Helsingin Sanomat on lisännyt 390 reseptiä.
Linkitetty 214 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä versio englantilaisesta aamiaisesta paistuu yhdessä astiassa. Siinä on kaikki: makkaraa, papuja, sieniä, tomaattia – ja tietysti munia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Englantilainen aamiaispaistos

Ainekset

250
g
herkkusieniä
2
rkl
rypsi- tai oliiviöljyä
8
mausteista pitkää makkaraa
1
tlk (400 g)
valkopapuja tomaattikastikkeessa
4
tomaattia
4
kananmunaa
suolaa, pippuria
Tarjoiluun
paahtoleipää

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko herkkusienet. Kuumenna öljy pannussa ja paista sieniä kovalla lämmöllä muutama minuutti, kunnes ne saavat hyvän tummanruskean värin. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.
  2. Lusikoi paistetut sienet laakeaan uunivuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kaada joukkoon säilötyt valkopavut kastikkeineen.
  3. Puolita tomaatit ja asettele ne vuokaan leikkuupinta ylöspäin. Mausta ne ripauksella suolaa ja pippuria. Tee makkaroihin muutamia viiltoja ja asettele ne muiden ainesten sekaan.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Riko paistoksen päälle kananmunat, ja laita vuoka takaisin uuniin vielä 10 minuutiksi, kunnes munien valkuainen on asettunut, mutta keltuainen on vielä sisältä juoksevaa.
  5. Ripottele munien pinnalle hieman suolaa ja rouhi mustapippuria myllystä. Tarjoa paistos rapeaksi paahdetun paahtoleivän kanssa.

Kommentit (1)

Vierailija

Missä pekoni?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3018 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Vaihda väriä! Tee pastan kaveriksi ragu vaaleana versiona sienten, pekonin ja kerman kanssa. Tutut sipuli, porkkana ja selleri löytyvät kastikkeesta kyllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen sieniragu

Ainekset

400
g
tagliatellea tai spagettia
KASTIKE
1
l
kantarelleja, suppilovahveroita, tatteja tai viljeltyjä sieniä suupaloiksi leikattuna
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
1
porkkana
1
lehtisellerinvarsi
4
viipaletta pancettaa tai pekonia
3
rkl
oliiviöljyä
300
g
sika-nautajauhelihaa
½
dl
valkoviiniä
1
dl
kuohukermaa
1
dl
kasvis- tai lihalientä
1
laakerinlehti
muutama oksa timjamia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
parmesaania raastettuna

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele sienet. Paahda sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niistä ei irtoa enää nestettä. Laita sienet hetkeksi sivuun.

  2. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuori ja leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi. Kuutioi lehtiselleri ja pancetta.

  3. Kuullota kasviksia ja pancettaa pannulla öljyssä muutama minuutti sekoitellen. Lisää jauheliha ja paista se kypsäksi.

  4. Kaada viini pannulle ja anna sen kiehahtaa. Sekoita joukkoon kerma, kasvisliemi, laakerinlehti ja timjami. Anna porista miedolla lämmöllä ilman kantta noin 10 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää lopuksi sienet.

  5. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta siivilässä ja kumoa pannulle sienikastikkeen joukkoon. Kääntele sekaisin. Viimeistele raastamalla pinnalle parmesaania.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3018 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Perinteinen rouskukastike ja täyteläinen lihamureke on upea yhdistelmä. Lihamureke on mausteinen ja mehevä, kiitos raakamakkaroiden, juuston ja päälle kieritettyjen pekoniviipaleiden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Juustolla täytetty lihamureke

Ainekset

¾
dl
pankojauhoja
1
dl
kermaa
2
valkosipulinkynttä
2
mausteista raakamakkaraa
800
g
jauhelihaa (hirvi tai nauta)
2
kananmunaa
2
rkl
dijoninsinappia
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
kuivattua timjamia
tl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TÄYTE
2
dl
maukasta juustoa raastettuna
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
PÄÄLLE
1
pkt (140 g)
pekonia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita pankojauhot ja kerma kulhossa, anna turvota hetki. Kuori ja hienonna valkosipulit. Puristele raakamakkara kuorestaan kermapankoseokseen. Lisää valkosipuli, jauheliha, munat, sinappi ja mausteet. Kääntele nopeasti tasaiseksi.

