Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2160 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Roseeksi paistetut riistamaksapihvit ovat todellista herkkua karamellisoidun sipulin kanssa. Kuumassa öljyssä poksautetut kaprikset ja friteeratut salvianlehdet viimeistelevät annoksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Riistamaksapihvit

Ainekset

600
g
hirven-peuran- tai naudanmaksaa
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Karamellisoitu sipuli
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
2
tl
sokeria
1
tl
vaaleaa balsamicoa
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
prk (55 g)
pieniä kapriksia
1
ruukku
salviaa
1
dl
rypsiöljyä
½
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin perunamuusi (ks. ohje alla).
  2. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. Kuullota niitä voissa pannussa muutama minuutti. Lisää sokeri ja balsamico, anna hautua noin 5 minuuttia ja jatka sitten paistamista sekoitellen miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
  3. Valuta ja kuivaa kaprikset huolellisesti. Irrota salvianlehdet. Kuumenna 1 dl öljyä pienessä kattilassa. Laske kaprikset ja salvianlehdet kuumaan öljyyn noin 20 sekunniksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperille ja ripottele ½ tl sormisuola päälle.
  4. Viipaloi maksat noin sentin paksuisiksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista viipaleet molemmilta puolilta kauniin värisiksi, 1–2 minuuttia/puoli, jolloin ne jäävät sisältä roseeksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti muusin, sipulin, salvian ja kapristen kanssa.

Vinkki! Voit valmistaa saman annoksen yhtä hyvin naudanmaksasta.

Ranskankerma-perunamuusi

Ainekset

1
kg
perunoita (jauhoinen lajike)
3
valkosipulinkynttä
1
ruukku
ruohosipulia tai oreganoa
3
rkl
parmesaania raastettuna
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
rkl
voita
1
rkl
sitruunamehua
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori perunat ja valkosipulit. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 15 minuuttia. Ota hieman keitinvettä talteen, kun valutat perunat.
  2. Hienonna yrtit ja raasta parmesaani.
  3. Murskaa perunat sähkövatkaimella. Lisää ranskankerma, voi, sitruunamehu, yrtit ja parmesaani. Sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman keitinvettä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2160 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Lindström KUVA Sami Repo

Hiero karitsanfileiden pintaan mausteseos, ruskista lihat nopeasti ja laita fileet sitten yöksi jääkaappiin marinadikylpyyn. Ohueksi viipaloitu liha on herkkua rouskuvien sipsien ja raikkaan sellerislaw'n kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12:lle noutopöydässä
Valmistusaika
30 min + marinointi 12 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Karitsatataki

Ainekset

400
g
karitsan ulkofileetä
1–2
rkl
öljyä
Mausteseos
2
tl
fariinisokeria
2
tl
fenkolinsiemeniä
1
tl
korianterinsiemeniä
1
tl
mustapippureita
1
tl
suolaa
Jälkimarinadi
2
valkosipulinkynttä
2
cm:n
pala inkivääriä
½
dl
soijakastiketta
¼
dl
sokeria
2
rkl
tamarinditahnaa (tai limettimehua)
2
rkl
tummaa seesamiöljyä
Sellerislaw
4
varsisellerin vartta
1
tl
suolaa
6
rkl
vettä
4
rkl
sokeria
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
tuore shisolehti tai 3–4 mintunlehteä
Lisäksi
sipsejä
majoneesia

