Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström ja Panu Pälviä

Tortilla on hyvä hävikintorjuntaruoka. Letun päällä maistuu moni yllättäväkin maku. |

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + 1 t tai yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Tortillaletut

Ainekset

4
dl
vehnäjauhoja
4
dl
maissijauhoja
3
dl
vettä
3⁄4
dl
rypsiöljyä
3⁄4
tl
korianteria jauhettuna
1⁄2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet. Lisää joukkoon vesi, öljy, korianteri ja suola. Sekoita ainekset nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kierrä taikinan ympärille kelmu. Nosta taikinapallo tunniksi tai yön yli jääkaappiin.
  2. Pyörittele taikina pötköksi ja jaa se 12 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja pulikoi yksi kerrallaan pyöreiksi letuiksi.
  3. Paista tortilloja kuumalla pannulla molemmin puolin muutaman minuutin ajan. Öljyä ei tarvita.

  4. Peitä tortillat liinalla, niin ne pysyvät lämpiminä. Jos paistat leivät etukäteen, kuumenna ne ennen tarjoilua uunissa tai mikrossa.

Vinkki! Taikinan voi tehdä pelkästä vehnäjauhosta ja jättää korianterin pois.

Tomaattisalsa

Ainekset

4
tomaattia
1
pieni sipuli
1⁄2–1
punainen chili
1
dl
minttua silputtuna
3⁄4
dl
korianteria silputtuna
1
limetin mehu
1⁄2
tl
suolaa
1⁄2
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Pese ja halkaise tomaatit. Koverra lusikalla siemenet. Pilko tomaattiliha pieniksi kuutioksi.
  2. Kuori ja silppua sipuli. Halkaise chili. Poista siemenet. Silppua maun mukaan puolikas tai kokonainen.
  3. Silppua minttu ja korianteri. Purista limetistä mehu.
  4. Yhdistä ainekset, ja salsa on valmis.

Limekurkut

Ainekset

1⁄2–1
kurkku
1
limetti
1⁄2
punainen chili
1⁄2
tl
sokeria
1⁄4
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise kurkku. Koverra teelusikalla siemenet. Kuutioi kurkku.
  2. Purista limetistä mehu. Pilko chili.
  3. Yhdistä ainekset kannelliseen rasiaan. Ravista minuutin ajan.

Jalapenotartar

Ainekset

1
prk (200 g)
ranskankermaa
1 1⁄2
dl
majoneesia
1
dl
säilöttyjä jalapeno-viipaleita
1
dl
persiljaa silputtuna
1
rkl
inkivääritahnaa
1
tl
sokeria
1⁄2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Notkista ranskankerma ja majoneesi.
  2. Pilko jalapenot pieneksi hakkeeksi. Silppua persilja.
  3. Yhdistä ainekset kastikkeeksi.

Salsa verde

Ainekset

1
pieni sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
tuore jalapeno
1
dl
persiljaa silputtuna
1
dl
minttua silputtuna
1
limetti
1
dl
rypsiöljyä
1
tl
sokeria
1⁄2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja lohko sipuli ja valkosipulin. Paloittele jalapeno.
  2. Silppua persilja ja minttu. Purista limetistä mehu.
  3. Surauta sipulit ja jalapeno hakkeeksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon loput ainekset ja soseuta kastikkeeksi.

Guacamole

Ainekset

3
kypsää avokadoa
2
valkosipulinkynttä
1
limetti
3⁄4
dl
oliiviöljyä
1⁄2
tl
chilihiutaleita
1⁄2
tl
sokeria
1⁄2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise avokadot. Poista kivet ja lusikoi avokadon liha kulhoon.
  2. Kuori ja paloittele valkosipuli. Purista limetistä mehu.
  3. Lisää kaikki ainekset avokadon joukkoon.
  4. Surauta ainekset sauvasekoittimella karkeaksi guacamoleksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ei vuokaa, uunia eikä liivatetta! Hirmu helppo juustokakku sopii kaikkiin loppuvuoden juhliin. Sitrukset ja tuore rosmariini antavat siihen ihanan jouluisen säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
40 min + jähmettyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mandariini-juustokakku

Ainekset

POHJA
150
g
voita
400
g
kandisokerikeksejä
2
tl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
TÄYTE
2
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa (rasvaa 28 %)
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
sokeria
LISÄKSI
6–7
mandariinia tai satsumaa
1
valkuainen
1–2
rosmariininoksaa
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai vahvassa pakastuspussissa kaulinta apuna käyttäen. Hienonna rosmariini. Yhdistä pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Painele keksimuru esimerkiksi tarjottimelle tai laakealle vadille. Laita pohja jääkaappiin tunniksi kovettumaan.

  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa myös ranskankerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Laita tuorejuusto ja sokeri kolmanteen kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimilla kevyesti sekaisin, kunnes tuorejuusto on notkeaa. Kääntele kaikki täytteen ainekset varovasti yhteen.

  3. Levitä täyte pohjan päälle. Nosta kakku takaisin jääkaappiin.

  4. Kuori mandariinit terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa mandariinit edelleen ohuiksi viipaleiksi. Laita lautaselle muutama arkki talouspaperia ja nostele viipaleet niiden päälle hetkeksi, kunnes irronnut mehu on imeytynyt.

  5. Erottele valkuainen omaan kulhoonsa ja vatkaa se kevyesti haarukalla vaahdoksi. Ota rosmariinista pieniä oksia, kasta ne valkuaiseen ja ripottele sokeria päälle.

  6. Viimeistele kakku mandariiniviipaleilla ja sokerihuurrutetuilla rosmariineilla. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Satsi taikinaa riittää juuri sopivasti täyttämään yhden pellin pienillä sämpylöillä, ja samalla kypsyy myös pari kiekkoa kermaisen täyteläistä camembert-juustoa. Tämä leipä on kuin tehty ison porukan illanviettoon. Dippaa ja haukkaa!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen, 40 min
Valmistusaika
30 min + kohotus ja paistaminen 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Dippisämpylät ja kuuma camembert

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje alla)
2
kiekkoa (à 250 g)
camembert-juustoa puukorissa
VOITELUUN
1
rkl
hunajaa
1
rkl
vettä
KARAMELLISOITU KEVÄTSIPULI
5
ohutvartista kevätsipulia
2
rkl
voita
1
rkl
balsamiviinietikkaa
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada kohonnut taikina alustalle ja jaa kahteen osaan. Pyörittele ne pitkiksi tangoiksi ja jaa kumpikin 20 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin 1–2 cm tilaa. Jätä sämpylöiden lomaan myös kolot juustoille.

  3. Poista pakkauspaperi juustojen ympäriltä. Laita juustot takaisin puisiin koreihinsa ja nosta korit sämpylöiden keskelle pellille. Peitä pelti liinalla ja anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia.

  4. Yhdistä hunaja ja vesi, ja sivele sämpylät seoksella. Kypsennä sämpylöitä ja juustokiekkoja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kevätsipulit noin 1 cm:n paloiksi. Sulata voi pannulla ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää etikka, hunaja ja suola ja jatka paistamista noin minuutti koko ajan sekoittaen. Lusikoi karamellisoitu sipuli kuumien juustokiekkojen päälle tai tarjoa erikseen.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.