  2. Levitä pekonit leivinpaperin päälle limittäin suorakaiteen muotoon. Painele murekemassa levyksi pekonien päälle. Lisää keskelle levyä juustoraaste ja yrtit. Rullaa mureke leivinpaperin avulla ja kääri se folioon. Kypsennä mureketta uunin keskitasolla 40 minuuttia. Ota kypsennyksen loppuvaiheessa folio pois murekkeen päältä, jolloin pekonipinta saa väriä. Voit paistaa murekkeeseen lopuksi kauniin värin myös pannulla voi-öljyseoksessa.

  3. Anna murekkeen vetäytyä hetki ennen leikkaamista. Tarjoa rouskukastikkeen kanssa.

Vinkki Voit tarkistaa murekkeen kypsyyden lämpömittarilla: kun mittari osoittaa 70 astetta mureke on valmis. Varo työntämästä mittaria juustotäytteeseen.

Kermainen rouskukastike

Ainekset

2½–3
dl
ryöpättyjä, valutettuja rouskuja (tuoreena noin 1 l )
2
pientä sipulia
30
g
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
2
dl
maitoa
2
dl
kermaa
½
tl
suolaa
ripaus valkopippuria
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Ryöppää sienet väljässä vedessä, ja huuhdo ne siivilässä kylmällä vedellä. Valuta hyvin.

  2. Hienonna sienet ja sipulit. Sulata voi kattilassa tai paistinpannussa. Kuullota sipulia ja sieniä kohtalaisella lämmöllä 5 minuuttia. Sekoittele välillä. Sipuli ei saa ruskistua, joten vähennä lämpöä tarpeen mukaan.

  3. Siivilöi jauhot sieni-sipulisilpun joukkoon ja kuullota vielä pari minuuttia.

  4. Kaada kylmä maito seokseen vähitellen, ja anna kiehua muutama minuutti ilman kantta välillä sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu. Lisää kerma ja anna hautua miedolla lämmöllä vielä 10–15 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Hienonna pinnalle lopuksi persiljaa.

 

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 390 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Teemu Aura KUVA Outi Neuvonen

Sämpylät saavat makua raskista eli esitaikinasta. Sen annetaan tekeytyä 12 tuntia, samoin kuin kaurahiutaleiden. Tämä takaa maukkaan ja pehmeän lopputuloksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
45 min + 13 h
Vaikeustaso
Helppo