Työvaiheet

  1. Tee mausteseos yhdistämällä sokeri ja kuivat mausteet ja jauhamalla ne hienoksi maustemyllyssä tai morttelissa. Kuivaa fileet talouspaperilla ja hiero ne kauttaaltaan mausteseoksella.
  2. Laita jälkimarinadin ainekset tehosekoittimeen ja soseuta sileäksi.
  3. Kuumenna öljy paksupohjaisessa pannussa ja ruskista karitsanfileet nopeasti. Laita fileet pieneen lasi- tai keraamiseen vuokaan. Kaada jälkimarinadi päälle, peitä kannella ja siirrä jääkaappiin vuorokaudeksi.
  4. Leikkaa selleri ohuiksi lastuiksi. Ripottele niille suola ja anna mehustua 15 minuuttia. Yhdistä vesi, sokeri ja etikka kasarissa, lämmitä kunnes sokeri liukenee ja kaada liemi kulhoon jäähtymään. Huuhtele sellerilastut siivilässä, kuivaa niitä talouspaperilla ja laita etikkaliemeen. Siirrä jääkaappiin marinoitumaan noin tunniksi.
  5. Pyyhi ylimääräinen marinadi lihan pinnasta. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjoiluvadille. Valuta selleri liemestä ja hienonna shisolehti tai minttu sellerin joukkoon. Asettele sellerit vadille ja viimeistele annos sipseillä ja majoneesilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2160 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Kun lapa saa hautua uunissa yön yli, lopputuloksesta tulee uskomattoman mehukas. Tarjoa lisänä sipuli-pähkinähilloa sekä polentaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + haudutus 12 t

Karitsan lapapaisti ja sipuli-pähkinähillo

Ainekset

1
karitsan lapa (noin 1½ kg)
2
rkl
hienoa merisuolaa
1
rkl
katajanmarjoja
1
rkl
juustokuminaa
2
tl
aniksensiemeniä
1
tl
fariinisokeria
1
kokonainen valkosipuli
5
dl
valkoviiniä
2
sipulia
Sipuli-pähkinähillo
2
dl
hasselpähkinöitä
5
pientä sipulia
3
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
voita
½
dl
vettä
¼
tl
suolaa
Polenta
8
dl
kana- tai kasvilientä
1
rkl
voita
3
dl
polentasuurimoja
½
dl
parmesaania raasteena
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni grillivastuksilla 225 asteeseen. Hiero lapa suolalla ja laita syvään uunivuokaan ulkosyrjä eli leimapuoli ylöspäin. Murskaa katajanmarjat morttelissa ja sekoita ne muiden kuivien mausteiden ja sokerin kanssa. Hiero seos lihan pintaan.
  2. Puolita kokonainen valkosipuli poikittain ja laita vuokaan leikkauspinnat ylöspäin. Kaada viini vuokaan ja laita uuniin 10–15 minuutiksi, kunnes lihan pinta on tummanruskea ja rapea.
  3. Ota vuoka uunista ja laske uunin lämpö 120 asteeseen. Paloittele sipulit muutamaan osaan ja lisää ne vuokaan. Kaada vuokaan noin 2 cm vettä. Peitä tiiviisti foliolla ja hauduta uunissa 10–12 tuntia.
  4. Siirrä liha pois vuoasta ja siivilöi liemi kasariin. Lisää tarvittaessa vettä niin, että lientä on noin 5 dl. Tarkista liemen maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai fariinisokeria. Jos liemessä on paljon rasvaa, voit jäähdyttää sen pakastimessa ja kuoria päälle jähmettyvän rasvan pois lusikalla.
  5. Tee sipuli-pähkinähillo. Paahda pähkinöitä kuivassa pannussa noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat väriä. Kaada pähkinät lautaselle jäähtymään. Anna myös pannun jäähtyä hieman. Kuori sipuli ja suikaloi se ohuiksi renkaiksi, irrota renkaat toisistaan ja levitä pannuun. Lisää öljy ja kuullota 15 minuuttia keskilämmöllä, välillä sekoitellen. Älä anna sipuleiden ruskistua.
  6. Murskaa pähkinöitä hieman ja lisää ne ja voi sipuleiden joukkoon. Kun sipuleista on haihtunut neste, ne alkavat karamellisoitua ja ruskistua. Jatka paistamista, kunnes väri syvenee. Lisää vesi, kiehauta ja sammuta liesi. Vesitilkka pitää sipuli-pähkinähillon kosteana tarjoiluun asti. Mausta suolalla.
  7. Lämmitä liha 100-asteisessa uunissa ja kuumenna kastike tarvittaessa.
  8. Tee polenta. Kiehauta liemi kasarissa, lisää voi ja polentasuurimot. Keitä voimakkaasti sekoittaen. Kun seos alkaa puuroutua, laske lieden lämpö alimmalle tasolle ja jatka keittämistä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää tarvittaessa vettä. Sekoita juusto polentaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti.

