruuna tuo raikkautta kakkuun, joka tehdään pensasmustikoista. Pensasmustikat eivät värjää koko kakkutaikinaa, vaan pysyvät koossa ja täplittävät kakun kivasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-sitruunakakku

Ainekset

175
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
sokeria
4
kananmunaa
3 1/2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
rkl
vaniljasokeria
1
rkl
sitruunankuorta raastettuna
1
tl
jauhettua kardemummaa
1
prk (120 g)
smetanaa
3
dl
pieniä pensasmustikoita
KUORRUTUS
2
dl
tomusokeria
sitruunanmehua

Työvaiheet

  1. Vuoraa leivinpaperilla pitkänomainen kakkuvuoka.
  2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja sitruunankuori keskenään. Lisää ne taikinaan smetanan kanssa puuhaarukalla sekoittaen. Kääntele marjat varovasti joukkoon.
  3. Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 55 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia ja kumoa kakku. Jätä vuoka kakun päälle ja anna jäähtyä.
  4. Tee kuorrutus sekoittamalla tomusokeriin sitruunamehua tippa kerrallaan, kunnes seos on jämäkkää. Valuta kuorrutusta rennosti kakulle. Koristele halutessasi mustikoilla ja sitruunan kuoriraasteella.

Vinkki: Kakku onnistuu parhaiten tuoreista pensasmustikoista. Pyöräytä pakastemarjat tai kosteat metsämustikat maissitärkkelyksessä ennen taikinaan lisäämistä.

Kommentit (0)