Teemu Auran sämpylät

Ainekset

RASKI
230
g
kylmää vettä
230
g
puolikarkeita vehnäjauhoja
3
g
kuivahiivaa
TOISEEN KULHOON
70
g
kaurahiutaleita
130
g
kylmää vettä
LISÄKSI
3
g
kuivahiivaa
230
g
kylmää vettä
8
g
suolaa
460
g
puolikarkeita vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Tee raski eli esitaikina. Sekoita kylmä vesi, vehnäjauhot ja kuivahiiva kulhossa yhteen ja anna käydä huoneenlämmössä yön yli tai 12 tuntia.
  2. Mittaa toiseen kulhoon kaurahiutaleet sekä kylmä vesi ja anna turvota huoneenlämmössä yhtä kauan kuin raski.
  3. Kun raski ja kaurahiutaleet ovat tekeytyneet 12 tuntia, lisää raskin joukkoon turvonneet kaurahiutaleet sekä loput aineet.
  4. Vaivaa taikinaa noin 15 minuuttia.
  5. Ripottele jauhoja taikinan molemmille puolille ja laita taikina kulhoon tai pellille lepäämään noin 30 minuutiksi.
  6. Kumoa levännyt taikina jauhotetulle pöydälle.
  7. Painele taikina varovasti neliön muotoiseksi, noin 3 cm:n paksuiseksi levyksi (tarkoitus on, että taikinaan jäisi vielä ilmakuplia).
  8. Leikkaa levystä veitsellä 16 neliön tai kolmion muotoista palaa (muodolla ei ole väliä).
  9. Asettele palat paistopellille, peitä pelti kelmulla. Anna palojen kohota huoneenlämmössä noin 45 minuuttia, kunnes palat ovat pulleita, tai laita peiteltynä jääkaappiin ja paista seuraavana päivänä.
  10. Ripottele sämpylöiden päälle vehnäjauhoja ennen paistamista.
  11. Nosta pelti 240-asteiseen kiertoilmauuniin. Heitä kahvikupillinen vettä uunin pohjalle. Veden voi kaataa myös uuninkestävään kulhoon tai vuokaan, jonka jättää uuniin sämpylöiden paistamisen ajaksi.
  12. Paista sämpylöitä 10–12 minuuttia.

Kommentit (1)

Vierailija

Mulla ei ole kiertoilmauunia, niin pitänee paistaa nuo 225 asteessa, missä lämmössä sämpylät yleensä paistankin.

Helsingin Sanomat on lisännyt 390 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Runsas kasvismäärä höystää italialaista klassikkoa. Käytä niitä kasviksia mitä sinulla on saatavilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sadonkorjuun minestrone

Ainekset

1
fenkoli
2
porkkanaa
2
lehtisellerinvartta
1
l
pinaattia- tai mangoldia
1
pieni punasipuli
2–4
valkosipulinkynttä
5
dl
taitepapuja eli vihreitä ohuita papuja
100
g
pekonia
1
dl
pikkupastaa, esimerkiksi risonia
2
tlk (400 g)
säilykekirsikkatomaatteja
2
dl
valkoviiniä
5
dl
kanalientä
ripaus sokeria
3–4
rkl
oliiviöljyä
1
dl
raastettua parmesaania tai pecorinoa
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Halkaise fenkoli, huuhtele ja poista siitä kanta, hienonna fenkoli. Kuori ja viipaloi porkkanat. Huuhtele ja viipaloi lehtisellerinvarret sekä pinaatti tai mangoldi.
  2. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Puhdista pavut, poista kannat ja leikkaa pavut paloiksi. Kuutioi pekoni.

  3. Nosta pekonikuutiot kattilaan, kuumenna ja paista, kunnes pekoneista irtoaa hyvin rasvaa. Lisää pari ruokalusikallista öljyä, sipulit- ja valkosipulit, fenkolit, porkkanat, lehtisellerit ja pasta. Paista sekoitellen viitisen minuuttia.

  4. Kaada joukkoon säilykekirsikkatomaatit, valkoviini ja kanaliemi. Mausta sokerilla. Keitä 10 minuuttia.

  5. Lisää pavut ja pinaatit tai mangoldit. Jatka kypsentämistä vielä 5–10 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.

  6. Annostele keittoa lautasille. Kaada päälle hyvää oliiviöljyä. Viimeistele keittoannokset raastetulla parmesaanilla ja tuoreella basilikalla

Vinkki: Riisinmuotoinen pieni risonipasta sopii keittoon parhaiten, sillä se jää rakenteeltaan napakaksi samalla sakeuttaen keittoliemen lusikoitavaksi jopa hieman muhennosmaiseksi. Tavallisista pikkupastoista irtoava tärkkelys tekee liemestä helposti epämiellyttävän ”limaisen”. Jos käytät tavallista pikkupastaa, voit keittää pastan erikseen ja yhdistää sen keittoon vasta lautasella.

Kommentit (0)