Huom! Valitse mahdollisimman rasvainen lapa, niin lihasta tulee oikein mehukasta.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 84 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Sitruunaiset kasvikset muuttuvat ateriaksi, kun tarjoat niiden kanssa uunimunia. Rapeutta keväinen annos saa paahdetuista pinjansiemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunimunat ja pikapaistetut vihreät kasvikset

Ainekset

600
g
vihreitä kasviksia, esimerkiksi parsaa, varsiparsakaalia ja herneenpalkoja
½
dl
ranskankermaa
4
kananmunaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
hiutalesuolaa, muutama kierros mustapippuria myllystä
4
rkl
paahdettuja pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Keitä kasvikset napakan kypsiksi. Parsojen ja varsiparsakaalien keittoaika on noin 6 minuuttia ja herneenpalkojen 2 minuuttia. Valuta keitinvesi pois ja nosta kasvikset jääveteen odottamaan.
  2. Lusikoi ranskankerma pieniin kuppeihin. Riko munat ranskankerman päälle. Nosta kupit uunivuokaan. Kaada vuokaan sen verran kiehuvaa vettä, että vesi ylettää kuppien puoliväliin. Laita vuoka 175-asteiseen uuniin. Paista noin 15 minuuttia tai siihen asti, kunnes munat ovat hyytyneet. Ripottele päälle suolaa ja pippuria.
  3. Paista kasvikset nopeasti pannulla öljyssä. Mausta sitruunamehulla, kuoriraasteella, suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle pinjansiemeniä. Tarjoa kasvikset munien kanssa.

Kommentit (0)

Rouheinen ruisvuokaleipä on jotain aivan uskomattoman herkullista; täydellisen rukiista, siemenet tuovat mukavaa purutuntumaa. Tämä leipä on super helppo valmistaa, sillä sitä ei tarvitse edes vaivata. Tämän leivän teko onnistuu lapsiltakin, eikä se kaipaa seurakseen kuin sipaisun Oivariinia....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
10 min + kohotus 1 h + paistaminen 5o min
Vaikeustaso
Helppo

Rouheinen ruisvuokaleipä

Ainekset

2,5
dl
vettä
30
g
tuorehiivaa
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
kurpitsansiemeniä
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
ruisleseitä
1,5
tl
suolaa
2
rkl
siirappia
3
rkl
rypsiöljyä
2,5
dl
ruisjauhoja

Työvaiheet

Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi.
Liota joukkoon hiiva.
Mittaa joukkoon hiutaleet, siemenet ja leseet.
Sekoita taikinan joukkoon suola, siirappi ja öljy.
Viimeisenä sekoita joukkoon ruisjauhot.

Kaavi taikina voideltuun leipävuokaan.
Tasoita pinta kostutetuin sormin.
Peitä leivinliinalla ja anna kohota tunnin ajan.
Paista 200-asteisessa uunissa 50 minuuttia.
Kumoa leipä jäähtymään.
Varoitus! Tämä leipä on niin hyvää, että se "häviää" hetkessä! :)

Kommentit (2)

Vierailija

Vai viedä mummolaan.... Kunpa voisikin. Ehkä sitten ensi pääsiäisenä kun koronaviruksesta on päästy.

Oton leipomukset
Seuraa 
Liittynyt17.11.2019

Ajattelinkin, että leivän voi tässä tilanteessa viedä vaikkapa postilaatikkoon ja siten piristämään mummolan pääsiäistä.👍🏻